About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Friday, January 25, 2013

360#Ai no Kotoba ~ Untuk Semua Dosaku



Sepanjang baca Untuk Semua Dosaku karya Rin Ahmad, terus duduk termenung panjang. Terfikir bagaimana seorang Nur Lisa yang main aci selamba aje ber-roommate-kan seorang Syed Azri di bumi Jerman. Aci taram aje teguk beer dan segala jenis wine yang ada kat muka bumi ni macam teguk jus oren. " The night of our first meeting, it was the first time I knew what is love, Lisa". They did fall in love, but once Nur Lisa ingin berubah, ego menghalang Syed Azri.

Humans can change. I mean, Allah's servants can change. Change to good. Tinggalkan larangan-Nya dan mula kerjakan suruhan-Nya. But typical Malaysian, still heret his or her bad past and insult the person who wants to change. They do want to change themselves, gaining pahala, leaving behind all the sins they have committed before. Macam mana orang tu nak keep going untuk berubah kalau kita lemahkan semangat mereka?

Hlovate says in Rooftop Rant, through Trisy, lebih senang untuk kita mulakan hidup baru, changing to good kat tempat yang penuh dengan strangers yang memang langsung tak kenal kita macam mana instead of still living around in our old place. People judge and that's it. Breaking a soul yang baru nak bertatih mencari jalan pulang.

Tak semestinya yang bunuh millions of people tu tak boleh insaf pada saat hidayah-Nya mengetuk pintu hati. Seems impossible right? But nothing is impossible if He says 'Kun Faya Kun'. He's our creator. The only one who will forgive all our sins. Not the people around you. Hanya Dia yang berhak dan His judgement is true enough. Takde korupsi or else.

Stop judging people. Kalau tak boleh nak beri support, nasihat atau sama-sama pimpin tangan dia untuk berubah jadi makin baik, so stay silent. It is better than we say everything that can crush a soul. Once it is crushed, susah nak betulkan balik. Kembali tarik dia untuk mencari jalan pulang.

Hati itu Allah yang pegang. Dan walau sejahat mana seseorang itu, akan ada secebis keinginan dalam hati untuk berubah. Cuma kita aje yang dapat tentukan pilihan kita.

A. Kembali ke jalan-Nya
B. Tetap sama seperti dulu.
C. Hati semakin jauh daripada-Nya.

Pilihan di tangan kita. Yang mana satu pilihan anda? Pinjam title novel Kak Rin untuk cipta satu quote :)

Sesungguhnya hati itu Allah yang pegang... 
Untuk semua dosaku, berubahlah ke arah yang lebih baik wahai hati
@harunohana19

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, January 18, 2013

359#Ai no Kotoba ~ Randomness



Kekeringan idea nak update kat blog.
Banyak yang nak share tapi tak tau nak start from where.
Sem 2 akan habis dalam masa dua bulan aje lagi.
Final projects need to be finished before final.
And that's mean I'm still busy.
Study study study.
Nama lagi student kan?

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Saturday, January 5, 2013

358#Ai no Kotoba ~ Kolej Mai



In shaa Allah, esok dalam pukul 9:30 AM Hana akan bertolak ke Kuala Nerang. Mid sem break for Sem 2 dah nak habis. Sepatutnya balik hari ni (Sabtu) tapi sebab kolej Hana menang KASUKMA, karnival sukan for Kolej-kolej MARA beberapa bulan lepas, pengarah bagi extend cuti sampai hari Ahad :P Hehe~

Tak sabar nak sampai kolej sebenarnya :) Hehe~ Suka sangat dengan KMKN. Dan Hana ada dalam 7 minggu aje lagi kat KMKN. Study week 1 minggu, then final exam 1 minggu. Lepas tu, cuti sem for almost 5 weeks before proceed to Sem 3. Sem 3 tu dah bukan di KMKN. Kitorang akan ada praktikal untuk Sem 3 selama dua bulan kat kampus pilihan. In shaa Allah, target Hana di UniKL MESTECH, Kajang.

Barang-barang almost 90% siap kemas :P Haha. Malas sangat nak kemas semua barang lagi. Okeylah. Satu luggage dan satu handbag. Oh! Don't forget to mention the shopping bag full of food :P My mama bought all the food yesterday. Hehe :P

Kay, terpaksa tidur awal malam ni (-__-) Kang kalau tidur lambat mula lah dok pening pening atas bas. Dahlah kena bertapa selama 5 jam atas bas tu. In shaa Allah, will have a safe journey.

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, January 4, 2013

357#Ai no Kotoba ~ Kisah Darah


Kalau nak kira, kisah ni dalam tiga minggu lepas kot jadi, tak pun empat minggu lepas. Lupa lak :-/ Paling senang citer, entri ni pun patut masuk dalam koleksi entri Cerita Akhir 2012, jadi Part 3 :P Hehe

Hari Isnin tu ada lab, I mean, Bio lab. Untuk Bio lab, period satu dan dua tu memang untuk lab kitorang. Pagi pagi lagi dah masuk lab, berchenta kejap dengan lab coat masing-masing. Hana dah excited. Sebab hari tu akan buat test darah. Sekali dengan determination of phenotype.

