About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Thursday, February 4, 2016

675#Love Note ~ [Movie Review] Blind


Semester lepas Hana ada layan satu Korean movie entitled Blind. Mula mula usha movie ni sebab minat hero dan heroine movie tahun 2011 ni. Sebab ramai kata movie ni best memang Hana tak tunggu lama untuk tengok. Sempatlah tengok dua kali movie ni hehe :p 


Genre: Suspense, Thriller, Blindness
Plot:

A missing person case involving a female university student and the victim in a hit and run case appears to be related. Detectives look for a witness.

Into the police office walks Min Soo-Ah (Kim Ha-Neul). She used to be a promising cadet at the police academy, but after a horrific car accident which killed her brother, Soo-Ah's police career ended. Min Soo-Ah also lost her eyesight in the car accident. Min Soo-Ah reveals to Detective Jo (Jo Hee-Bong) at the police station that on the night of the hit and run case she was picked up by a taxi cab driver. Soo-Ah believes the taxi driver may be the perpetrator of the crimes. Initially, Detective Jo doesn't take Soo-Ah's claims seriously because she is blind, but when Soo-Ah displays her acute senses the detective starts to believe her.

Detective Jo and Min Soo-Ah then work together to find the taxi cab driver, but all their leads turn up empty. Then another witness comes forward Kwon Ki-Sub (Yoo Seung-Ho). Kwon Ki-Sub is a motorcycle delivery boy who claims to have also witness the hit and run incident. Kwon Ki-Sub also emphatically states that the car in question was not a taxi cab, but rather an imported sedan.

Meanwhile, Min Soo-Ah finds herself being stalked by a mysterious man ... 


Walaupun Min Soo Ah kehilangan penglihatan lepas kemalangan, tapi dia cuba juga untuk teruskan jadi polis. Suatu malam, dia syak teksi yang dia naik terlibat dengan kes langgar lari. Lepas kena assault dengan pemandu teksi tu, Min Soo Ah ke balai polis untuk bantu kes tersebut. Pada masa tu, Min Soo Ah juga syak pemandu teksi tu terlibat dengan siri kes kehilangan beberapa orang perempuan sebelum ni. She teams up with Detective Jo to solve the case.

Meanwhile, Kwon Ki Sub is the sole witness of the hit and run case. Mulanya dia beri info sebab nakkan reward tapi lepas Min Soo Ah bantah kenyataan Kwon Ki Sub pasal kereta itu bukannya teksi, dia terus malas nak beri info lain. Lepas beberapa lama, Kwon Ki Sub hampir jadi mangsa bunuh oleh lelaki yang stalk Min Soo Ah.

Bagi Hana movie ni best bukan sebab Kim Ha Neul dan Yoo Seung Ho yang memang pandai berlakon, tapi tema dan penyampaian setiap scene yang menarik. Seeing the blind Min Soo Ah cuba pertahankan diri daripada stalker tu memang suspense. Ada dua parts yang jadi favourite Hana dalam movie ni; masa Kwon Ki Sub nak selamatkan Min Soo Ah masa Min Soo Ah terperangkap berdua aje dengan stalker tu kat underground subway dan masa mereka berdua nak fight stalker tu dalam rumah anak yatim yang gelap. 

Kalau korang suka movie yang penuh dengan psycho-suspense macam ni, memang Hana recommend sangat-sangat untuk tengok Blind :)

Till then.
Wassalam.



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

3 book page(s) ♥:

Kim Chaa said...

Ok .. malam nii nak layan . :D
tq share

Syaza Raihanah said...

Wah, macam best je :D

BudakVanilla said...

menarik nie. nanti cuba download dan tengok. hehehe :D

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)