About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Sunday, December 28, 2014

635#Ai no Kotoba ~ Final Exam Semester 3


Baca tak tajuk kat atas tu?

Yes.

Insya-Allah bermula 29hb ni yakni esok, bermulalah final exam untuk Sem 3 ni. Tamat 9hb Januari sebab banyak gap, lima subjek untuk semester ni.

Tolong doakan Hana dan kawan-kawan. Semester ni ada dua subjek 4 jam kredit dan tiga subjek 3 jam kredit (T__T) Agak lemah semangat di situ.


Tak sabar nak habis final exam sebab nak balik rumah. Sekarang ni pun Hana dengan gigihnya men-download Boss & Me lepas siap download Bad Guys. Comelnya Feng Teng dan Shan Shan ni! He he ;) Baru tengok review aje pun dah boleh rasa addiction tu :p

Boss & Me ni Chinese drama, genre romantic comedy. Bad Guys pula Korean drama, genre crime and investigation. Memang kat FB tu sesiapa yang dah tengok Boss & Me akan pesan siap siap, tengok bila ada banyak masa free nanti jenuh nak tahan diri untuk sambung tengok drama ni :p

Dah. Tu je.

Tolong doakan untuk mangsa banjir di seluruh Malaysia juga :)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, December 26, 2014

634#Ai no Kotoba ~ Pisang Goreng Cheese


Petang Rabu lepas, Hana ikut housemates, Kak Dijah dan Una pergi print kertas kat Purple Print Seksyen 4 tu. Masa tu belum makan berat lagi tau. Dari pukul 6 am sampai 5 pm tu perut cuma terisi dengan cereal aje (T__T). Tak. Hana tak diet. Takkan sesekali.

Tak makan lagi sebab hari tu cam malas gila nak turun beli makanan. Stok biskut pun dah habis. Maggi? Hana kurang sikit dengan Maggi, lainlah kalau teringin nak makan. Jaga perut ya anak anak. Bayangkan wax (lilin) yang kasi Maggi tu elok berbentuk dalam plastik atau cup tu bertimbun dalam perut sebab ambil masa nak hadam. Bukan senang nak hadam wax tu. Kasihanilah perut kita.

Melalut pula dah. Okey, kita balik pada tajuk.

Kat area tu memang ada banyak gerai tepi jalan. Kat situ ada satu gerai pisang goreng cheese. Dah berhari-hari mengidam nak makan benda alah tu tapi hajat tak kesampaian lagi. Bila dah jumpa depan mata, apa lagi. Takkan nak tunggu kan? Grab aje lah.

Menarik betul dengan coklat rice warna warni tu.

Sebab tak tahan lapar sangat, terus makan dalam kereta. Rasanya? Sedaplah jugak. Tapi agak kurang sikit, mungkin sebab coklat tu manis? Kalau pahit macam dark chocolate tu mungkin sedap lagi rasanya. Tambah lagi pisang goreng tu dah manis. Cheese dia? Sedap :)

Sempat lagi beli coconut shake sedap kat area tu ;)

Balik dari Purple Print, terus pergi makan nasi. Order lagi nasi goreng tomyam padahal pisang goreng cheese ni dah habis makan dah. Nak katanya lapar sangat hari tu (T__T) Menyeksa perut betul. Kasihan perutku.

Kalau ada sesiapa yang teringin nak makan, yang duduk kat area Kajang-Bangi ni, bolehlah singgah kat gerai pisang goreng cheese ni. Kat Seksyen 4, area cendol yang famous tu. Tak pun boleh singgah downtown Reko. Ada juga kat sana.

Till then.
Wassalam.



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Thursday, December 25, 2014

633#Ai no Kotoba ~ DIY Keyboard Stickers yang Comel ;)


Ini hanyalah entri random. Entri sesuka hati tanpa tujuan. Sebab si penulis ngah serabut dengan final exam. Ehem.

