About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Friday, December 28, 2012

354#Ai no Kotoba ~ Finally... Home Sweet Home :)


5:15 pagi tadi sampai Pasir Mas. Alhamdulillah. Mid sem break for semester 2 begins now :)


Dah tiga minggu kot tak update blog (>__<)
Busy sangattttt for these three weeks!
Esok entri panjang, nak citer apa yang tak sempat nak citer lagi :P
Hee~

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, December 14, 2012

353#Ai no Kotoba ~ Salam Jumaat 1/2/34 Hijrah



1/2/34 Hijrah.
Cantik kan tarikh tu?
Jatuh pada hari Jumaat, penghulu segala hari pula tu :)
Salam Jumaat Safar 1/2/1434 Hijrah (^__^)

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Tuesday, December 11, 2012

352#Ai no Kotoba ~Tanggungjawab



Comel kan gambar tu? Rasa happy aje bila tengok budak-budak sibuk dengan pensil warna masing-masing. Advance sikit, guna water colour. Then, terbuka luaslah memory lane masing-masing. Teringat zaman kita riang ria kanak-kanak Ribena Orange Sunkist bagai. Pensil warna Luna di tangan kanan, water colour Buncho di tangan kiri. Pipi, hidung, dahi semua dah siap dengan macam-macam warna dah. Dah macam badut pun ada. Kan? Hehe :D

Tapi.

Itu dulu. Zaman kegemilangan kita sebagai kanak-kanak. Tak payah fikir masalah banyak-banyak. Main harung aje semua benda. Kalau kena marah dengan mama dan abah tu, memang nasiblah. Masa tu cuma fikir nak seronok aje. The consequences after that bukannya reti nak fikir. Teringat pulak masa Hana kena marah dengan mama sebab patahkan lipstick baru mama :P Terus pergi cari abah sebab abah yang tolong back up. Hehe :P Pleaselah. Masa tu lima tahun kot. Zaman dok tadika. Haha :D

Sekarang?

Sekarang? Dah tak ada masa nak main colour-colour macam tu. Bagi kat adik-adik aje. Sekarang sibuk dengan assigmentsnya, examnya, kuiznya, meetingnya bla bla bla. Zaman kegemilangan kanak-kanak Ribena dah tamat (T__T) No more playing around, no more cat bertempek kat muka, no more lepaking and stuffs tanpa buat sebarang kerja. Masa itu emas. Ada faham?

Bila umur makin meningkat, tanggungjawab makin banyak. So, the hypothesis is, semakin meningkat umur seseorang, semakin bertambah tanggungjawab yang perlu difikirkan, semakin cepat uban naik kat kepala sebab serabut fikirkan masalah. Eh? Eh? Eh? Ada jugak hypothesis macam tu? Haha :D Lawak aje, lawak aje. Kay, tak lawak (-__-)

Kalau masalah tak selesai, tanggungjawab tak habis, kita tak boleh salahkan orang lain. Salahkan diri sendiri dulu. Siapa suruh main DOTA dan FIFA sampai tiga empat pagi? Sibuk kat Twitter sampai kena twitlimit? Habiskan masa berjam-jam untuk habiskan sebuah novel? Masa yang sepatutnya digunakan untuk selesaikan kerja, kita lencong pergi tempat lain. Memang salah sendirilah tu. Tak guna kalau kita blame each other without looking at our side first. Manage your time. That's it. Belajar untuk guna masa dengan sebaik mungkin.

Tanggungjawab tak akan pernah pergi dari hidup kita. Datang silih berganti. Sekejap dengan kerja ini, sekejap datang pula kerja itu, sekejap kerja yang sana pula memanggil. Jangan bertangguh-tangguh, merana nanti nak siapkan semua kerja dalam satu masa. Orang percayakan kita. Sebab tu kita diberi tanggungjawab. Kalau tak, tak ada maknanya mereka nak serahkan apa-apa pada kita.

Lecturers percayakan kita untuk siapkan assignments yang diberi, percaya yang kita boleh dapat markah tinggi untuk assignments mereka. Takkanlah mereka nak bagi markah free-free aje kat kita? Belajar daripada apa yang cuba nak disampaikan di sekeliling kita. Tak rugi.

