About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Monday, December 28, 2015

642#Love Note ~ [Book Review] Chocolate Wishes

  

I read this book last semester, but only got the chance to review it today :p I've been searching for Chocolate Wishes since I read Chocolate Shoes and Wedding Blues last year. Actually Chocolate Wishes came first before Chocolate Shoes and Wedding Blues. But, you can read either way, it doesn't matter because these two have completely different stories.  

I want to thank Leon from Bookalicious. Actually I was afraid you didn't have this book in your store. The moment you said I could make a pre-order, I was so happy! Even though I had to wait for a month but it didn't disappoint me :) Thank you for the great service!


Rating: 4.3/5 

Life is sweet for chocolate maker Chloe Lyon! In the picture-perfect Lancashire village of Sticklepond, Confectioner Chloe dispenses inspirational sweet treats containing a prediction for each customer. If only her own life was as easy to forecast - perhaps Chloe could have foreseen being jilted at the altar! But when a new Vicar arrives in the village, the rumour mill goes into overdrive. Not only is Raffy Sinclair the charismatic ex-front man of rock band 'Mortal Ruin', he's also Chloe's first love and the man who broke her heart. Try as she might, Chloe can't ignore this blast from her past. Could now be the time for her to make a wish - and dare to believe it can come true? A charming novel for chocoholics everywhere, perfect for fans of Katie Fforde, Jill Mansell and Carole Matthews.


Chocolate Wishes tells the story of Chloe Lyon, a chocolate maker lady in Sticklepond. Her chocolates resemble fortune cookies! She prints quotes to be placed into her chocolates. Chloe doesn't only well-known in Sticklepond but people outside Lancashire demand her chocolates too. People love her chocolates! Besides making and selling chocolates, Chloe helps typing her grandfather's books. Her life seems perfect - except her love life. Raffy Sinclair was her college boyfriend and she does not expect to meet him again, as a vicar, in Sticklepond! 

Her re-encounter with Raffy after all those years is not easy. Chloe is still can't get over him and meeting him again is not a good decision. Raffy comes back and he tries to settle their problems. Little does Raffy knows, Chloe has a big, dark secret which she keeps from him. The one that makes her sleepless and full with regrets. 

Could she tell him? Did Raffy really betrayed her years ago?

I love how Trisha Ashley describe when Chloe is making chocolates. It sounds so delicious! The story is okay but the pace is slow. You will read about her eccentric grandfather and his dark magic sort of museum at the beginning. However, you could find fun if you be patient enough :p It's not that slow, but if I want to compare Chocolate Wishes to Chocolate Shoes and Wedding Blues, I choose the latter for average pace.

I totally love the ending! 

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Sunday, December 27, 2015

641#Love Note ~ 264 Days...




It has been 264 days since my last post. Kira sendiri? Tidak. Day Counter amat membantu dalam nak kira-kira hari ni. Mudah dan cepat.

Kenapa dah hampir sembilan bulan baru nak update balik? 

Malas dah satu hal. And my beloved netbook has serious internet connection problem. Dah baiki tapi cuma boleh guna untuk menaip sahaja. Nasib baik settle juga SPSS guna netbook tu haha. Netbook tu dah jadi kesayangan sejak 18 Ogos 2011. And this semester is so hectic walaupun tak banyak projek macam sem lepas. 

I want to rant.
I want to review the books that I've read.
I want to blog like the old days.

Bukannya tak sayang blog ni. Berjasa sejak 2010 walaupun jarang update. Tapi mungkin tak akan kerap update juga sebab next semester dah start FYP1. Sebenarnya sampai sekarang macam susah nak percaya dah kena buat FYP1. After two more semesters, I would leave MESTECH. My next plan after degree is either doing Masters or working. But I hope I could post a thing or two each week. 

Insya-Allah. 

And tomorrow I will start my Semester 5 final examinations. 6 papers. 6 days. Insya-Allah would achieve my freedom on January 8th. Doakan :)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Tuesday, April 7, 2015

640#Love Note ~ Animal Care Awareness @Zoo Negara

 
 
Hari Sabtu 28 Mac yang lepas, Hana join group budak batch ke Zoo Negara untuk projek Community Health mereka. Jadi committee tambahan sebab mereka tak cukup orang. Dapatlah jejak Zoo Negara yang tak pernah tahu ada kat mana tu.

Projek ni untuk educate people pasal animal care. Yalah, sesiapa yang ada bela pets pun mungkin tak perasan ada sesuatu yang sebenarnya tak elok diamalkan masa jaga haiwan haiwan tu. 
 
Kami sampai sini hampir pukul 9. Memang tak ramai orang lagi masa tu.

 Siapakah harimau itu?~

Kuda kerdil namanya.


Yang ini masa story telling. Kisah 'Why Bear Has Short Tail'. Kostum comel tu pihak zoo yang bagi.