Mula-mula, kitorang proceed dengan determination of phenotypic ratio then baru amik darah. Amik darah tu pun sebab nak determine our genotype. Mungkin dominant or recessive. Yang tu kena balik check, tanya darah mama dan abah. Hehe :D

Madam Husaini tunjuk cara nak guna satu alat tu. Hana dah lupa nama (-__-) Starting dengan Hadi sebab madam nak tunjuk cara-cara nak guna alat tu. Kitorang semua berkumpul dekat meja guru dalam lab tu. Cucuk dan keluar darah. Sebelum tu madam ada bagi satu kertas ni yang ada tiga bulat bulat :P , one for anti-A serum, one for anti-B serum dan last sekali untuk anti-D serum.

Kay, kay. Hadi B+. Mula-mula tu ingatkan B-, pakat terkejut semua. Lama lepas tu, barulah ada agglutination occur kat anti-D Hadi. Hadi dah meroyan tanya, " Sapa B-, bolehlah kahwin dengan aku ni." Positive or negative tu akan determine Rhesus factor kita. Kalau positive, selamat. Kalau negative, if Rhesus dia negative and kahwin dengan orang Rhesus positive, anak kedua mungkin tidak akan selamat. Tapi if I'm not mistaken, sekarang dah ada ubat dah untuk masalah Rhesus ni *bukak kelas Bio jap*

Then, Hana jadi orang yang first cuba ambik darah sendiri. Madam tanya, " Who's next?" Hana dah offer diri awal-awal lagi x) Excited tak bertempat. Nak jadi ceritanya, dek terlalu excited, Hana langsung tak perasan rupanya-rupanya takde jarum lagi dalam benda biru macam pen tu (-__-) Semua pakat gelak. Hehe :D Madam pun keluar trademark beliau, " Eii.. Farhana ni, nak kena cubit ni." Hehe x)

Masukkan jarum, then cucuk sendiri. Kat hujung jari tu je. Darah keluar tapi cam susah aje nak mengalir masa nak letak dalam bulat bulat tu :-/ Syakir kata kalau darah susah nak mengalir tu, platelets banyak dalam tubuh. Platelets ni something dalam darah kita yang akan membantu dalam pembekuan darah kalau bleeding. 

Titik, titik dan titik. Cepat betul agglutinate dengan serum tu (-__-) So, the result is, I'm A+! Yayyy :D Hehe~

Settle benda tu, pergi borak-borak dengan Hadi kat meja lab belakang. Madam suruh kitorang keringkan darah tu kat belakang sambil tunggu yang lain siap. Hadi dok meroyan lagi, " Aduh.. Siapalah nak kahwin dengan aku ni? Rhesus aku negative doe..."

Haha!

Datang sorang yang dah siap, ambik gambar. Datang sorang lagi, ambik gambar. Banyak bergambar aje dengan darah tu x) Hehe~

 mine x) A+


 yang ni result for a whole class :)


Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Wednesday, January 2, 2013

356#Ai no Kotoba ~ Cerita Akhir 2012 Part 2


Kali ni nak cerita pasal anak beranak tuntung pulak. Hari Isnin 24/12/12 tu kitorang satu lecture Science ada field trip kat Pusat Konservasi Tuntung Bukit Pinang, Alor Star, Kedah. 46 semuanya dan cuma Madam Husaini our Bio lecturer aje yang ada. Its supposed to be together with Madam Suhadah (Chemistry) and Miss Azimah (Mathematics), tapi malangnya mereka tak dapat ikut.

Awal-awal lagi kitorang berkumpul tunggu bas kolej kat Dataran Pengarah. Semua dengan tee kolej warna merah hitam sekali dengan kasut sukan. Semua pakat excited! Yalah, first field trip ever! 

Pukul 8 bertolak ke pusat konservasi tu and sampai around 8.30. Bas terpaksa berhenti kat luar aje sebab tak boleh masuk jalan kampung. Kitorang kena jalan masuk kampung tu dulu sebelum sampai pusat tu. Hujan lak turun rintik-rintik je. Hana dah memang excited nak jalan-jalan camtu x) Plus dengan sawah hijau kat sekeliling area kampung tu lagi :D

Field trip ni sekali dengan group Atai yang nak buat projek Short Doc pasal konservasi tuntung. Short Doc stands for Short Documentary, our Bio project for this sem. Kena buat awareness study. Group Hana pula buat pasal penyakit tibi. Kitorang dah pergi interview doktor kat Hospital Sultanah Bahiyah Ahad tu.

Madam usul pada Madam Pengarah untuk buat field trip ni for our Biodiversity chapter. Kalau tanya pasal tuntung, memang akan ingat sama dengan kura-kura, penyu, labi-labi dan sewaktu dengannya kan?

