About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Tuesday, January 28, 2014

599#Ai no Kotoba ~ 9 Rak Buku AWESOME!


Bagi peminat buku, tak kisahlah novel ke biografi ke mesti ada yang berimpian nak ada satu (atau dua!) rak buku yang unik. Kat sini Hana nak kongsikan 9 rak buku yang AWESOME tahap tak hingat! >_< He he.

Sumber : Life Hack & Bored Panda

1. The Equilibrium Bookshelf

2. The 'Has Been Read' and 'Will Be Read' Bookshelf

3. The Tree Bookshelf

4. The Armchair Bookshelf

5. The Thinking Bubble Bookshelf

6. The Modular Bookshelf

7. The Read Your Bookshelf

8. The Stacked Teacup Bookshelf

9. The Face Bookshelf

Hana suka nombor 2,3 dan 7 :)

Korang pula suka yang mana satu?

Bestnya kalau dapat rak buku macam ni. Kreatif! Selain dapat simpan buku-buku kita, rak buku tu dapat dijadikan sebagai salah satu alat yang dapat jadikan dekorasi sesuatu ruang atau rumah tu lebih menyerlah lagi.

Tak ada ke sesiapa yang nak sponsor rak buku macam ni kat Hana? :p

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Saturday, January 25, 2014

598#Ai no Kotoba ~ Sebelum Final Tamat


Hana nak share cerita sebelum last paper final exam yang lepas tamat :p Dah berminggu-minggu tapi baru nak share :p

Last paper, Introductory to Clinical Laboratory Science akan mula tarikh 7th Jan jadi kitorang ada tiga hari free sebelum last paper. Hari Sabtu 4th Jan tu kitorang ramai-ramai pergi bersukaria kat The Mines. Memang sungguh-sungguh bersukaria dari pagi ke malam macam final exam dah tamat :p

With Nanad Nonoid. Paksa dia teman makan okonomiyaki :p

Yummy yum!

Okonomiyaki ni sejenis makanan Jepun. Sesiapa yang pernah makan takoyaki, rasa okonomiyaki ni ada nak sama dengan takoyaki cuma okonomiyaki biasanya ada sayur dalam tu ;)

Ingat anatomy untuk manusia je penting? Anatomy of ayam penyet pun sama pentinglah :p


 Akmal sorang je laki :p Padan muka. *kau fly nanti elok elok, nanti kami tolong jagakan orang Malaysia*


Hana banyakkkkkkk sangat makan masa keluar ni :p He he. Duit banyak habis kat makan je. Suka jugak pergi Mines sebab cuma naik satu stesen aje dari Kajang terus turun kat Serdang. Takdelah susah sangat nak pergi sini.

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

597#Ai no Kotoba ~ Penting Dalam Hidup



Selamat malam! :)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Wednesday, January 22, 2014

596#Ai no Kotoba ~ [Book Review] Miracle on Regent Street

[edited: Dec 29, 2015]



Rating : 4.3/5

Evie Taylor, a girl with a big heart, gets lost in the big city. For the past two years, Evie has lived an invisible life in London. Her neighbours think she’s just moved in, her sister mistakes her for a live-in nanny, and even Evie’s manager at work can’t remember her name. But all that is about to change …this Christmas has brought a flurry of snow and unimaginable possibilities into town. Evie works in the stockroom of an old-fashioned, family-run, London fashion department store. Hardy’s is a beautiful, wood-panelled jewellery box of a building, but it’s in dire need of a makeover. 

One day Evie overhears that if the entire store’s takings don’t turn round by Dec 26th – 3 weeks’ time – the family who own it will be forced to sell to one of the big chains. Hardy’s is in need of a Christmas miracle. Determined to save her beloved store, Evie hatches a plan to secretly transform it into a magical place to shop again. But has the time come for her to be noticed too? When an accidental romantic encounter with handsome, enigmatic Joel gives her the chance of a whole new identity, she takes it.


Evie Taylor works at Hardy's as a stockroom girl for nearly two years. But it doesn't mean her colleagues know her real name. Even her so-called colleague-turned-friend Carly calls her Sarah. Evie is secretly angry with their ignorance but she doesn't stand up to correct them - Sarah was the stockroom girl before her.