Adalah dalam dua minggu lepas, Hana dan roommate, Kak Farah pergi MetroPoint kat Kajang. Kak Farah yang ajak, tetiba random nak keluar. Maka kami berdua pergilah date makan makan. Sebelum balik, singgah dulu kat DIY yang baru bukak kat sana.

Sambil tengok tengok ada ke barang yang patut dibeli, kami berdua tersangkut kat tempat stickers comel comel. Kak Farah tengah berkenan dengan keyboard stickers. Punyalah lama fikir sama ada nak beli atau tak, last sekali beli juga. Yang ni tak termasuk barang patut beli pun. Saja gatal nak perhabis duit.

Harga? RM4.90 satu.

Kak Farah beli yang warna pink, Hana pilih yang warna biru ni. Saja pilih sebab tak nak guna warna pink tu. Alih alih, baru terfikir sesuai sebab netbook Hana warna putih-biru.

Tada!

Takde kerja cari kerja.

Habis semua tempat ditampalnya. Berseri seri sikit lepas tampal benda alah comel ni. Netbook ni dah masuk umur 3 tahun pada 18 Ogos lepas, sehari sebelum birthday Hana. Beli guna duit sendiri tau, takde maknanya pergi pow duit abah (walaupun lebih jimat pada diri sendiri kalau abah yang sponsor :p)

Let's have a closer look :p

Mula mula tak nak pakai sebab takut tak terbiasa masa nak menaip. Because I'm a touch-typist, so risau kalau effect pada jari yang dah terbiasa dengan keyboard ni. Alhamdulillah, takde masalah. 

Dah. Itu aje yang nak cerita.

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Tuesday, December 23, 2014

632#Ai no Kotoba ~ But You Didn't


Tengah skrol FB, tiba tiba nampak gambar gambar ni. Tengoklah, sebab nampak comel. Tapi rupanya ada kisah di sebalik gambar gambar ni :'(

Mahu berair juga mata ni.

Gambar gambar ni dah lama ada. Tapi baru jumpa :p

Info pasal gambar gambar ni ada pada dua gambar terakhir.

Kredit gambar: Azirul Ariff


















Such a beautiful story :) 

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Monday, December 22, 2014

631#Ai no Kotoba ~ iM4U + Red Readerhood @BigBadWolf2014


Ini cerita lama. Cerita 13 Disember yang lepas.

iM4U ada anjurkan sesi volunteer kat Big Bad Wolf 2014. Jadi volunteer angkat barang, tolong customer dan macam macam lagilah. Ada dua pilihan tarikh dan dua sesi untuk setiap pilihan tarikh tu. Tarikh 6 - 7 Disember pukul 10 am - 3 pm atau 3 pm - 8 pm (lupa masa untuk sesi petang sebenarnya) dan tarikh 13 - 14 Disember dengan sesi pagi atau sesi petang.

Hana pilih sesi pagi untuk 13 - 14 Disember tu. Asalnya nak pergi dengan kawan kawan lain, tapi sebab ada yang kena tukar plan, mereka tukar tarikh 6 - 7 Disember, Hana stick ngan tarikh 13 - 14 Disember tu. Alang alang dah sorang camni, ajaklah kawan Hana si Dyana untuk join jugak. Dyana pun kaki buku juga. Kitorang selalu tukar tukar buku ;)

Pagi 13 Disember tu, Hana dan Dyana dapat bahagian kat Red Readerhood Section. Section ni untuk charity. Orang beli buku, the brand new ones, then buku tu masuk dalam kotak untuk didermakan ke orphanages/primary schools. Harga buku serendah RM2, semuanya buku-buku baharu.

Kerja kitorang tak berat pun kat situ. Berdiri kat kaunter buku dan setiap kali ada orang lalu lalang, kita cakap 'Books for Charity!' macam pekerja kat Sushi King sebut 'Irashaimase!' untuk sambut pelanggan tu. 


