About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Sunday, September 9, 2012

311#Ai no Kotoba ~ Bahagia



Gembiralah dengan hidup ini kerana hidup ini indah.
Jadikanlah ia hamparan untuk setiap kebaikan
- Jangan Bersedih, Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia - 
- Dr. Aidh b. Abdullah al-Qarni-
Biasanya, orang yang banyak senyum tu dilabel sebagai orang yang bahagia. Orang yang banyak bersedih tu dilabel sebagai orang yang tidak bahagia. But, sometimes, people who always smile, yang nampak macam langsung tak ada masalah, tak payah fikir pasal final exam, problem with friends, finance status tu merupakan orang yang paling banyak bersedih. They just smile to cover up their emotion, telling people that they are okay sedangkan mereka sedang bersedih.

La tahzan. Jangan bersedih. 

Allah memberi dugaan sebab Dia sayangkan dia. He wants us to be strong when facing problems. Mengajar kita bersabar, cuba untuk senyum when the times for our hardship comes. Tapi, biasalah, manusia. There's certain people yang hanya bersyukur bila dia memperoleh kejayaan. Tapi, dia akan merasakan dirinya tidak disayangi oleh Allah apabila mula diuji dengan musibah.

Maka adapun manusia, apabila Tuhan memuliakannya dan memberinya kesenangan, maka dia berkata
" Tuhanku telah memuliakanku."
Namun apabila Tuhan mengujinya lalu membatasi rezekinya, maka dia berkata, 
" Tuhanku telah menghinaku."
-Surah al Fajr : Ayat 15 & Ayat 16-


That's not it! There will lie a beauty in the end of your journey. Journey of hardship. Cuma kita yang kena pandai berusaha dan tawakal. When the time comes, Dia akan tunjukkan juga hikmah di sebalik musibah yang kita lalui. The thing is, we need to be strong. Semua orang akan bahagia, cuma caranya berbeza. There are people who will feel happiness when they are with their loved ones, or when they are doing their favourite hobbies or when they find their own passion. Lain orang, lain caranya.

I have to admit. Bukan senang nak kuatkan diri bila dah rasa down. Take me as the example. Minggu lepas rasa down sangat, I don't know why. Stress bila fikirkan final. Tu tak campur masalah lain lagi. And there's people who care about me. Tanya kenapa macam down aje ni, tak ceria macam selalu. Almost everyday mereka akan tanya. Will be there when I wanna talk to them. I really appreciate their thoughts. Too much.

Cuba tengok keadaan di sekeliling. Homeless people mampu tersenyum bahagia walaupun mereka tiada tempat tinggal yang tetap, sumber makanan yang tidak tentu. Dan, ada orang kaya yang tinggal di banglo berjuta-juta, pakai Bentley, tidak mampu untuk tersenyum bahagia. It's the matter of bersyukur. Bersyukurlah walaupun hanya sedikit yang kita peroleh. Melalui bersyukur juga kita mampu merasa bahagia.

When you feel down, too much and feel like nothing, just try to smile and say " I'm okay." Face the problems if you have them, don't just leave them. You will find your own happiness, in here and hereafter. Insya-Allah.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

2 book page(s) ♥:

Amanina said...

Kesimpulannya sentiasalah tersenyum. Senyum pengubat masalah.

Nice sharing kak :)

NIZAM said...

Bak kata orang: look up for inspiration, look down for satisfaction. :)

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)