About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Friday, January 4, 2013

357#Ai no Kotoba ~ Kisah Darah


Kalau nak kira, kisah ni dalam tiga minggu lepas kot jadi, tak pun empat minggu lepas. Lupa lak :-/ Paling senang citer, entri ni pun patut masuk dalam koleksi entri Cerita Akhir 2012, jadi Part 3 :P Hehe

Hari Isnin tu ada lab, I mean, Bio lab. Untuk Bio lab, period satu dan dua tu memang untuk lab kitorang. Pagi pagi lagi dah masuk lab, berchenta kejap dengan lab coat masing-masing. Hana dah excited. Sebab hari tu akan buat test darah. Sekali dengan determination of phenotype.

Mula-mula, kitorang proceed dengan determination of phenotypic ratio then baru amik darah. Amik darah tu pun sebab nak determine our genotype. Mungkin dominant or recessive. Yang tu kena balik check, tanya darah mama dan abah. Hehe :D

Madam Husaini tunjuk cara nak guna satu alat tu. Hana dah lupa nama (-__-) Starting dengan Hadi sebab madam nak tunjuk cara-cara nak guna alat tu. Kitorang semua berkumpul dekat meja guru dalam lab tu. Cucuk dan keluar darah. Sebelum tu madam ada bagi satu kertas ni yang ada tiga bulat bulat :P , one for anti-A serum, one for anti-B serum dan last sekali untuk anti-D serum.

Kay, kay. Hadi B+. Mula-mula tu ingatkan B-, pakat terkejut semua. Lama lepas tu, barulah ada agglutination occur kat anti-D Hadi. Hadi dah meroyan tanya, " Sapa B-, bolehlah kahwin dengan aku ni." Positive or negative tu akan determine Rhesus factor kita. Kalau positive, selamat. Kalau negative, if Rhesus dia negative and kahwin dengan orang Rhesus positive, anak kedua mungkin tidak akan selamat. Tapi if I'm not mistaken, sekarang dah ada ubat dah untuk masalah Rhesus ni *bukak kelas Bio jap*

Then, Hana jadi orang yang first cuba ambik darah sendiri. Madam tanya, " Who's next?" Hana dah offer diri awal-awal lagi x) Excited tak bertempat. Nak jadi ceritanya, dek terlalu excited, Hana langsung tak perasan rupanya-rupanya takde jarum lagi dalam benda biru macam pen tu (-__-) Semua pakat gelak. Hehe :D Madam pun keluar trademark beliau, " Eii.. Farhana ni, nak kena cubit ni." Hehe x)

Masukkan jarum, then cucuk sendiri. Kat hujung jari tu je. Darah keluar tapi cam susah aje nak mengalir masa nak letak dalam bulat bulat tu :-/ Syakir kata kalau darah susah nak mengalir tu, platelets banyak dalam tubuh. Platelets ni something dalam darah kita yang akan membantu dalam pembekuan darah kalau bleeding. 

Titik, titik dan titik. Cepat betul agglutinate dengan serum tu (-__-) So, the result is, I'm A+! Yayyy :D Hehe~

Settle benda tu, pergi borak-borak dengan Hadi kat meja lab belakang. Madam suruh kitorang keringkan darah tu kat belakang sambil tunggu yang lain siap. Hadi dok meroyan lagi, " Aduh.. Siapalah nak kahwin dengan aku ni? Rhesus aku negative doe..."

Haha!

Datang sorang yang dah siap, ambik gambar. Datang sorang lagi, ambik gambar. Banyak bergambar aje dengan darah tu x) Hehe~

 mine x) A+


 yang ni result for a whole class :)


Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

7 book page(s) ♥:

LdyNisa said...

err.. darah...
tak sakit ke cucuk tangan tu??

roziahojijie said...

kenape kalerful nye warna darah tu ? huhu ..

Haruno Hana 하나 said...

@LdyNisa sakit sikit je :)

Haruno Hana 하나 said...

@roziahojijie alaaa.. lupa nak mention sal anti-serum tu :) hehe.. sori eyh.. biru tu anti-A, anti-D putih, anti-B merah rasanya

izan mama mia said...

ish..seriau main darah nie..tapi kalau cck sikit jer ok lah

L said...

im A too.. haha org kedekut.. haha

jom singgah baca.. =)
http://lolz-l.blogspot.com/2013/01/allah-maha-penyayang.html

Nana Liena said...

hehe.best kena cucuk..ngilu2..tapi sodap..boleh? :P meh test darah kita .. rhesus tu apa?

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)