About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Monday, April 2, 2012

209#Ai no Kotoba ~ Neesa dan Talking Tom


Korang tentu kenal Talking Tom kan? Satu app yang ada kucing kelabu comel yang akan cakap balik apa yang kita cakapkan. Kali ni entri pasal adik bongsuku yang sekarang tengah syok main Talking Tom. Dah lama nak install Talking Tom tapi malas. Lagipun bukannya Hana main benda ni. Masa tengah breakfast tadi terus install Talking Tom. Baru install Talking Tom versi lama, Talking Tom 2 tak install lagi. Ha ha.


Lepas install tu terus test main. Neesa yang tengah breakfast terus tertarik dengan bunyi tu. Mama gelak aje lah sebab dengar suara lucu macam tu. Dahlah sampai sekarang terus main Talking Tom tu. Yang lucunya, Neesa bercakap dengan Tom tu macam Tom tu betul-betul hidup. Budak-budak lah katakan. Ha ha.

Introducing my lovey-dovey Aneesa. Credit to Dila. Masa ni Dila datang rumah. Kat belakang tu saya :D He he.

Bila fikir-fikir, budak-budak zaman sekarang ni, I mean yang baru nak membesar macam Neesa ni lah, nampak gaya childhood mereka tak adventure macam zaman kita dulu. Mereka membesar dengan smartphone , iPad, tablet dan macam-macam lagi. Baru lima tahun dah pandai guna iPad. Learning ABC, 123 from iPad, tabs etc. Walaupun nampak macam " Cool! Kecik-kecik dah pandai guna!", tapi sebenarnya childhood macam ni tak best macam zaman dulu-dulu. Biasanya kecik-kecik camni kita akan main congkak, hide and seek, batu seremban dll dengan kawan-kawan sebaya. Tapi, sekarang ni? Duduk sorang-sorang sambil main high tech camtu. No adventure lah.

Apa pendapat korang? Best ke childhood camni? :)


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

18 book page(s) ♥:

✿Gucciey Lavender✿ said...

tahu takpa . budak2 sekarang bila lahir je , dh canggih2 bagai .. kita plak yg kena pantau lebih kan .. sebagai seorg kakak .. heee

aku HaniAsyira said...

tak best.. xadventure lah..

shiema sufian said...

Betul, sekarang mane ade lagi budak budak yg main pasir luar rumah, semua main PSP. Dunia dah advance (:

Haruno Hana 하나 said...

@✿Gucciey Lavender✿ kdg2 tu geram gak sbb risau gadget Hana yg rosak.. haha :D

Haruno Hana 하나 said...

@aku HaniAsyiramain panjat pokok, main pasir, teroka dunia luar zaman kecik2 dulu best!

Haruno Hana 하나 said...

@shiema sufianhehe... ramai yg belajar ABC, 123 guna gadget semua tu :)

Cik Kay Jue said...

betul2... CKJ baru nak buat entry Fasal permainan kanak2 ni.. hehe..

CKJ memang setuju sangat ar.. budak2 punya games sekrang tak advanture macam dulu. best.. kuar main.. sambil2 tu boleh sihatkan badan kuarkan peluh.. lepas tu dpt ramai kawan2.. semakin hari, semakin ramai.. hanya daripada kita bermain..

ini sekarang... main bnd electronic sorang2.. kat rumah.. rasa sedih dan kesian pula.. tengok mereka main dengn robot yang tak de jiwa tu.. huu..


ok itu pendapat CKJ.. :)

aisya said...

tu la budak2 sekarang.. duduk umah je.. kalau sy dulu, mmg lah duduk rumah tp kalau bab nk main dgn kawan tu ntah mana pergi, pening kepala mak.. haha!

Detective Fiqa said...

hahaha. abg fiqa pon ada. anak buah fiqa selalu je nak main bende macam tu hahaha. siap dia joget2 lagi. comel :D


:: sorry. fiqa sibuk.takdpt nak bw sini :)

shar90 said...

hahaaa... yelaa kan... bdk dulu2 penuh parut sbb adventure sngat mainan... hehee xD

Haruno Hana 하나 said...

@Cik Kay Juemereka kurang bersosial.. bimbang kalau nanti x pandai nk berkawan lak bila masuk sekolah :)

Haruno Hana 하나 said...

@aisyahaha.. sama2 :D cakap x nak main jauh2, last2 pergi merata gak.. hehe

Haruno Hana 하나 said...

@Detective FiqaTom sangat la comel XDDD hehe .. takpe2, Hana pun sibuk gak sekarang ni.. dh jarang BW ke byk blog.. nk kena settle byk benda lepas dpt result

Haruno Hana 하나 said...

@shar90haha.. betul3.. x sah kalo xde luka2 sbb nakal main dulu

Cik Kay Jue said...

tau tak pe hana.. :D

Liselle MonCherie said...

Hohoho skrg budak2 mkin debab,duduk umah main game...jrg tgok bdak2 main kt luar dah skrg XD.Tapi bgus jgak jge keselamatan x de kne culik.Kt luar pun x brapa nk bising sgt,hehe aman je

Haruno Hana 하나 said...

@Liselle MonCheriebetul gak kata Lissele.. sbb sekarang musim penculikan.. baik dok rumah aje lah.. hehe..

ciksukaberangan said...

betol3... tak adventure~

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)