Yakini merah jambu. Free T-shirt for volunteers.

Memang pengalaman yang cukup berharga. Masa tu lah kita sedar yang sesetengah orang kita ni macam mana. Ada yang lalu buat donno aje, ada yang singgah sambil tengok buku untuk dipilih, ada yang bertanya pasal section tu.

Hana dan Dyana join volunteers lain makan tengah hari and lepas tu terus pergi solat Zohor. Surau kat MIECC tu kecik ya ampun! Kalah surau kat Times Square. Patut diberi ruang yang besar lagi. Dahlah kiblat tu menghadap pintu nak masuk surau tu :( susah orang nak masuk atau keluar dari situ.

Lepas solat Zohor kitorang sambung balik kat Red Readerhood Section tu. Habis aje masa, terus Hana dan Dyana masuk dalam dewan tu sebab nak cari buku. Takde makna Hana nak bawak luggage cam tahun lepas. Fulusnya takde (T_T). Mampu beli 4 buah buku aje, satu buku lagi untuk budak kecik Neesa tu. Mana taknya, awal awal lagi Hana beli tiga buah buku dengan DeBook Room.

Tapi alhamdulillah sebab dapat juga buku yang Hana cari ;) Amelia Grey's Fireside Dreams dan Vivien's Heavenly Ice Cream Shop yang dah selamat dikhatam, Another Way to Fall dan sequel for If I Stay, Where She Went. If I Stay Hana beli dengan DeBook Room, yang movie-tie in cover. Beli Where She Went kat BBW sebab nak jimat. RM8 satu!

Awal tahun depan kena asing awal awal duit untuk BBW, buat satu tabung tampal siap siap BBW 2015 Fund. Even apa yang jadi pun jangan sentuh :p ha ha. Betul sangatlah tu.

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Saturday, December 20, 2014

630#Ai no Kotoba ~ [Novel Review] Vivien's Heavenly Ice Cream Shop


A second read from Abby Clements! A delicious-looking book actually.

Dalam buku ni asyik ais krim aje. Macam macam perisa pulak tu.


Rating: 4/5

When Imogen and Anna unexpectedly inherit their grandmother Vivien's ice cream parlour, it turns both their lives upside down. The Brighton shop is a seafront institution, but though it's big on retro charm it's critically low on customers. If the sisters don't turn things around quickly, their grandmother's legacy will disappear forever.

With summer fast approaching, Imogen and Anna devise a plan. Rather than sell up, they will train up, and make the parlour the newest destination on the South Coast foodie map.

While Imogen watches the shop and conjures new marketing ideas, her sister flies to Italy to attend a gourmet ice cream-making course. But can their best-laid plans survive their warring family, tempestuous love lives - and the great British Weather? One thing is for certain - this summer will be like no other . . .


I prefer Amelia Grey's Fireside Dreams lagi daripada buku ni. Mungkin patut ada lebih banyak development for the characters, I mean.

The story is okay as it is. How they manage to open the shop, Anna flies to Italy for ice-cream making course. Tapi rasa macam ada kurang something. Macam bila ada masalah yang timbul, cepat dan senang aje sesuatu solusi tu muncul dan tup! Masalah dah selesai.

I love how things going for Anna and Matteo - both of them are foodie! And for Imogen and Finn. They need more sparks - Anna and Matteo - masa diorang kat Italy. Ceritakan banyak sikit macam mana si Matteo tu boleh terjatuh cinta pada Anna.

That's it. Cerita dah okey tapi macam kurang perasa. 

Maybe the writer needs some vanilla and salted caramel ice cream? To sweeten the story, and of course for the salty breeze at the seafront ;)

Till then.
Wassalam. 



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Monday, December 15, 2014

629#Ai no Kotoba ~ [Novel Review] Amelia Grey's Fireside Dreams


I'm updating this the seconds I've finished this book!

