About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Monday, February 13, 2012

99#Ai no Kotoba ~ Yay! Yay! Novel baru! :D


Finally! I got new novels! *ter-excited sebab dah lama tak beli novel baru* Tapi, nak kata novel biasa tak jugak. Kali ni aku beli novel Abdul Latip Talib, novelis sejarah Islam yang cukup famous sekarang ni. Sejak baca novel Salahudin al Ayubi yang diberi pinjam dengan baik hati oleh Juniey *aku puji ni!*, mula tertarik dengan cara penyampaian Abdul Latip Talib. Lepas tu, aku baca Imam Syafie, Muhammad al Fateh, Imam Malik etc.


Hulagu Khan, Khalid al Walid dan Muhammad al Fateh.. dah baca yang al Fateh tapi citer dia memang best! so aku beli jugak... yang Hulagu Khan tu sebab nama dia aku jumpa dalam buku teks Sejarah Form 4~ hehe~

Aku beli yang Edisi Jimat punya... Memang jimat! Lebih kurang RM15 satu and I bought three! Soooo jimat! Pelik? Tak lah. Aku memang suka baca something related dengan sejarah. Nak kata aku patriotik, it's not like that. Cuma, it's just me. Sejarah pun salah satu favourite subjects aku sejak zaman Form 1 sampailah Form 5. Berbalik pada novel ni pulak, aku memang tabik sama Pak Talib *nama panggilan beliau* sebab beliau dapat menghasilkan novel sejarah Islam yang menarik dari segi penyampaian dan isinya. Bukan senang tau nak buat novel sejarah camni sebab nak kena kaji dulu, selidik baik-baik. Kalau ter-salah fakta, naya!

Aku bukan sekadar berminat dengan sejarah Dunia Islam saja, sejarah dari Barat pun aku minat. Legenda pun! Macam sejarah The Tower Princes, King Edward dan adik dia Richard hilang secara tiba-tiba dalam Tower of London, rumours mengatakan mereka dibunuh dalam tidur; Marie Antoinette yang dihukum bunuh masa Revolusi Perancis; Martin Luther King yang ditembak curi sebab memperjuangkan hak orang kulit hitam kat America; Howard Carter yang jumpa makam Firaun Tutankhamun yang mati muda dll.

Sejarah is fun, okay? Korang cuma kena hayati aje, then it's fine. 

p/s: mencari Awak Suka Saya Tak?, Judith McNaught's novels dan Jangan Ganggu Lenaku... tapi hajat tak kesampaian... :'(

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

3 book page(s) ♥:

lifegoeson said...

sy penah jmpe awk suka sy tak kat popular..

Haruno Hana 하나 said...

baby :'( nak ASST~ payah sgt nk jumpa.. ai tu ada jumpa tp xde duit lak nk beli.. hehe~

NIZAM said...

sy dah baca awk suka sy tak. pinjam member. tebal kot.

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)