Hardy's was once a well-known department store, especially in 1940s. But now Hardy's in great financial problem. Evie really loves Hardy's, the place where her father swept her mother off her feet and married her. Instead waiting for her fairy godmother to act, Evie decides to save the store by re-decorated each department of the store. Her adventure to make Hardy's relive its glory before Christmas has to be done secretly - or it would cost her job.

At first, I found it hard to understand Evie. Her extremely low self-confidence makes my feelings to her complicated. I don't know whether I want to pity her or land my punch on her face. Are you okay being called with different name when you have work there for two years? Are you?

I love the friendship between Evie and the sweet elderly dancer-turned-tea-host Lily, the nice elderly guard Felix and Sam the big-hearted delivery guy. They are the people behind Hardy's scene. Only these three know Evie's real name. And they help Evie when she needs them the most!

Evie's doesn't take credit of what she has done to save the store. Customers start flocking in with her numerous, one-by-one departments made-overs. Nobody knows who is the real Christmas elf coming to rescue Hardy's. With the made-overs, Evie gains confidence to expose her true self instead of being secretly grumpy with people's misunderstanding to her. She makes the department made-overs a success, but could she deal with the sudden blow from her family when it's time to be happy for Christmas?

Till then.
Wassalam.



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Tuesday, January 21, 2014

595#Ai no Kotoba ~ Pelangi Selepas Hujan



Allah tak cipta kesusahan untuk menguji kita tanpa sebarang penyelesaian yang indah.

;)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Monday, January 20, 2014

594#Ai no Kotoba ~ Pergi Sekolah!


Memandangkan hari ni first week Haikal masuk Ahmad Maher, Hana ikut sekali pergi sekolah sebab dah lama tak jumpa cikgu-cikgu dan juniors yang lain. Seawal 7 pagi lagi dah sampai sekolah :p Hehe.

Sampai aje Maher terus pergi terjah Bilik BOSS sebab Cikgu Naeimah dah sampai. Cikgu kata beliau belikan nasi kerabu dan kuih untuk Hana x) Excited sangat sebab dah lama tak makan dengan cikgu!

Mahu seharian jugak ada kat sekolah. Sebab hari ni ada majlis anugerah untuk students yang cemerlang masa PMR 2013, so students yang lain dapat balik awal. Pukul 1 dah boleh balik. Hana ajak cikgu dan dua orang juniors Hana pergi Tesco. Beli barang sikit dan makan-makan. Isi perut yang kebuloq!

Tak pergi dinner BSM tahun lepas pun still dapat hadiah untuk dinner :p

Mula-mula singgah kedai buku dulu dekat dengan Tesco KB tu sebab cikgu nak beli barang-barang lukisan. Cikgu mengajar Kimia dan Seni, selalu beli barang kat situ sampailah pekerja kat kedai tu dah kenal cikgu :p Masuk aje Tesco kitorang serbu bahagian frozen dulu. Daripada dalam pukul 3 lebih sampai pukul 4:30 PM dok merayap dalam Tesco sebelum pergi serbu food court dalam tu :p


Makan fish & chips! Sebab mengidam yang Marrybrown punya :p Dah lama tak makan benda alah ni. Okeylah rasa fish & chips kat Tesco ni :) Tercapai jugak hasrat nak makan fish & chips :p

Aizan (pink) dan Lyn (purple) yang banyak sangat mulut, terutamanya Lyn :p

With Cikgu Naeimah :D The very person who was responsible for bringing me into an active world of co-curriculum, namely PBSM ;)

Nak buka cerita sikit. Kalau nak ikutkan Hana bukanlah seorang extrovert yang suka tonjolkan diri, Hana lagi suka buat hal sendiri dan tak suka join aktiviti ko. Tapi sejak kenal Cikgu Naeimah, penasihat persatuan BSM Maher, Hana mula slow slow aktif dalam aktiviti-aktiviti ko. Daripada yang tak suka berkhemah, Hana suka join perkhemahan yang BSM anjurkan. Tak kisahlah peringkat daerah atau lain-lain.

And guess what? 

I succeeded and enjoying myself for almost one whole week of an international level camping. And I also went to Kuching, Sarawak as one of the representatives of Kelantan state for a national level co-curriculum award ;)

So nak cakap, kalau korang aktif dalam kokurikulum pun tak bermaksud korang tak dapat high achievements in academic. Brace yourself. Melalui kokurikulum, insya-Allah banyak sangat pengalaman berharga dan baru yang korang boleh dapat. Pencapaian dalam akademik bukan segala-galanya ;)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Sunday, January 19, 2014

593#Ai no Kotoba ~ Minat Selfie?


