Wednesday, January 2, 2013

356#Ai no Kotoba ~ Cerita Akhir 2012 Part 2


Kali ni nak cerita pasal anak beranak tuntung pulak. Hari Isnin 24/12/12 tu kitorang satu lecture Science ada field trip kat Pusat Konservasi Tuntung Bukit Pinang, Alor Star, