About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Friday, January 25, 2013

360#Ai no Kotoba ~ Untuk Semua Dosaku



Sepanjang baca Untuk Semua Dosaku karya Rin Ahmad, terus duduk termenung panjang. Terfikir bagaimana seorang Nur Lisa yang main aci selamba aje ber-roommate-kan seorang Syed Azri di bumi Jerman. Aci taram aje teguk beer dan segala jenis wine yang ada kat muka bumi ni macam teguk jus oren. " The night of our first meeting, it was the first time I knew what is love, Lisa". They did fall in love, but once Nur Lisa ingin berubah, ego menghalang Syed Azri.

Humans can change. I mean, Allah's servants can change. Change to good. Tinggalkan larangan-Nya dan mula kerjakan suruhan-Nya. But typical Malaysian, still heret his or her bad past and insult the person who wants to change. They do want to change themselves, gaining pahala, leaving behind all the sins they have committed before. Macam mana orang tu nak keep going untuk berubah kalau kita lemahkan semangat mereka?

Hlovate says in Rooftop Rant, through Trisy, lebih senang untuk kita mulakan hidup baru, changing to good kat tempat yang penuh dengan strangers yang memang langsung tak kenal kita macam mana instead of still living around in our old place. People judge and that's it. Breaking a soul yang baru nak bertatih mencari jalan pulang.

Tak semestinya yang bunuh millions of people tu tak boleh insaf pada saat hidayah-Nya mengetuk pintu hati. Seems impossible right? But nothing is impossible if He says 'Kun Faya Kun'. He's our creator. The only one who will forgive all our sins. Not the people around you. Hanya Dia yang berhak dan His judgement is true enough. Takde korupsi or else.

Stop judging people. Kalau tak boleh nak beri support, nasihat atau sama-sama pimpin tangan dia untuk berubah jadi makin baik, so stay silent. It is better than we say everything that can crush a soul. Once it is crushed, susah nak betulkan balik. Kembali tarik dia untuk mencari jalan pulang.

Hati itu Allah yang pegang. Dan walau sejahat mana seseorang itu, akan ada secebis keinginan dalam hati untuk berubah. Cuma kita aje yang dapat tentukan pilihan kita.

A. Kembali ke jalan-Nya
B. Tetap sama seperti dulu.
C. Hati semakin jauh daripada-Nya.

Pilihan di tangan kita. Yang mana satu pilihan anda? Pinjam title novel Kak Rin untuk cipta satu quote :)

Sesungguhnya hati itu Allah yang pegang... 
Untuk semua dosaku, berubahlah ke arah yang lebih baik wahai hati
@harunohana19

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

5 book page(s) ♥:

Nur farahiza said...

kembali padanye , lebih baik dari yang lain :)

Ima Azwan said...

akak setuju dengan hana :)

Zehan Ilyana said...

nice entry..:)

moga kita semua mampu untuk memilih A

anak ayah said...

ill try my best utk berubah kpd yg asal. asalnya milik ALLAH. bukan siapa-siapa =') pray fo me hana..

AiSyA LiEzA said...

perubahan septtnya ke arah y lebih baik ataupun kita dah baik..kekalkan.. tapi kita manusia mmg mmg mudah berubah..harap2 kita berubah ke arah y baik menuju keredhaaNya :)

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)