Siapa kat sini minat selfie? Sekarang ni memang ramai sangat yang gila selfie. Nak tips selfie terbaik? Jom tengok sini ;)


Tengok!

Pusheen pun pandai bagi tips untuk selfie yang terbaik! Hee :D

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Saturday, January 18, 2014

592#Ai no Kotoba ~ Syukur



Dah lafazkan Alhamdulillah sepanjang hari ini?

Syukur kerana masih diizinkan untuk bernafas hari ini.
Syukur kerana Dia masih beri kita peluang untuk cari jalan demi beratkan timbangan belah kanan di Padang Mahsyar nanti.

Surat Al-Baqarah ayat 152 : "Karena itu, ingatlah kamu kepada-Ku niscaya Aku ingat (pula kepadamu, dan bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu mengingkari (nikmat)-Ku".

Selalu sangat kita lupa untuk mengucap syukur kepada Pencipta kita. 
Selalu sangat kita ulang balik dosa yang kita buat. 
Selalu sangat kita lupa Dia Maha Pengampun.

Bersyukurlah sebab Dia Maha Mengampuni dosa-dosa kita, sama ada dosa kecil atau dosa besar. 

Kita dapat makan makanan yang sedap, dapat tidur di katil yang empuk, dapat luangkan masa dengan keluarga kita jadi bersyukurlah. Ramai lagi di luar sana yang mengimpikan untuk hidup dalam suasana yang aman macam kita. Insya-Allah.

Kanak-kanak di Syria kesejukan dan kelaparan padahal kita mampu tersenyum sebab dapat makan masakan ibu yang sedap dan tidur berselimutkan gebar tebal.
Kanak-kanak di Palestin menangisi kematian ibu bapa mereka sebab kezaliman Israel laknatullah padahal kita mampu bergelak tawa dengan ahli keluarga yang lain.

Maka, bersyukurlah.

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, January 17, 2014

591#Ai no Kotoba ~ [Anime Review] Code Geass : Lelouch of the Rebellion


Dah lama tak review anime ;) Kali ni Hana nak review anime yang Hana dah lamaaaaaa tengok tapi baru nak review :p Dah habis tengok dalam dua tahun lepas tapi baru rajin nak buat review :p Actually banyak lagi yang tak buat review kat blog.

Ehem.

Code Geass : Lelouch of the Rebellion ni semua sekali 25 episodes for each seasons and ada dua season. Tu tak campur OVA. Sesiapa yang suka tactical and mecha anime Hana memang highly recommend this anime sebab anime ni antara yang paling ramai peminat sebab taktik yang digunakan dan plot anime ni memang unexpected, tak kiralah lelaki ke perempuan. Sesiapa yang minat tactical anime boleh layan Death Note jugak. 


Lelouch Lamperogue atau nama asal dia Lelouch vi Britannia adalah the 11th Prince of the Holy Britannian Empire yang pegang kuasa dunia. The 98th Emperor of Britannia, Charles zi Britannia adalah ayah Lelouch. Tapi, lepas Marianne vi Britannia, mak Lelouch mati dalam serangan di istana tempat diorang tinggal Lelouch dan adik perempuan dia, Nunally vi Britannia dibuang ke Jepun. Lelouch berdendam dengan ayah dia sebab ayah dia macam tak peduli dengan pembunuhan mak dia.

Nak dijadikan cerita, dia dapat kuasa Geass untuk beri arahan yang wajib dipatuhi daripada CC masa dia selamatkan CC daripada military. Fokus utama anime ni pasal Lelouch nak jadikan dunia ni satu dunia yang sentiasa aman menggunakan kuasa Geass dia. Antara sebab Lelouch nak amankan dunia yang memang sentiasa berperang ni sebab dia nak Nunally hidup dalam dunia yang aman. Sejak pembunuhan ibu mereka, Nunally lumpuh separuh badan dan dia takut nak buka mata dia.

Lelouch antara watak anime yang paling Hana minat sebab handsome dan karisma dia :p Hehe.