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Saturday, December 8, 2012

351#Ai no Kotoba ~ A Hectic Week -__-



Saja upload gambar comel ni sebab nak hilangkan stress (-__-)

Minggu ni memang Hana sibuk sangat sangat sangat sangat. Semuanya sebab English Week for next week and the upcoming Standardised Test. Test esok ya anak-anak! ESOK! Diulang sekali lagi, ESOK! 

Hana in-charge for Treasure Hunt dan banyakkkkkk sangat idea untuk Treasure Hunt kali ni :P Tak sabar nak tunggu the day for Treasure Hunt! Yalah, takkan nak buat Treasure Hunt yang macam kita main dolu-dolu kala kan? Kenalah advance sikit zaman camni. Zaman smartphones kan? Iya dak?

Esok, Hana ada test Chem, English dan Com. Lusa, Maths and Bio. Hukhuk. Berchentalah dengan buku-buku sekalian sempena test ni. Habis aje test hari Isnin ni, dah kena fokus balik pada Treasure Hunt. Mana nak print klu lagi, mana nak fikir pasal barang-barang untuk games lagi. 

In shaa Allah, all is well :) Have a nice day everyone!

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Saturday, November 24, 2012

350#Ai no Kotoba ~ Bawah dan Atas


Cerita tengah hari semalam. Jumaat. 23/11/2012.

Seperti biasa pada hari Jumaat, female students kat kolej ni akan ada sesi Bimbingan Puteri start pukul 12 PM sehingga selesai solat Zohor berjemaah kat Surau al Huda, surau tercinta kolej ini. Biasanya, kitorang akan tadabbur mana-mana surah pilihan dalam al Quran sebelum sambung dengan sesi tazkirah atau perkongsian ilmu. Tapi, untuk tengah hari semalam, berbeza sikit.

Masuk aje dekat ruang solat lelaki (diorang solat kat masjid luar), nampak an old lady kat ruangan imam. Dengan tubuh labuh dan baju kurung hijaunya. Okey, she's an ustazah. Boleh kata pangkat nenek kita. Panggil ustazah tu Mak Long, beliau kata umur 60 tahun. Dah bercucu. Kitorang pakat duduk ramai-ramai dekat Mak Long.

Mak Long ajar kitorang bab ambil wuduk dan solat. Mak Long kata, sesetengah orang zaman sekarang sangat kisah kalau anak-anak tak dapat straight As for SPM, tak dapat sambung study kat overseas, tak dapat kerja elok-elok. Tapi, sangat tidak kisah kalau bacaan solat anak-anak mereka tak betul, wuduk tak sempurna, baju pakai tapi telanjang. That's it. Realiti umat Islam zaman sekarang.

Kata Mak Long, beliau perlu ajar ilmu-ilmu agama dengan betul. Tanpa tinggal walau perkara asas dan sunat. Sebabnya? Mak Long tak nak Allah SWT tanya Mak Long nanti di akhirat kelak. Mak Long tak nak Allah tanya Mak Long kenapa tidak diajar ilmu Mak Long dengan sebetul-betulnya.

Setiap perkara perlu diajar even yang paling cikai sekali pun. Contoh mudah, bab wuduk. Wuduk itu sunat tetapi yang sunat itulah yang akan menjadi salah satu penentu sah atau tidak ibadah kita. Contoh mudah, untuk solat. Kalau wuduk tidak sempurna, solat juga tidak sempurna. Simple aje kan?

Ada orang yang tinggi ilmu agamanya, ibadahnya di dunia ini. Tidak kira pada zaman Rasulullah SAW, zaman para sahabat atau kini. Tapi, hanya kerana tertinggal perkara yang dianggap kecil seperti ini, seksaan Allah menanti mereka di akhirat. Nauzubillah. 

Mak Long bagi contoh lagi. " Kenapa lecturers tetap hantar anak-anak mereka ke sekolah even ilmu mereka dah sampai tahap Masters dan PhD? Kenapa tidak mereka aje yang ajar anak-anak mereka tu?"

Jawapan Mak Long, mudah aje. Kerana kita perlu bermula daripada bawah. Walau dalam apa jua hal, kita kena bermula daripada bawah. Tak boleh terus melompat ke atas. Begitu juga dengan soal kejayaan. Untuk berjaya, tidak kira duniawi atau ukhrawi, semuanya bermula daripada bawah. Daripada bawah, kita mendaki ke atas.