Anak kambing ini namanya Siti ;)

Tak dapat nak bergambar dengan Kwangsoo, kita bergambar dengan anak beranak dia ajelah :p

First time dapat rasa pegang ular. Tak adalah rasa lendir kat bawah tu. Selama ni ingatkan berlendir sakan -__-

 Walaupun panas terik sangat kat zoo pada hari tu, alhamdulillah semuanya berjalan lancar. :) Terima kasih kepada pihak Zoo Negara yang tolong menjayakan program ini. 

Balik aje dari zoo tu kaki dah sakit, malam tekak pula yang sakit -__- 

Till then.
Wassalam.

 

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Sunday, April 5, 2015

639#Love Note ~ Melawat Istana Jahar

 
 
15 Mac 2015 yang lepas Hana pulang ke Kelantan. Cuti seminggu untuk mid sem break. Awal awal cuti tu memang tak ke mana-mana. Hari Sabtu dekat nak balik kampus tu barulah dapat pergi berjalan. Itu pun berdua aje dengan kawan Hana sebab kawan kawan yang lain semua dah nak balik uni masing masing.

Alkisahnya Thirah WhatsApp malam sebelum tu, ajak temankan dia pergi meeting Syria Care kat Masjid Muhammadi. Alang alang dah ada kat area tu, kami pergilah Muzium Negeri Kelantan aka Istana Jahar. Dekat dengan Kampung Kraftangan.

Memang tak pernah jejak Muzium Negeri Kelantan ini padahal bayaran RM2 aje untuk sekali masuk. 





Kamar beradu untuk pasangan diraja.

 Pitis. Syiling lama negeri Kelantan.


Kebanyakan barang dalam muzium ni barangan diraja dahulu kala. Daripada kereta kuda, senjata senjata yang digunakan dahulu sehinggalah kamar beradu untuk pasangan pengantin baharu. Ukiran dan seni bina Istana Jahar ini cantik dan masih terpelihara walaupun istana ini sudah lama dibina.

Till then. 
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Thursday, February 5, 2015

638#Love Note ~ [Novel Review] Another Way to Fall

 

Dah tiga minggu menghilang. Syok sangat dapat cuti sem sampai lupa terus kat blog :p

Alhamdulillah. Berjaya juga masuk Sem 4 dengan jayanya.

Hana update ni pun sebab nak review buku yang Hana baca lepas habis final exam hari tu. Rasanya blog ni dah boleh jadi blog untuk review buku kot. Kalau tak, tak tahulah nak kongsi apa sangat kat blog ni. Nak delete, cam sayanglah pulak. Dah wujud hampir lima tahun dah.

Kali ni Hana nak review buku RM8 beli kat Big Bad Wolf akhir tahun lepas. Dah lama usha buku ni kat DeBook Room sebab kat situ RM20 je, adalah beza RM15 camtu kalau beli kat main bookstore. Tapi alang alang BBW jual RM8 aje, baik beli kat situ. Kan?

Berjimat cermat orang kata.


Rating: 4.5/5

What would you do if you could write the story of your life?

After battling a brain tumour twenty-nine year old Emma thinks she is in the clear, but her world comes crashing down around her when she is told her fight was in vain, and there is nothing more the doctors can do.

Realising that she won’t now have time to achieve the things she dreamed of, Emma decides to write her perfect life in a story. She imagines all the things she would have done, the places she would have seen, the husband she would have shared her life with and the family they would have raised. And, mysteriously, as she writes her story, she starts to notice that some of her dreams seem to be coming true.

Now with a real love in her life, and her fading hope burning brighter, reality and fiction start to become blurred. As she writes their life-long love story Emma dares to believe that anything is possible, but can she really change her fate?


Baca buku ni buat Hana teringat kat Me Before You. A tear-jerking story yet uplifting. 

I adore Emma. Walaupun dia tahu kanser otak dia dah tak boleh diselamatkan, dia cuba untuk create her own happy endings even pada mulanya, Emma tak boleh nak terima. Masa depannya cerah sebelum dia disahkan menghidap kanser beberapa tahun dulu. Punya kerjaya yang dianggap hebat untuk gadis muda sepertinya. Tapi kanser penyebab dia terpaksa lupakan impian dia selama ini.

Emma cuba untuk tulis kisahnya, daripada perspektif yang berbeza. Bagaimana kalau dia bebas daripada kanser? Bagaimana kalau dia berjaya dapatkan kembali kerjaya dia? Bagaimana kalau dia jatuh cinta, berkahwin dan ada anak? Bagaimana kalau dia dapat hidup bahagia hingga akhir hayat dengan suaminya?

Itulah apa yang Emma ciptakan untuk dirinya sendiri.

Ibu Emma dan adik Emma sangat supportive walaupun kadang-kadang rasa macam menyampah dengan ibu Emma. Pushover walaupun Emma dah letih dengan segala macam rawatan. But I could relate to her. Yalah, ibu mana tak sayang anak. Tentu selagi boleh, nak usahakan yang terbaik untuk si anak.

Ayah Emma? I hate him for being a father. Walaupun dah tahu anak sulungnya sakit kanser, tak pernah datang melawat. Cuma hantar kad ucapan semoga cepat sembuh aje. Terus menghilang daripada hidup Emma. But good for him, akhirnya sedar dan berubah. Cuba untuk jadi bapa yang sentiasa ada dalam hidup anak-anaknya, Emma's half-siblings.