Lelouch mulakan rancangan dia nak jatuhkan empayar ayah dia dan secara tak langsung menjadi ketua The Black Knights di bawah identiti Zero. Sebagai Zero, orang lain langsung tak tahu siapa identiti sebenar Lelouch sebab dia guna mask untuk tutup wajah dia. Hanya beberapa orang sahaja yang tahu identiti sebenar Zero termasuklah CC yang terlibat dengan rancangan Lelouch.


Sesiapa yang tengok final episode untuk Code Geass Season 2 kalau tak nangis memang tak sah. Hana sendiri dah menangis beria-ria masa tengok final episode tu. Anime ni antara anime yang mampu buat Hana menangis teruk :p He he.

Lupa pula mention pasal Kururgi Suzaku, kawan baik Lelouch sejak dia dan Nunally dibuang ke Jepun dulu. 

Selamat menonton!

Till then.
Wassalam.

nota : Tak boleh beria-ria review sebab dah banyak lupa :p Kena tengok balik.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Sunday, January 12, 2014

589#Ai no Kotoba ~ Sesi Kemas Rak Buku


Dah hari kedua cuti sem :) Sebab cuma tinggal Hana, mama dan Neesa je kat rumah, pagi ni kitorang buat sesi kemas rak buku. Nak susun balik buku-buku baru yang mama letak dalam bilik masa Hana kat kampus lagi. Bila balik barulah boleh nak kemas.

Neesa tak pergi sekolah sebab abah ada mesyuarat hari ni :p Kang bising pulak sebab balik lambat.



Hasil selepas mengemas. He he :p Mama terpaksa letak pinggan mangkuk kat tempat lain sebab nak letak buku-buku ni. Nampaknya boleh sumbat banyak buku lagi ni. Dahlah tak semua buku ada lagi sebab ada yang Hana bawa ke kampus, buku-buku yang beli kat Big Bad Wolf tahun lepas pun tak bawa balik lagi.

Teringin nak ada rak buku yang kreatif :) Hee.

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, January 10, 2014

588#Ai no Kotoba ~ Selepas 4 Bulan Lebih, Akhirnya...


Assalamualaikum and hello 2014!

Lama dah masuk tahun 2014 tapi Hana baru nak wish :p Tak kisahlah, baru hari yang ke sepuluh dalam tahun 2014 kan?

Hee :p

Sebenarnya posts yang banyakkkk dalam bulan Disember dan awal bulan Januari yang lepas tu semuanya scheduled posts. Almaklumlah, sibuk mengalahkan PM katakan.

Ehem.

Alhamdulillah, 7 Januari lepas Hana dah habis final for Sem 1. Insya-Allah, akan masuk Sem 2 pada 3 Februari nanti. Tiga minggu aje cuti! What the?! Kawan-kawan yang lain cuti lama kot (T__T)

Tapi tak kisahlah, yang penting dapat cuti. Sepanjang Hana daftar masuk degree 1 September lepas sampailah sekarang tak pernah balik Kelantan lagi. Cuti Aidiladha hari tu pun tak balik. Kiranya, dah empat bulan lebih Hana bertapa kat Kajang ni.

Yang pentinggggg!!! Insya-Allah malam ni dalam pukul 10:30 PM kaki akan jejak bumi Kelantan dah. Yes!



Hana balik sorang-sorang. Nasib baik Che Long dan Kak Rubi offer nak hantar sampai LCCT. Jimat duit nak naik KLIA Express. Rezeki rezeki. Alhamdulillah :) Balik naik flight sebab demand tak nak naik bas. 

Aku kan kayo. Kau hado? 

He he. Takdelah, gurau je :) Tiket yang Hana beli nak balik ni under RM 70, lebih kurang ngan harga tiket bas nak balik Kelantan :) 

Doakan Hana selamat sampai tau? Much thanks!


Spek baru :p Dapat MARA untuk Sem 1 hari tu terus pergi tukar spek. Yang lama tu dah nak masuk 3 tahun dah. Tak menyempat nak balik Kelantan :p Hee. Kawan-kawan kata nampak matured sikit pakai spek macam ni :p 

Saya tau saya baby-faced. Ehem.

He he :)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Monday, January 6, 2014

587#Ai no Kotoba ~ Marriage Is Not For Me - Seth Adam Smith


Dah lama jumpa kisah ni tapi baru nak kongsi :) Hee. Oh ya, yang ni scheduled post tau, malas nak nyatakan aje. Ditaip pada malam 26 Disember 2013 ;)

Baca sampai habis. It's such a beautiful and lovely story.


