About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Saturday, April 27, 2013

415#Ai no Kotoba ~ Writer's Fact : Surviving Your Relationship With A Writer :P



Jumpa ni kat page Writers Write :)

Hana utamakan nombor 4, 5, 6, 7 dan 9. Yang lain tu tak kisah sangat. Biasa-biasa aje :)

Alasan?

No 4 : Manalah tahu tengah buat research pasal yakuza ke, bom nuklear ke, sejarah komunis ke, ada yang dapat wrong idea :P Kat dunia ni macam-macam kemungkinan ada. Kalau ada orang yang take it seriously memang bahaya. He he :D Research pun diperlukan agar tak bagi fakta yang salah :)

No 5 : Malu! Yes, malu! Sebab masa nak menaip tu macam-macam idea nak diketengahkan. Tapi boleh terbantut kalau ada orang di sebelah yang duduk untuk tengok kita menaip :) Malu nak sambung menaip kalau macam tu. Nak main ayat-ayat cinta pun malu :P Ahaks! Kalau nak baca, kena baca yang dah siap dipost kat blog dll. He he :D Malu! (>///<)

No 6 : Nak balas dendam :P Ha ha ha! Boleh jadi isi dalam novel juga ni. Manalah tau cara bergaduh tu unik ke :P He he :D Jadikan nama orang yang nak cari gaduh tu sebagai antagonis dalam novel pun boleh :P He he *evil grin*

No 7 : Yes! We need ideas and materials! Apa yang berlaku dalam novel sebenarnya klise masyarakat. Even novel yang mengetengahkan pasal dunia kongsi gelap atau dendam antara ahli keluarga. Semuanya terjadi dalam masyarakat, cuma tidak berlaku kepada semua orang. We need new ideas to elaborate :) Untuk mengelakkan ada pertindanan idea sesama penulis juga ;)

No 9 : Buku untuk mencatat, that's it! Sebab bukan semua idea atau material kita boleh ingat. Macam Hana, before mulakan sesuatu cerita tu Hana akan tulis nama penuh semua watak, umur mereka, lahir bila, asal kat mana dll. Nampak remeh tapi penting. Kot-kot tersilap tulis nanti. Lepas tu baru rangka story line macam mana. So, notebook tersangatlah penting walaupun penulis tu cuma guna laptop aje untuk menaip. And for chocolate, I love it! Dark choc is my favourite sebab tak manis sangat. Penting untuk mengunyah coklat masa menulis. Syok sikit :P He he!

Nombor pilihan anda? Share sikit :)

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

7 book page(s) ♥:

aein safinah said...

Tak tahu nombor ape kak. Haha. Tak minat menulis. Bangga la dengan akak, semoga dapat jadi penulis novel ternama. Hehe

Nana Liena said...

hehe.rsanya nombor 1 ,2 dan 5

marniey zul said...

num 5 yag paling utama. hehe, kalau nak texting kwn2 pun tak boleh tgk sbb rasa lain, apalagi nak buat cerita kan? hehehe

Hafizah Alsa said...

suka menulis tPI malu nak share. hehe. so keep for own self la.

Mas Zull said...

assalamualaikum haruno...mungkin no 5 kot...:)

izan mama mia said...

teringin sangat nak baca karya cinta hana...

❤ Si Budak Vanilla ❤ said...

klu sy jd writer. .sy rsa smua tu la sy plih. .haha. . :D

gudluck kak dlm dunia pnulisan. . :)

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)