Just a simple thought. Kan?

Kadang-kadang, kita tak sedar. Kita mahu berjaya. Tapi malas berusaha. Kita tak boleh salahkan orang lain jika kita tidak berjaya. Tanya diri kita sendiri, adakah kita pernah berusaha? Pernah cuba untuk bermula daripada bawah? Adakah kita terlalu tamak untuk berjaya sehingga terus bermimpi untuk terus berada di atas?

Istana di awangan. 

Apa yang terjadi di sekeliling kita, boleh dijadikan sebagai pengalaman hidup. Kutip apa yang berguna. Tetapi yang tidak boleh digunakan itu boleh juga dijadikan sebagai panduan kita. Panduan untuk lebih berhati-hati. Jadi, ingatkan diri kita. Tak ada kejayaan yang akan terus datang melekat pada kita.

Semuanya bermula daripada bawah. Kan?

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, November 23, 2012

349#Ai no Kotoba ~ Minggu Ketiga



Takde nilai artistik langsung post title tu (-_-) Lama termenung depan netbook ni semata-mata fikir tajuk. Last-last, ambil aje tajuk tu. Asal ada tajuk sudaaa.

Minggu ketiga semester 2. That's it. Tak lebih tak kurang. Even tak cukup tiga minggu betul-betul lagi. Baru 2 minggu 6 hari. Esok baru betul status cukup tiga minggu tu. Hoho~

Kay, rasa mengarut je permulaan tu (-_-)

Just wanna say hi to all the bloggers. Makin hari makin malas nak update blog sedangkan idea untuk new entry tu memanjang aje ada. Insya-Allah, Hana akan kongsi apa yang mampu dikongsi. Tolong doakan line kat sini laju jugak. Hee :D

Hari Selasa lepas, Hari Anugerah Pengarah sempena result Sem 1 FIST UniKL SPT 2012/2013. Alhamdulillah Hana tercalon juga even PNGK tu sipi-sipi aje 3.5. Bak kata Nad, lebih 0.01. Hehe :) But I'm glad. First time kot dapat anugerah camni. Hana bukan budak MRSM yang selalu ada event camni. Hee :D

Esok, plan nak pergi outing dengan Aini dan Nad. Misi utama : pergi gerai roti canai kat Pasar Sabtu Kuala Nerang~ then teman Aini pergi beli beg untuk adik dia.

Em, tu aje kot nak citer. Tak tahu nak citer apa daa. Tata!

Till then.
Wassalam.

nota : Tak sabar hari Khamis minggu depan! (>_<)

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Segmen Kenal-kenal Bersama Aisyah Humaira'

Dah lama tak join mana-mana segmen. Sibuk sibuk sibuk (>_<) Tambah-tambah dengan line yang makin slow kat sini. Sementara sempat ni, Hana nak join segmen Kak Niera ni :)


Nama Sebenar : Nurul Farhana bt. Mohd Zukri

Nama Panggilan : Hana, Farhana, Haruno Hana (nama pena novelis dan blog), kakak (family)

Asal Usul Nama Blog : Sempena nama pena novelis :)

Umur : 18 tahun (19 Ogos 1994)

Belajar Di Mana? : Kolej MARA Kuala Nerang 2012/2013

Jurusan Apa? : Foundation in Science & Technology - Science

Selamat berkenalan semua ;)


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Sunday, November 18, 2012

348#Ai no Kotoba ~ In Your Dream Dude!



Sempurnakan yang 5 wajib tu dulu sebelum nak sempurnakan yang 4 harus tu.
:P


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, November 16, 2012

347#Ai no Kotoba ~ 2 Minggu Berlalu



Salam Maal Hijrah semua! Alhamdulillah. Tahun baru untuk kita umat Islam :) Rasanya dah dua minggu berlalu since my last post. Satu minggu sibuk dengan re-orientation dan satu minggu lagi sibuk dengan lecture + cuti yang tak habis-habis.

Selasa cuti Deepavali, Khamis cuti Maal Hijrah. Tiga hari aje kitorang ada lectures and tutorials. Tiga hari aje menuntut ilmu untu Sem 2 untuk minggu ni. Tu pun tutorials tak berjalan macam biasa. Hoo haa lagi dalam kelas tutorial :P Ha ha.