A good read. Will make you wonder about your life.

Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Tuesday, January 13, 2015

637#Love Note ~ Pertama Kali Makan di Fuel Shack


Nak dijadikan cerita, lepas habis paper Immunology hari last final exam tu, Hana dan kawan Hana, Nora pergi IOI Mall. Walaupun dah lama buka tapi sampai sekarang kitorang berdua tak jejak jejak lagi kat sana. Masa nak pergi tu asyik tak kena. Mesti ada kerja atau malas nak pergi sebelum sebelum ni. 

Nora lah beria-ria nak makan di Fuel Shack, dia nak cuba makanan kat situ. Hana pun tak pernah makan lagi. Sampai kat IOI dah dalam pukul 1:00 pm lebih. Kitorang pergi solat dulu. Jauh kat hujunggg nunn surau kat tingkat dua IOI. Tapi salute lah sama pengurusan IOI. Surau perempuan tu tersangatlahhhh luas dan selesa. Tak pernah lagi jumpa surau kat mana mana mall yang besar, bersih dan selesa macam tu.

Siap solat, Hana dan Nora terus turun Ground Floor untuk ke Fuel Shack. Banyak sangat restoran kat dalam IOI ni. Yang tak pernah Hana nampak pun banyak. Kiranya banyak pilihan lah kalau korang nak pergi makan kat sana.


Hana order Cheeseburger, Nora pulak order Original Shack. Murah, tambah RM3 aje untuk set sekali dengan air dan medium fries. Kalau nak makan pasta pun ada juga kat Fuel Shack ni. Nora beli Cheese Fries juga, fries yang ditabur dengan sos cili manis dan keju. Harga RM6 tapi berbaloi sebab kuantiti fries yang banyak, penuh dengan cheese.


Gambar atas tu nampak original fries aje. Kitorang tambah fries yang set dengan burger tadi kat atas Cheese Fries tu. Burger Fuel Shack pun best. Yang macam Nora punya tu daging tebal macam burger bakar. Memang kenyang makan kat sini.

Teringin nak makan Johnny Rockets. Kawanlah yang suggest tapi paling senang access pun kat KLCC. Tempat lain nak kena naik kereta dulu kot. 

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Monday, January 12, 2015

636#Love Note ~ Tahun 2015


Walaupun dah masuk 12 Januari 2015, nak ucap Selamat Tahun Baru juga.

Final dah habis 9 Januari lepas tapi sekarang baru masuk mood blogging. 

Dalam tiga empat hari ni Hana dok tengok drama pasal psiko aje. Liar Game dan Bad Guys. Sampaikan malam kelmarin mimpikan Shin Sung Rok yang jadi psiko dalam Liar Game (T__T) Dahlah dua dua suspense sampai cam nak pecah dada.

Liar Game bukan psiko bunuh bunuh tu tapi still suspense tengok diorang main game tu. Bad Guys lak memang main psiko serial killer tapi serius best! Kalau asyik layan cintan cintun pun bosan juga.

Tapi motif sebenar tengok Bad Guys sebab nak tengok Park Hae Jin :p lantaklah KJ nak kata mamat Korea bukan lelaki sejati. Dah aku minat nak buat camne? Dah taste aku lelaki tinggi kulit putih nak buat camne?  Alah. Park Hae Jin tu pun bukan jenis milky white pun, tanned lah jugak. Dia macho apa. Bukannya stok mamat Korea yang jambu tu. Tapi minat je yang milky white tu :p

Kan dah membebel kat sini. Dah. Jom masuk topik lain.


Rasa nak buat perubahan pada blog tapi I  still like the way it is. Simple. Nantilah bila ada masa nak edit atau bila dah dapat idea. Hana sendiri pun dah lama tak main ngan kod HTML untuk edit blog ni. Nak kena main dengan skill balik :p

Rasa nak tukar pada part Ai no Kotoba tu. Tukar dengan Love Note. Tapi kiraan tetap sama. Kiraan entri dalam blog ni tapi memandangkan ada juga beberapa entri yang Hana dah delete, kiraan kat post title tak tally dengan kiraan sebenar entri dalam blog ni.

Selamat kembali ke sekolah. Adik bongsu Hana, si Neesa tu pun dah masuk Darjah 1. Alhamdulillah :) 

Tak sangka dia dah masuk sekolah. Tapi kasihan masa daftar semalam sebab kelas-kelas Darjah 1 kat tingkat atas, bukannya tingkat bawah. Cikgu bagi buku-buku teks yang dah siap diikat. Neesa tak reti nak masukkan buku-buku tu dalam beg, dah banyak-banyak kena ikat camtu. Merah tangan dia pegang buku-buku tu masa turun tangga nak ke kantin (T__T) Dia pun mengadu sakit.

Semoga Neesa lebih tabah mengharungi alam persekolahan. Eceh :p

Till then.
Wassalam.

nota kaki : Insya-Allah esok Hana balik Kelantan. Minta doakan perjalanan Hana selamat ya? Terima kasih.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)