About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Tuesday, May 8, 2012

287#Ai no Kotoba ~ Sebab Kenapa Saya Pilih UniKL







Bermula entri INI, INI, INI, INI, INI sehingga lah entri INI, Hana ada beritahu yang Hana terima offer untuk Foundation in Science & Technology - Science under UniKL kan? Setakat hari ni, ada yang menyokong dan ada jugak yang tak menyokong dengan alasan mereka yang tersendiri. Gara-gara UniKL ni IPTS. 

" Kau dah dapat matrik, dapat UiTM tapi still nak pergi UniKL yang sah-sah IPTS tu?"

Yes. Memang Hana dapat matrik kat Kuala Pilah, dapat UiTM pun kat Kuala Pilah tapi Hana memang insist nak pergi FIST - Sci kat Kuala Nerang ni. Dah lah dapat first choice for UPU, ingat senang ke nak dapat first choice yang kita nak tapi still berdegil jugak nak ke UniKL yang IPTS ni. Apa kes?

Macam yang Hana dah membebel banyak, UniKL ni under MARA. Setiap pelajar dia boleh buat loan MARA dan akan bayar ikut pointer. So, the point is Hana dan semua student yang buat loan MARA kat UniKL ni kena study rajin-rajin biar dapat pointer gempak. 3.5-4.0 tak payah bayar. Free of charge. Lagi untung daripada PTPTN. Kalau nak apply biasiswa, Hana tak dapat straight As. Ha ha. Budak-budak yang dapat straight As pun kena compete with each other, apatah lagi Hana ni. Peace (^.^)v

Graduan UniKL pun makin laku sekarang ni. Ramai yang tak grad lagi tapi dah dapat offer kerja. UniKL pun ada banyak praktikal. Bukan main teori aje semata-semata dan silibus UniKL pun boleh kata diiktiraf uni kat UK lah. And Hana dah tekad nak ke sana. Jadi, Hana harap korang support lah pilihan Hana ni. Banyak lagi sebab kenapa Hana pilih UniKL tapi biarlah Hana aje yang tahu. 

Hajatnya nak apply degree Medical Science in Environmental Healthcare lepas foundy selama 1 tahun 2 bulan ni. Dah banyak jugak survey sal degree ni. Angan-angan betul. Daftar pun belum lagi. Tak sabar nak ke KMKN! XD

Ni antara kawan blogger yang akan ke FIST UniKL dan diploma kat UniKL - Wawa, Farah dan Azam. Wawa aje sama foundation dengan Hana, Farah dan Azam pulak diploma. Apa pun, all the best! :D Wawa pun ada buat entri tau? Klik SINI

Tak sabar tunggu 13 Mei ni <-- tarikh daftar FIST (>__<) 


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

59 book page(s) ♥:

aku HaniAsyira said...

all the best hana... walau apapun pilihan hana kalau itu yg terbaik.. sy sokong jer.. =)

coklat susu said...

waah tahniah hana~sy pun dpt jugak.foundation in engineering kt KMKN jgk..under unikl..still kompuis nak g matrik or KMKN..hihi
btw congrats ek :)

Amanina said...

ape2 pun pilihan akak. sy ucapkan semoga berjaya ye!! kak hana best :)

doakan sy spm thun ni :)

fArAh kUchEnGg said...

okey.. semoga berjaya yea.. congrate keyh..

chic lia (lurvecoklet) said...

setuju sgt2..chic lia pn nk msk unikl jgk :)

Mk Syahir said...

takde nak komen ape..sangat stuju..saye pon prodak mara dulu =)

faizahrahman said...

yes hana . u need to make the right choice , eza pernah rase macam y hana rase bile org dok pertikai kan knpe kte msk IPTS . org ckp itu dan ini , ta semstinye kte masok IPTS kte ta ckp pandai .

BlueiceButterfly said...

~semoga tue pilihan yang terbaik..:)

Halif Mohamad said...

Semoga berjaya dan peroleh apa yg dihajati

Sakura Aihana said...

All the best.... Kat mana sekali pun kita blajar....InsyaAllah kita blh berjaya... yang penting kita berusaha.... Semoga berjaya!!

tweenpop said...

hana : sabaq naa . hahaha .

Haruno Hana 하나 said...

@aku HaniAsyira thanks akak :)

Haruno Hana 하나 said...

@coklat susu sya ada jelaskan sket pasal fist ni kat entri awk tu.. hehe :D

Haruno Hana 하나 said...

@Amanina thanks Nina :D akak doakan Nina berjaya utk SPM 2012 :) usaha baik2.. jgn lupa Allah :)

Haruno Hana 하나 said...

@fArAh kUchEnGg thanks :D

Haruno Hana 하나 said...

@chic lia (lurvecoklet) yeahh! budak2 UniKL la kita pasni :D

Haruno Hana 하나 said...

@Mk Syahir hehe.. thanks :D

Haruno Hana 하나 said...

@faizahrahman tu la.. nak diorang faham jugak kenapa kita pilih ni.. IPTS skrang dh x mcm dulu :)

Haruno Hana 하나 said...

@BlueiceButterfly insya-Allah :) thanks

NIZAM said...

Hana gelak je la dgr respon camtu. Yang penting Hana tau apa yang Hana nak dan apa yang Hana cita2 kan. plus Unikl takde problem ape pun even IPTS. kecuali Hana nak amek engineering, unikl tak de p'ikitirafan BEM [board of engineers] rasanya. kat situ ada konflik ckit la. tp takpasti la plak.

cool k Hana. :) rasanya Hana pun dah tau kan apa yang Hana nak.

Haruno Hana 하나 said...

@Halif Mohamad thanks :)

Haruno Hana 하나 said...