Hari Selasa tu ada gotong royong. Start around 8:45 AM, habis tak sampai pukul 10 AM. Yeehaaa! That's holiday! 

Cuti Khamis pula, memang boring tak tahu nak buat apa (-_-) Hari Rabu malam Khamis tu ada bacaan doa akhir tahun dan awal tahun kat Surau al Huda tercinta. Tapi berapa kerat orang aje pun yang datang. Semua pakat balik rumah. Hana je yang malas nak balik rumah sebab cuti 4 hari aje. 

Malam tu tidur kat bilik Aini sebab Intan ada program mentor mentee dengan semua classmates dia. Cikgu Aida bawak diorang pergi jalan-jalan dan tidur kat rumah cikgu. Balik malam ni rasanya. Tapi semalam tak tidur bilik Aini. Tidur sorang-sorang dalam bilik. Conquer empat katil single sorang-sorang. Banyaklah aku punya conquer-nya (-_-)

Yang ni pun kebosanan dah tahap apa dah. Hadap Chem sikit, hadap Math sikit, hadap Bio sikit. Buat research pasal projek Islamic Learning jugak. And now I feel sooooo boring! Urgh (-_-)

Tapi kan, tapi kan, sempat gak tengok Tangled dan The Smurfs :P Dua-dua sangat comel hoookayyy?

So, moral of the story, hargailah masa cuti dan sibuk anda. Peace!

Till then.
Wassalam.

nota : Sama-samalah kita berdoa agar laknat Allah SAW turun buat Yahudi Zionis laknatullah :'( Tak sampai hati tengok tubuh kecil hancur berkecai kerana dibom.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Saturday, November 3, 2012

346#Ai no Kotoba ~ Selamat Sampai



Alhamdulillah. Selamat sampai pukul 4:30 AM tadi. Bilik dah kemas. Baju dah siap gosok. Sekarang tengah tunggu roommate kesayangan (^_^)

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, November 2, 2012

345#Ai no Kotoba ~ Bertolak Balik



Tup tup!

Cuti Sem 1 selama 5 minggu dah nak habis. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Masa mula-mula cuti hari tu, punyalah fikir bilalah nak balik kolej ni. Bukannya apa. Bosan. Tak tahu nak buat apa kat rumah. Last-last, banyak masa Hana habis dengan baca manga, tengok anime dan tengok Jdorama. Tadi pulak habiskan Arang & The Magistrate (^_^)

Hana balik kolej awal sehari. Sepatutnya balik esok, tapi sebab tak nak penat kalau sampai petang esok, Hana akan pergi malam ni. Bas pukul 9:30 PM. Lepas Isyak ni akan terus ke Tesco KB sebab naik kat terminal bas yang kat area tu.

Barang semua habis packing. Janganlah tertinggal satu pun yang penting. Dahlah semalam tidur dalam 3,4 jam aje. Bersekang mata betulkan slide Bio yang nak print untuk Sem 2. Ubah font, gambar, warna yang patut. 

Pukul 3 pagi baru siap. Pukul 7 pulak dah berchenta depan laptop dan printer. Hampir sejam nak siapkan print baki handout yang tak print lagi tu. Nak penuh satu cover kertas A4 yang boleh muatkan hampir 500 kertas tu. Huhu.

Harap-harap perjalanan balik kolej ni selamat. Insya-Allah ^^

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Thursday, November 1, 2012

344#Ai no Kotoba ~ Result Sem 1


Punyalah lama tunggu result untuk Sem 1 keluar, hari ni baru ada kat UniKL ECITIE. Sepatutnya hari Rabu lepas dah boleh cek, tapi entah kenapa hari ni baru UniKL relase result kitorang. Bukannya apa, semua pakat berdebar aje. Takut kalau-kalau ada yang kena kick out daripada program ni.

Alhamdulillah, semua lulus :) Bak kata Cikgu Zol Hamidy, our HEP, " Tak ada sesiapa yang kena kick out. Semua kick in." 

