About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Saturday, November 8, 2014

624#Ai no Kotoba ~ Meeting Tun M @ UniKL MFI


Alhamdulillah. 

Salam Sabtu semua. 

Last Thuesday, I was given a chance to meet Tun M. Yes. Our world-class former PM. :)

Tak adalah sempat nak cakap face-to-face with him. Tapi alhamdulillah, merasalah dapat tengok Tun M depan mata kan? 

Tun M hadir ke UniKL MFI, Bangi untuk bagi talk dengan mahasiswa. Boleh kata semua wakil UniKL dari seluruh Malaysia hadir plus institut institut lain di bawah MARA including GMI. Sebuah sesi yang amat bermakna. 

Suka dengar cara Tun M cakap. Penuh dengan tertib :)

Masa Tun M baru aje sampai

Bila talk dah habis, biasalah kan mesti ada Q&A session. Dalam banyak banyak soalan daripada mahasiswa, ada satu soalan yang betul betul tarik perhatian orang di dalam dewan yang super sejukkk macam duduk kat Antartika tu.

Mahasiswa : Kenapa golongan muda seperti kami tidak diberi peluang untuk terlibat dengan urusan politik, mentadbir negara? Atau mungkin golongan yang lebih berintelek? (lebih kuranglah soalan tu. Hana ringkaskan sikit)

Tun M : Ini memang suatu penyakit. Biasanya bila pemimpin tu seorang yang bodoh, atau kurang pandai, dia akan ambil anak anak buah yang lebih bodoh daripadanya. Bila dah pemimpin bodoh macam tu, anak anak buah pun bodoh macam dia. Takkan dia nak ambil orang yang pandai daripada dia? Bila dia dah letak jawatan, pemimpin yang menggantikan dia akan lebih bodoh daripada dia dan perkara itu akan berterusan. 

Apa yang Tun M balas pun Hana ringkaskan aje. Tapi memang terkejut masa dengar banyak perkataan 'bodoh' keluar daripada mulut Tun.

Bila dengar sendiri, kebanyakan soalan yang ditanyakan kepada beliau, beliau tak ada menjawab secara direct. Memang ada maksud yang tersirat. Itulah apa yang boleh Hana simpulkan. Tapi boleh kata jawapan Tun M semuanya jenis makan dalam.

Haha.

And then, I met Sarah and Farhana. My college friends zaman kat KMKN dulu. Sekarang ni dua dua sambung degree kat UniKL BMI. Tak sangka mereka pun hadir sama :)

Farhana, me and Sarah :)

Walaupun sekejap aje sesi bersama Tun M ni, tapi banyak pengalaman yang beliau kongsikan dengan kami. Bukan senang nak dapat peluang jumpa bekas pemimpin Malaysia yang terkenal ni. Lagi lagi bila kita ni bukannya orang besar. Haha.

It's such a great honour to meet you, Tun.

Till then.
Wassalam.



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

1 book page(s) ♥:

nana liena said...

comelnya hana dgn jubah kaler tu..! hohoh
btw,beliau bercakap mmg lemah lembut.. :) terpaksa guna bahaa tersirat utk elakkan provok

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)