@Sakura Aihana hehe.. aihana pon study baik2 tau :)

Haruno Hana 하나 said...

@tweenpop haha.. rilek2 je :D

elyna mirsada said...

hya kita yg tentukn ke mana arah tuju hdup kita,btw sy pn produk MARA..hehe

Haruno Hana 하나 said...

@NIZAM haha.. suka la komen Nizam ni :D UniKL mmg x termasuk dgn BEM sbb UniKL ni engineering technology, bukan pure engineering mcm BEM.. tp no big deal.. ramai je senior yg jd engineer.. yg kerja kat overseas pon ada.. thanks for the support :D

Haruno Hana 하나 said...

@elyna mirsada hehehe.. betul3 :D

sis92 said...

huhu tak pernah membangkang..keputusan hak masing2 :)
semoga berjaya ..

Haruno Hana 하나 said...

@sis92 hehe.. terima kasih sis :D

AiSyA LiEzA said...

tahniah hanna..apa2pun.. itu pilihan Hanna n saya sokong..buat y terbaik.. =)

Ardini Izzati said...

Percaya pada pilihan kita and struggle. Study leklok, Hana :)

czueka zulaikha said...

yup. itu semua pilihan dan hak masing2. kadang2 kita dpt tawaran yang mgkin pd pandgn org lain okay , but kita rasa tmpt lain lg the best. sama la mcm akak. haha

but kalau hana kata the big reasons why u should choice ipts is because their biasiswa from MARA , rasanya tak kena kot. sbb bnyak je biasiswa yg ditawarkan fer student ipta like yayasan negeri, JPA , yayasan KUOK , n beberapa company yg besar. and syarat mereka pun tak terlalu berat just straight 5B i think. n PTPTN skrg also beri biasiswa untuk stdnt yg berjaya graduate at first class.

hana target 3.5-4.0 utk dpt biasiswa, so takde beza pun dgn yg lain. the big special about ipta is lebih menjimatkan & meyakinkan.

apa pun, keputusan terpulang pd diri kita. akak just advice. all the best hana :)

Sheqynne Hotloverzs said...

gudluck ! pilihan tu ad pada diri kita ..

Cik Nas :) said...

alaa..telepas nak jadi kawan..huhu..nas dapat tapi tak terima tawaran tu..all the best :)

ezyra daniel said...

gudluck for u

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

ok je hana mana2 pun...yg penting hana heppy..bila hepi bljr pun masuk.hehe

Aalia Shahira said...

saya pon decide nak pergi unikl jugak..tapi saya kampus kl.btw,selamat datang ke kedah :D

Haruno Hana 하나 said...

@AiSyA LiEzA thanks Lieza.. awak jugak :D

Haruno Hana 하나 said...

@Ardini Izzati hehe.. thanks Dini :) Dini pon study leklok tau? :)

Haruno Hana 하나 said...

@czueka zulaikha hehe.. thanks utk pendapat akak :) tp ada lg main reaons kenapa Hana pilih UniKL.. bukan sbb MARA aje ^_^

Haruno Hana 하나 said...

@Sheqynne Hotloverzs hehe.. thanks :)

Haruno Hana 하나 said...

@Cik Nas :) haha.. takpe la.. takde rezeki :)

Haruno Hana 하나 said...

@ezyra daniel thanks! :)

Haruno Hana 하나 said...

@~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ hehe.. betul2 tu kak.. hehe :D

Haruno Hana 하나 said...

@Aalia Shahira UniKL mana2 pon sama.. yg penting study baik2 tau :)

aisya said...

insyaAllah hana boleh buat kalau niat tu betul.. betul x? hehe

baru tu yg cousing pun dapat foundation unikl mcm hana.. tp kenapa ntah dia tolak, lepas tu rasa menyesal plak tolak..

Hani Shaa said...

semoga berjaya hana... walau apapun pilihan hana kalau itu yg terbaik..=)

Haruno Hana 하나 said...

@aisya hehe.. insya-Allah.. xde rezeki cousin Chipmunk kot.. :) mungkin rezeki dia kat tempat lain.. dia dpt UPU x? course apa?

Haruno Hana 하나 said...

@Hani Shaa thanks Hani :)

AlyNn NyzAa said...

all da best dear :)

Haruno Hana 하나 said...

@AlyNn NyzAa thanks Kak Alynn :D

shera said...

UniKL tu mesti mahal kan ? swasta kan ?

Haruno Hana 하나 said...

@shera takde la :) yg ni bukan IPTS biasa.. belanja x byk pon.. lg pon kalo study kat IPTA pon belanja byk skrang ni

farah.fauzi said...

hihi..thanks hana.. lg satu, elaun $$$ HAHA :p, good luck hana.. :)

Haruno Hana 하나 said...

@farah.fauzi haha.. ada2 je farah ni.. farah pon jgn main2 tau kat sana..

Syifa' Nur Iman said...

Kak Hana ambl UniKL yg mana?

♥~c!k wAnNy~♥ said...

Salam...
hana...sy nk tnye..
ok x klu smbung degree kt UniKL..
hati saya berbelah bagi...

Haruno Hana 하나 said...

@♥~c!k wAnNy~♥ wassalam :) sebelum tu boleh saya tau Cik Wanie sekarang lepasan SPM atau matrik/asasi?

selain UniKL, kat mana lagi pilihan cik? setiap course/tempat ada pro n con :) mind telling me?

-=: The Rainbow Of Memories:=- said...

nak tanya lah, yang FIST science ni perlu interview tak?

Haruno Hana 하나 said...

@-=: The Rainbow Of Memories:=- kalau FIST SPT, tak.. kalau FIST SPC ya sbb yg tu program khas MBBS ngan pharmacy

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)