Dahhh lama cari buku ni. Thank you Captain Wolf for keeping this book safe for me ;) Alhamdulillah jumpa kat BBW tahun ni. Agak meroyan bila nampak buku ni ada dalam website BBW. Apa lagi, grab terus!

Jatuh cinta dengan cover buku ni since I saw it months ago on a website. And the story! About a cottage! My fave!

I love to own myself an English cottage. It's such a bliss.



Rating: 5/5

Amelia has a dream: toasting chestnuts by the fire with her husband Jack in their own cosy cottage. Their real life is another world - a cramped one-bedroom flat in Hackney. But when life takes a surprising turn, removal vans are soon heading to the Kent countryside.

They soon realise the cottage makeover is a far bigger project than they'd anticipated. On top of that, there's Amelia's newly loved-up mum and her tearaway half-sister, Mirabel, to contend with - pushing Amelia and Jack's marriage to breaking point.

Amelia begins to strip back the wallpaper and fittings in the cottage and discovers the story of the cottage's previous owner - and a hidden secret. As Amelia's ideas about love and family change, will her fireside dream finally come true?


Actually sinopsis buku ni agak misleading. Ingatkan ibu Amelia dan Mirabel tu macam jahat nak hancurkan rumah tangga dia dan Jack, rupanya tak. Ibu Amelia is a good mom and Mirabel is a free-spirited girl.

I love the idea of cottage makeover. I've read about department store makeover, wedding shoes store opening, a little bakery at a beach, and a traditional sweet shop. This is my first time reading a story about a cottage makeover - and the very first time reading Abby Clements' book.

I love this book. Bahasa yang mudah untuk difahami, boleh bayangkan bagaimana susah payah si Amelia nak jadikan cottage yang dah lama tu jadi seperti cottage idaman dia. And the garden, I could picture one in my head. A garden with a stream.

And I love Jack, Amelia's husband ;) such a good and kind-at-heart one walaupun sejak pindah ke cottage baru tu rumah tangga mereka ada krisis. I salute him for trying to keep things straight, tak tergesa-gesa buat keputusan yang boleh menambahkan lagi krisis mereka.

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Sunday, December 14, 2014

628#Ai no Kotoba ~ [Novel Review] Hatiku Dicuri Lanun


First of all thanks to Nanad Nonoid yang hadiahkan buku ni sebagai hadiah belated birthday. Ni pun Hana yang beli sendiri tau. Dia hulurkan duit. Ha ha :p

Hatiku Dicuri Lanun? Apa apakah buku ini?

Hatiku Dicuri Lanun adalah sebuah kompilasi cerita pendek genre fantasi. Ya. Fantasi. Penerbitan sulung oleh Melarik Enigma Publications, sebuah rumah penerbitan kisah kisah fantasi yang pertama di Malaysia. Tahniah kepada Kak Izza Aripin the big boss *big clap*



Rating: 4.5/5

Ada 6 buah cerita yang terkandung dalam buku ini:

1. Hatiku Dicuri Lanun by Que Sera Sera
Setiap kali bulan mengambang penuh, ada suatu misteri yang menghantui Danika Mae (Danika). Pastinya Kapten Ken yang baru dikenalinya itu jadi penyebab kepada segala misteri yang berlaku kepadanya kerana setiap kali bulan mengambang, Danika akan dibawa menaiki Mumba Hitam merentasi gelombang jingga untuk bertemu Kapten Ken. Dan bila sedar keesokan harinya Danika bagaikan terlupa apa yang telah berlaku kepadanya sebelum itu. Kemudian muncul pula Dr. Eskandryan yang mirip Kapten Ken dalam kehidupan nyatanya. Siapa agaknya mereka berdua ni dan apakah yang dimahukan daripada Danika?