Tapi, walaupun semua lulus, ada juga yang akan tinggalkan kolej tu. Dua orang budak Sci dah fly ke Mesir untuk dentistry. Insya-Allah, ini pilihan yang terbaik untuk mereka. Study baik-baik, jangan leka. Jangan sibuk cari minah Arab kat sana jugak. Hee :D

Back to my result, alhamdulillah dapat apa yang Hana harapkan (^_^)


Takdelah tinggi macam kawan-kawan lain. Ramai sangat yang dapat tinggi daripada ni. Ada yang dapat 3.67, 3.92 dan 4.00. Seperti biasa, gred untuk Maths yang rendah sekali (-__-) Masuk Sem 2 ni kena berbaik-baik dengan Maths. Tak boleh layan dia macam anak tiri. Lagipun Sem 1 ni banyak jugak Hana main-main. Nampaknya kena kurangkan sikit main tu. Jezz.

Mula daripada sekarang, kena make sure diri betul-betul rajin dan study smart. Kena mula daripada awal kalau nak maintain 3.5 ke atas sampai Sem 3. Huhhhh. Mind set kena betulkan balik. Yalah, kalau masuk degree lagi kena struggle kalau nak dapat Dean's List kan?

Apa lagi yang kita nak bagi pada parents kecuali doa dan kejayaan kita. Kan?


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

343#Ai no Kotoba ~ Esok Jumaat?

Finding Nemo Is Back!


Sibuk betul packing barang untuk balik kolej esok. Macam tak caya yang cuti sem 5 minggu dah nak habis. Malam esok Hana akan bertolak balik ke Kedah. Sob3. Sengaja pergi awal sehari sebab tak nak letih kalau sampai petang Sabtu tu. Tak nak balik kolej boleh tak? Hee~

Bukan setakat kemas barang je, Hana dengan gigihnya print satu module topik-topik Biology Sem 2 start semalam. Tapi tak print semua lagi sebab Chapter 6,7,11 dan 12 tak upload lagi. Harap-harap Hadi upload hari ni jugak. Takdelah kelam kabut nak print esok. Masa dok kat rumah ni bolehlah manfaatkan printer yang ada. Tak payah sibuk nak pergi print kat Abi tu.

Masuk Sem 2 ni, memang makin sibuklah. Sebab projek-projek kitorang yang kitorang start masa Sem 1 kena present masa Sem 2. Projek research Bio dan projek invention untuk English. Cipta produk baru dan present dalam bentuk satu company. Huhu.

Finding Nemo Is Back!
Levi's GoForth!
Maxis Fibre Internet!
Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Monday, October 29, 2012

342#Ai no Kotoba ~ Datang dan Pergi

Finding Nemo Is Back!


Setiap orang datang dan pergi dalam hidup kira. Keluarga, kawan-kawan or your loved ones. Ada yang datang membawa kebahagiaan kepada kita dan tinggalkan kita dengan kebahagiaan. Ada yang datang membawa kesusahan dan tinggalkan kita juga dengan kesusahan. Bahkan ada yang datang membawa kebahagiaan tetapi tinggalkan kita dengan kesusahan. That's life for you.

Tak ada perkara yang kekal dalam hidup kita. Setiap objek bernyawa pasti akan mati atau akan pergi meninggalkan kita. Hanya Dia sahaja yang kekal selamanya. Kembali kepadanya, pasti anda akan bahagia.

Manusia ni biasanya kalau seseorang atau something yang dia sayang tanpa disedari pergi barulah dia perasan betapa bernilainya something itu kepadanya. Typical homo sapiens. Sayangilah apa yang ada di sekeliling kita. Jangan bila dia dah menghilang baru nak terhegeh-hegeh mencari balik. Kalau dia boleh kembali, tidak mengapalah. Dibuatnya dia tidak akan kembali selama-lamanya?

Ibu bapa adik abang kakak atuk opah kawan suami isteri. Semuanya penting. Ayam itik lembu kambing arnab hamster. Sama juga penting. Pokok-pokok yang tumbuh melata kat bumi Allah ini juga penting. Cuma kita yang kena pandai menilai sesuatu.

Akan tiba masanya mereka akan pergi. Dan, bila sampai masanya untuk mereka pergi, sentiasa ingat mereka yang kita sayang akan sentiasa berada dalam hati kita. No more no less. As long as you love them deary. As simple as that.

Finding Nemo Is Back!
Nescafe On The Life!
Arrival On Windows 8!

