About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Sunday, February 5, 2012

84#Ai no Kotoba ~ [Review] Prince of Tennis


Mada mada dane

Tenisu no Ojisama! Sesiapa yang kaki anime macam aku ni pasti 99.99% kenal anime ni. The Prince of Tennis. Boleh kata satu-satunya sport anime yang masuk list WAJIB LAYAN aku. Consisting of 178 episodes. Banyak kan? Tapi aku boleh kata yang berbaloi aku layan anime ni. Before this anime ni on air kat ntv7 but I'm not sure the episodes are full or not. Sebab tak puas hati, aku download semua 178 episodes ni. 178 episod tu pun termasuk sekali dengan Teni Puri Special Chibi Episodes!



Seigaku Tennis Club

Untuk yang still tak tahu pasal apa anime ni, anime ni mengisahkan Echizen Ryoma (Ryoma), a tennis prodigy yang membesar di Amerika dan memenangi 4 kejohanan di sana. Family dia pulang ke Jepun dan Ryoma is attending Seishun Gakuen, Seigaku for short. Dia yang memang membesar dengan tenis, memang sah-sah dia masuk tennis club, kan? Kebetulan Seigaku Tennis Club ni antara tennis club yang famous di kalangan junior high school yang lain sebab rekod mereka. 

Ryoma berjaya menjadi satu-satunya freshman (first year) yang terpilih sebagai regular player (pemain tetap).  Regular yang lain pula ialah Fuji Syuusuke (another tennis prodigy), Kikumaru Eiji, Oishi Syuuichiro, Kawamura Takashi, Momoshiro Takeshi (junior/second year yang rapat dengan Ryoma), Kaidoh Kaoru dan kapten Seigaku, Tezuka Kunimitsu. Inui Sadaharu pulak pernah jadi regular sebelum dikalahkan oleh Ryoma tapi dia still membantu Seigaku dengan kepakaran dia dalam data pemain.




Ryoma ni pulak matlamat dia sebelum ni hanya satu aje, nak mengalah ayahnya yang pernah menjadi tennis pro. Echizen Nanjirou ni seorang pro tennis yang digelar Samurai Nanjirou. Dah banyak grand tournaments yang dia menang and tinggal satu aje lagi sebelum dia dinobatkan sebagai world number 1 tennis player. Tapi Sebelum tournament tu bermula, dia hilangkan diri daripada dunia tenis. Matlamat Nanjirou masa tu hanya untuk mengajar Ryoma untuk menjadi pemain tenis sepertinya. Dia langsung dah tak minat dengan gelaran pemain tenis nombor 1 dunia tu.



Ryoma masa umur 4 tahun. Sebelum ayah dia drop kejohanan yang seterusnya. Ni dalam Episode 129

Pasal Seigaku pulak, matlamat mereka untuk sampai ke Nationals Tournament tahun tu. Macam-macam yang berlaku dan mereka berjaya dalam semua perlawanan sebelum tiba ke Nationals. Tetapi, tetiba aje Ryoma dapat US Open offer dan dia satu-satunya pemain termuda (12 tahun) yang terpilih untuk US Open tu. US Open tu boleh dikatakan untuk budak-budak yang masih sekolah (junior high-uni kot?) lagi lah.

Aku tak nak spoil mood sesiapa yang berminat tengok aje anime ni. Tapi, yang bestnya sepanjang anime ni, ada Teni Puri Special Chibi Episode. Special Episode ni pasal pemain Seigaku dengan rivals mereka yang lain dalam bentuk chibi. Bukan ada satu episod aje tau? Adalah dalam 5,6 episod, tu pun aku dah lupa.



yang ni salah satu special episode tu, Episode 132. Memang lawak :D



yang ni bias aku dalam Prince of Tennis, Fuji Syuusuke. sama cam Ryoma, dia seorang tennis prodigy dan ada undefeated record. tapi, lepas dia kalah dengan Tezuka sebelum anime ni tamat, rekod tak pernah kalah dia tu dah pecah.



yang ni Fuji dalam Special Episode. dia jadi perempuan dalam ni :D . Episode 116-117




Prince of Tennis OST Wonderful Days
The future I searched for while fumbling is always a keyless door
The light right in front of my eyes I continued searching for even though I couldn't find it
The doodle that's on my desk
Is a map I imagined some other day
A place that nobody had walked
That even the sun doesn't know about
I aim for it



Anime ni pun ada OVA gak. Tapi aku tak sempat tengok lagi. Sekarang, ada New Prince of Tennis pulak. Still pasal Ryoma dan Seigaku Tennis Club tapi yang ni pasal diorang join satu kem tenis yang superb. Kalau tak salah aku, baru aje ada 3,4 episod untuk second series ni. Apapun, enjoy! OST anime ni pun hampir semuanya best!

p/s: Aku nak tengok Prince of Tennis : The Two Samurai movie tapi tak boleh lagi. Dalam ni abang angkat Ryoma, Echizen Ryoga buat kemunculan ;)


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

1 book page(s) ♥:

cahayasemulajadi said...

Asslamualaikum..

Actually saya smpai page ni sebab walking around kat google nak cari image fuji yg comel utk jadi model sy.. x sangka sampai sini dan jumpa sorang lagi peminat POT. Sangat best kan anime ni. Saya ada full episode 1-178 tambah sampai final national tournament. POT The Movie pun ada yg Samurai tu dengan atobe gift special episode and live action pnya. Sangat best and sy rasa sy dah tengok anime ni lebih 10 kali kot..mungkin..hehe..
btw, nice review from your page.. =)

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)