2. Ada Dia by Fara H
Night Crawlers kembali lagi! Bagi yang sudah membaca The Untold Story, ini adalah kesinambungan kisah Aidan and the gang. Kali ini mereka kembali dengan cabaran untuk menyelamatkan Nael dan Amy (seorang penulis kisah fantasi yang secara tak sengaja telah menemui kisah di sebalik kewujudan Gardian). Pihak Gardian memburu mereka untuk mendapatkan kembali jurnal tentang Gardian yang berada di dalam simpanan Amy. Berjayakah Aidan menyelamatkan mereka berdua tanpa merisikokan hubungan cintanya dengan Aira?

3. Skypirate by Izza Hani
Setelah kemusnahan Kerajaan Illyra, Mireya mendapat suaka politik untuk menetap di bawah lindungan Kerajaan Amaranth. Walaupun layak mendapat pelbagai layanan istimewa, Mireya lebih rela hidup sebagai rakyat biasa. Memegang janji yang pernah dipatri sewaktu bersama Zander, Mireya nekad untuk memilih kerjaya sebagai tentera udara Kerajaan Amaranth. Cuma bila dirinya menjadi rebutan antara Kapten Luke dan Putera Ziyad, Mireya bertindak memilih untuk menyertai Skypirate yang kemudian menemukannya dengan seseorang yang telah dinanti sejak sekian lama. 

4. Cinta Sayap Hitam by Que Sera Sera
Ruqya Amni (Kea), merupakan anak gadis kepada Rihanna dan Addi (Kau Kekasih Gelapku). Sejak kecil, hidupnya sentiasa dilindungi oleh individu di sekelilingnya kerana bimbang sesuatu yang buruk menimpanya disebabkan keistimewaannya itu. Kemunculan Rif Aryan, lelaki bersayap makin menyukarkan hidup Kea. Sekalipun Rif Aryan sudah berterus terang tentang tujuan kemunculannya untuk melindungi Kea, tegakah Kea meninggalkan kehidupannya untuk bersama Rif Aryan? 

5. Butterfly-X by Fara H
Bila kemakmuran dan kekayaan Elipsie musnah di tangan pemimpin korup dan kotor, muncul kumpulan pemberontak yang menggelarkan diri mereka Butterfly-X. Mereka berhasrat untuk memusnahkan barisan kepimpinan korup dan mengembalikan kemakmuran Elipsie seperti 20 tahun lalu. Namun bila kenangan lampau muncul Airis harus membuat pilihan sama ada untuk meneruskan perjuangannya atau akur dengan permintaan Kyrian yang mahukan mereka kembali seperti dahulu. 

6. Hessa My Roses by Que Sera Sera
Hessa, salah seorang perisik puak pembebasan berhasrat untuk menyelamatkan Putera Hayden, yang juga merupakan abang kandungnya. Pertemuannya dengan Mejar Razien, salah seorang pemimpin tentera Ilunati bagaikan pembuka jalan buatnya menyiasat tentang kedudukan Putera Hayden. Berjayakah Hessa menyempurnakan misinya?


Hana suka kesemua kisah dalam buku ni serius! Ha ha.

Cuma tak puas hati sebab ada sesetengah kisah kena tunggu sambungan yang lain. Paling best Hessa My Roses sebab kisah ni serius lawak. Hessa yang asyik nak kasi jurus nama pelik pelik aje kalau Razien mula buat miang dengan dia. Tapi Razien ni romantis ;) He's the knight in shining armour for Hessa.

Insya-Allah tahun depan Melarik Enigma Publications akan terbitkan sebuah novel penuh dengan judul Vampira Hidupkan Cintaku. Cover yang menarik sesuai dengan tajuk dan sinopsis kisah itu. Tak sama dengan kisah vampire yang biasa. Baca sinopsis aje dah penuh dengan suspense. 

Silakan singgah di mana mana bookstore untuk dapatkan HDL ni ;)

Insya-Allah buku ni tak akan menghampakan peminat kisah kisah fantasi yang jarang baca kisah fantasi dalam Bahasa. I'm satisfied. And you? 


Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)