Inche Tuntung dan keluarga ni, kalau kita simpan satu dalam rumah nak jadi our beloved pet pun, mau makan saman RM 100 ribu! Itu apa yang pegawai tu cakap masa mula-mula kitorang sampai. Ada dua spesies tuntung : Tuntung Sungai dan Tuntung Laut. Hybridization between tuntung sungai and tuntung laut is prohibited. 

Nak bukak kelas ajar cara nak kenal tuntung, Hana memang tak ingat sangat (-__-) Padah tak catat apa yang pegawai tu beritahu. Excited sangat ambik gambar tuntung-tuntung tu semua. Ekor, mata, cangkerang, semua tu boleh bezakan spesies mereka.




 


Dalam pukul 12, kitorang dah keluar dari pusat tu. And kena jalan kaki sekali lagi but I was so so soooo excited! Siap main kejar-kejar dengan kawan-kawan yang lain x) Bukan selalu dapat peluang jalan-jalan kat kawasan kampung dengan sawah cantik camni x)

Naik aje atas bas, semua pakat Zzzzzzzzzz..... Sampai kolej dekat 1.15 PM dan kelas tak habis lagi masa tu. Tapi kitorang semua memang dah takde kelas dah. Semua tuju koop sebelum pergi DS. Serbu DS pulak lepas tu. 

Masuk bilik, took a shower, solat dan Zzzzzzz... sampailah Asar. Hehe :D

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Tuesday, January 1, 2013

355#Ai no Kotoba ~ Cerita Akhir 2012 Part 1


Selamat tahun baru! :D

Time to update what I've been doing in December! Disember 2012 memang satu bulan yang menyibukkan Hana dan kawan-kawan yang lain. For three weeks we had arranged everything for English Week 2012. Untuk Part 1 ni, nak cerita pasal English Week aje :) Hehe~

For English Week, banyak sangat games kitorang. As the secretary, memang wajiblah Hana sibuk kan. Plus I was in charged for Treasure Hunt together with Syafiq, Tyra and Mujtahid. Kitorang ada Telephone Pictionary, Scrabble, Taboo Words, Treasure Hunt, Alphabet Back Game, Public Speaking, Open Debate, Spelling Bee, Bouncing Ball Drinking Game dan Drama Night!

A very tiring weeks for us, the EMC members of KMKN. MBC, MPP dan JPP turut sama membantu :)

For Treasure Hunt, kitorang buat ala-ala Running Man sikit. Kena protect their name tags and else. So, these are the pictures for Treasure Hunt and other games :)

Fatin our Miss President, Syafiq (yang sama-sama in charge untuk TH) dan Aidin (Naib Pengerusi MBC)
Masa briefing untuk peserta and I was not there. Heret Fai (S/U MBC) pergi letak items for TH

 Me and Fai! :D Kerja kitorang round kolej berkali-kali for this event!
Berlari sana, berlari sini, panjat sana, panjat sini.


 Yang ni group budak Science :)
My lecture mates!

Ini Lomi, anak jati Kuala Nerang :P
Antara kaum Adam for Science lecture yang tak sampai 10 orang tu

 Fatin, me and Tyra :)

 Sempat lagi bergambar dengan lecture mates masa TH :)

 Like I said before, they had to protect their name tags if they wanted to survive ;)
Run for your tags!!!

Yang ni kat checkpoint Haunted Pictures ;)
So, let's move on to other games :)
During Scrabble time :)



Drama Night time! Before Drama Night came, memang bertapa kat IL Room dan Dewan Badlishah lah. Paling lewat sampai pukul 2 pagi.

Kat bawah ni preparation for Drama Night :)





The last night of preparation.
Kitorang rehat kejap sambil main Truth or Dare

Okay! Drama Night time!
For Drama Night, Yasser (person-in-charge for DN), plan buat acting macam ASK tahun lepas konon-kononnya :P Tema kitorang Malay fairytales. EMC Members dan dua orang JPP if I'm not mistaken join acting ala ASK ni. Kitorang himpunkan watak Hang Tuah, PGL, the Bawang Sisters, Nenek Kebayan, Tanggang, Raja dan Permaisuri.

 Tirai ditutup selama lima minit (sambil-sambil acting) untuk contestants' props preparation kat pentas.
I was one of PGL's fairy :P 
Haha!





 Scene Nenek Kebayan datang istana


 Its' Big :D 
Big was one of the singers for DN

 Danny the guitarist

 Fighting scene of Hang Tuah and Tanggang
Berebut PGL yang dah kahwin dengan Hang Tuah
Hang Tuah was in black and Tanggang was the one in red

Yang ni lecture mates Hana :)
Drama kitorang pasal The 7 Princesses
Ada PGL, Puteri Bunian, The Bawang Sisters, Puteri Santubong & Puteri Sejinjang, Mahsuri and else
Pasal Sultan Mahmud and his cronies mencari permaisuri untuk Sultan Mahmud

 This is epic!
For the awakening of Mahsuri, kitorang semua jadi zombies dan danced Thriller by MJ
not 100 % was the same but we got big applause by teachers and students :)
There was me too ^^

All EMC members.
Thank you for your cooperation.
And don't forget to all MBC, MPP and JPP members :)

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)