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Sunday, October 28, 2012

341#Ai no Kotoba ~ [Drama Review] One Liter of Tears


Sekarang mood nak buat entri pasal review drama, anime dan manga yang Hana pernah tengok dan baca aje. Tapi takkanlah nak update pasal benda tu 24 jam kan? Tak apalah, kali ni Hana nak review pasal salah satu drama Jepun yang dah lama. Hana aje yang baru tengok (-__-) Baru adalah masa lah katakan.


One Liter of Tears. Satu kisah benar yang mengisahkan seorang gadis bernama Aya yang menghidap spinocerebellar degenerating disease. Satu penyakit yang melibatkan saraf dan sehingga sekarang penyakit ini masih belum boleh diubati. Siapa-siapa yang tengok drama ni memang akan menangis, kena sediakan tisu banyak-banyak (T__T)

Bayangkan, daripada seorang gadis yang ceria dan aktif dalam sukan basketball, akhirnya tidak boleh berjalan, tidak mampu bercakap dan menulis dengan betul. Aya dilakonkan oleh Sawajiri Erika dan heronya Haruto dilakonkan oleh Nishikido Ryo.

Aya yang pada mulanya tidak dapat menerima hakikat penyakit yang dialaminya, mula bersikap positif. Haruto yang pada asalnya tidak suka bersosial selepas kematian abangnya, mula berkawan dengan Aya dan sentiasa menolong gadis itu. Kebetulan ayah Haruto merupakan pengarah hospital tempat Aya dirawat. Kerana penyakit Aya juga lah Haruto bersetuju untuk menjadi doktor seperti ayah dan mendiang abangnya.


Drama ini berdasarkan diari One Liter of Tears yang ditulis oleh Aya (in real life) bermula dia mendapat penyakit itu sehinggalah sebelum dia meninggal dunia. Tapi Hana tak sure pasal Haruto tu betul atau tidak atau sekadar watak rekaan untuk drama ni.

Apa-apa pun, selamat menonton kepada sesiapa yang belum pernah tengok lagi drama ni :) Semestinya suatu drama yang tidak rugi untuk ditonton. Banyak pengajaran yang boleh kita peroleh daripada drama ni. OST drama ni pun best. Only Human dan One Liter of Tears :)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Segmen : Cubit-cubit Manja


Join klik banner :)

Saya join segmen ni kerana tertarik dengan banner comel ni ;)

Boleh klik bawah ni tak? ;)



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Saturday, October 27, 2012

340#Ai no Kotoba ~ Aidiladha Tahun Ini

Finding Nemo Is Back!


Tak update blog sejak semalam. Nak kata sibuk layan tetamu datang beraya. Tak. Nak kata pergi tengok pak cik-pak cik-atuk-atuk sembelih lembu korban. Tak. Nak kata pergi tolong angkat parang kapak segala bagai untuk pak cik-pak cik-atuk-atuk yang sembelih lembu korban. Tak. Mana tak nya jawapan memanjang kalau mood raya tak ada?

Lepas abah balik dari solat sunat Aidiladha kat masjid, terus pergi rumah tok wan. Tradisi tak kiralah raya apa. Nenek belah abah. Cuma Hana, Neesa dan Haikal aje yang ikut. Mama tak ikut sebab jaga Imi sakit kat rumah. Syikin pun duduk rumah.

Talking about Imi, sepanjang minggu ni sakit aje memanjang. Awal minggu ni, dia muntah-muntah nak pengsan, pergi check dengan doktor kat klinik, doktor syak appendiks. Lepas balik daripada rumah tok wan dan rumah mak sedara, abah kata nak bawa Imi pergi hospital sebab nampak teruk sangat. Adik beradik lain tinggal rumah. Mama dan abah aje pergi. Barang-barang semua packing sekali.

Alhamdulillah tak. Kat hospital doktor scan sekali lagi. Rupa-rupanya jangkitan kuman. Imi kurang minum air kosong. Mama memang harap bukan appendiks sebab tak nak Imi kena operate. Alhamdulillah :)

Sepanjang dua hari ni Hana dok layan manga aje. Faster Than A Kiss, Love So Life, Fall in Love Like a Comic dan sekarang tengah baca Sora Log. Nampak cam best aje. Lepas ni nak review manga ni semua :) Rasa cam nak buat entri banyakkkk hari ni sebab nak review manga tu ^_^ Hee~

Till then.
Wassalam.

Acer Windows 8 Bonanza!
Nescafe On The Life!
HiShop Lollipops!



