About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Wednesday, July 9, 2014

611#Ai no Kotoba ~ Goodreads, Apakah?


Salam Ramadhan!

:)

Kali ni Hana nak bercerita pasal Goodreads. Ada sesiapa pernah dengar pasal Goodreads? Biasanya sesiapa yang baru nak kenal dengan Goodreads ni akan fikir Goodreads ni salah satu tempat untuk baca e-books which is wrong. Well, I thought so too. 

Actually Goodreads is a social cataloging site. The website allows individuals to freely search Goodreads' extensive user-populated database of books, annotations, and reviews. Users can sign up and register books to generate library catalogs and reading lists. They can also create their own groups of book suggestions and discussions. (source from Wiki :p )

I signed up too! Sebenarnya sebab kes fikir Goodreads ni boleh jadi tempat untuk baca e-books sebenarnya. Punyalah cari cara nak baca e-books kat Goodreads ni, rupa-rupanya sini tempat untuk review buku aje *sighed*

Home interface for Goodreads is actually like this.


Kat home boleh tengok your Goodreads friends' recent updates. Buku apa yang mereka tengah baca, review yang diorang tulis untuk buku tu etc. Kat home juga kita boleh update pasal buku yang kita tengah baca, Currently Reading book, pembacaan dah sampai page ke berapa atau pun dah tamat. Ada juga suggestion for another books based on the books you have been reading and else.


Tadaaa!

Haha :p This is my Goodreads profile. My link is goodreads.com/harunohana19. You can add me there. LOL. Dekat profile akan ada Featured Shelf, your Friends, your reading progress, the books reviews etc. 

This is Featured Shelf. Dalam banyak-banyak Bookshelves yang korang dah created, korang boleh pilih salah satu Bookshelf untuk dijadikan sebagai Featured Shelf. Boleh kata benda alah ni macam nak decorate korang punya profile la. As for me, I choose my 2014-Reading as my Featured Shelf.


Kat bawah Featured Shelf and Bookshelves tu ada your profile's timeline, as if your reading progress lah. Setiap buku yang dah dibaca (Read), korang boleh rate buku tu berapa bintang and boleh tulis book review sekali kalau rajin. Paling paling cikai pun users rate aje buku tu berapa bintang.

Untuk Add Book dalam mana mana Bookshelf, boleh search dekat search bar. Bila dah jumpa buku yang korang nak add sebagai To Read/Currently Reading/Read, boleh tick kat kotak mana yang berkenaan. Contohnya kat bawah ni.


Untuk buku How to Fall in Love, Hana marked sebagai Want to Read. Jadi buku ni akan masuk dalam To Read Bookshelf. Basically, korang boleh tukar Bookshelves tu ikut kesesuaian korang.

Yang best pasal Goodreads ni sebab kita boleh communicate dengan mana mana users yang active dan tanya pendapat mereka pasal mana mana buku yang kita nak baca. Ada banyak groups yang boleh di-join kalau korang rajin. Book authors pun ada discussion session dengan peminat di Goodreads.

Jadi, jangan confuse Goodreads dengan site untuk baca e-books lagi tau :p Hehe.

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

1 book page(s) ♥:

BudakVanilla said...

macam best je. tapi kalau part review buku tu, sy kureng sikit..hehe. . :D

keep reading kak. . :)

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)