Sumber : 9Gag

Hana tukar gambar asal, to a more appropriate picture. 

Hope you'll find something beautiful in it ;)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Saturday, January 4, 2014

586#Ai no Kotoba ~ [Book Review] Chocolate Shoes and Wedding Blues

[edited: Dec 29, 2015]

I've never heard of Trisha Ashley before even though she has more than 10 books under her name. I picked one when I went to the previous BBW since I didn't know where to find one. 



Rating : 4.5/5

When Tansy Poole inherits a run-down shoe shop tucked away in the village of Sticklepond, ‘Cinderella’s Slippers’ is born – providing the footwear to make any fairytale wedding come true…

Carrying everything a bride would want to walk down the aisle in, Tansy’s shop soon expands to carry shoe-themed wedding favours, bridesmaid gifts and even delicious chocolate shoes. It’s the dream destination for any shoe-lover!

If only everything in her personal life could be as heavenly – but with a fiancé trying to make her fit into a size 8 wedding dress, not to mention the recent discovery of disturbing family revelations, Tansy takes refuge in the shop’s success.

But one man isn’t thrilled by the stream of customers hot-footing it to Cinderella’s Slippers… Actor Ivo Hawksley, resident of the cottage next to the shop, is troubled by a dark secret in his past and has come to Sticklepond to nurse his own broken heart.

However, Ivo realises that he and Tansy have a link in their past and soon, they both find out how secrets shared can make a very strong bond indeed…


I think most chick lit I've read has the same concept - traditional shops inherited from the family, love problems, beautiful countryside village and dark secrets within the family. 

Tansy Poole has a good relationship with her great-aunt, Aunt Nan (Nancy Bright) who owns a shoe shop. Aunt Nan's old age makes Tansy inherits the family shoe shop. Tansy has problems with her two evil stepsisters and Justin, her ex-fiance. She finds solace in Sticklepond, in her aunt's company and Cinderella's Slippers success. But, Aunt Nan would not always be with her. Aunt Nan leaves Tansy her Living Archives, so Tansy knows what she has to say about her life before. 

Tansy doesn't sell any shoes, she sells bridal shoes only! And some souvenirs - shoe-shaped chocolates, shoe and bluebirds trinkets, shoe-patterned umbrella and her Slippers Monkey books!

In the meantime, actor Ivo Hawksley moves in the cottage next to the shop. He comes to Sticklepond with her late wife's diaries, to mend his broken heart with the revealings in the diaries. Ivo and Tansy have a connection, a red thread which keep on linking them years ago. 

What I love about Tansy is she is an independent and down-to-earth woman. She doesn't let her disappointment due to her ex-fiance's betrayal stands in her way. She doesn't depend on anyone to make Cinderella Slippers a success. Even though I kinda dislike Ivo in the beginning, Tansy forgets Justin's indecent revelations and Aunt Nan's shocking Living Archives in the company of Ivo. When Tansy has her own share of feeling betrayed, so does Ivo. 

I had to keep myself in check from skipped to Aunt Nan's Living Archives before I finished the rest of the stories *sigh*

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Thursday, January 2, 2014

585#Ai no Kotoba ~ Mimo dan Momo


Ini kisah Mimo dan Momo.

Ini Mimo.


Mimo si anak kucing jantan yang tersangat comel! Hee :D Kecikkkkkkk sangat Mimo ni! Kakak kat rumah bawah yang pelihara Mimo ni. Kadang-kadang Hana bawa naik rumah Hana :p Main-main dengan si kecik ni.

Ini pula Momo, nama manja. Nama sebenarnya Nurul Aneesa. 


Neesa dah nak masuk pra-sekolah :) Hee. Mama kata baju sekolah Neesa kena potong 2,3 inci sebab labuh sangat. Nak buat macam mana dah tuan punya baju kecik aje, tak macam budak nak masuk umur 6 tahun :p

Ini kisah Mimo dan Momo. Seekor anak kucing yang comel dan seorang budak kecil yang.... takutkan kucing.

Memang tak boleh nak pelihara kucing dalam rumah. Nanti ada juga yang berlari sebab takutkan kucing. Walaupun kucing tu tersangatlah comel dan kecik macam Mimo.

Hee :p

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)