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, October 26, 2012

339#Ai no Kotoba ~ Neesa dan Netbook


1.25 AM

Aktviti Neesa pagi semalam (25/11/2012). She conquered my netbook like a boss! Sebok je nak tengok Bola Kampung X dan Pingu kat Youtube. (^_^)





Till then.
Wassalam.

nota : Salam Aidiladha!

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Thursday, October 25, 2012

338#Ai no Kotoba ~ [Review] Ouran High School Host Club


6.06 AM. 25/10/2012
*jam di taskbar*

Selamat pagi! Orang sibuk nak ber-Aidiladha, Hana sibuk nak review anime. Dah lama tak review mana-mana anime ni :D Apa-apa pun, Selamat Hari Raya Aidiladha! Jangan makan daging banyak sangat, kang ada yang pening-pening nanti ^^ Hehe.

Kali ni Hana nak review anime Ouran High School Host Club! Satu anime yang boleh dikatakan famous dan ramai otaku suka. Anime yang sengal ala tak boleh blah dengan sorang-sorang perangai watak utama dalam ni. Weee~


The hero is Suo Tamaki and the heroine is Fujioka Haruhi. The another important characters are Ootori Kyoya, Haninozuka Mitsukuni, Morinozuka Takashi, Hitachiin Kaoru and Hikaru twins. Sorang-sorang ada perangai masing-masing yang memang takleh blah! Haha! *excited*

Ouran ni mengisahkan Haruhi yang baru nak masuk high school. Since dia dok elementary school and middle school lagi dia merupakan seorang pelajar yang bijak. Alang-alang nak masuk high school ni, dia apply scholarship kat Ouran High School, sebuah private school yang merangkumi tadika sampailah ke high school. Kira sekolah untuk geng Lord dan Lady lah ni.

Mula-mula dia masuk lagi, dah jadi hal. Dia masuk dalam satu bilik muzik yang tidak digunakan sebab nak study. Dalam banyak-banyak library kat sekolah tu, takde satu pun yang sunyi. Semua bising dengan suara orang bercakap. Mana dia tak bengang. Orang nak study, bising lak.

Nak jadi kisahnya, dalam bilik muzik tu, dijadikan bilik kelab untuk Ouran High School Host Club. Their president or Lord or King is Tamaki. Kyoya sebagai vice-president dan yang lain-lain tu ahli kelab. Kerja diaorang menghiburkan dan mendengar masalah students perempuan sekolah tu. Masa nak cabut tu, Haruhi terlanggar pasu berharga berapa entah. Yang pasti dia tak mampu bayar. 

Then, dia kena jadi host kelab tu sebagai ganti rugi pasu mahal tu. Mereka ingatkan dia tu lelaki sebab dia pakai sweater dan seluar. Then, insiden berlaku and terbongkar yang dia tu perempuan pada hari tu juga. Sejak hari tu lah macam-macam jadi dan semua episod best!



Siapa yang tak tengok lagi? Jom terjah kat SINI! Hana dah banyak kali ulang tengok anime ni. Huhu. Best best. Ni pun nak ulang lagi ni.

Waaaa~

Till then. 
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Segmen : Bloglist Akhir Tahun 2012 by Liyana Syafiqah



Teringin nak join segmen bloglist camni ^^
Hana nak letak bloglist tapi tak tahu nak letak blog siapa.
Nak join klik banner :)


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Segmen : Jom Usha


Tergerak hati nak join segmen simple ni. Jom join ^^ 
Klik banner ya?


Done :)


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Tuesday, October 23, 2012

337#Ai no Kotoba ~ [Freebies] Assalamualaikum + Butterflies



Nak bagi freebies! :D Dah lama rasanya Hana tak bagi freebies. Yang ni freebies kedua untuk perkataan Assalamualaikum. Comel tak comel tak? Hee :D

Hope you like it and feel free to use it (^_^)v

Oh ya, guna tutorial ni untuk pasang perkataan ni ya? Untuk check ada atau tak, sila ke New Post lepas Save.

Blue













By the way, boleh tolong Hana klik link kat bawah tak? Klik satu aje pun tak apa. Thanks!

Till then.
Wassalam.

nota : Komen kay for those yang nak guna freebies ni ^_^ Your pleasure :)

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)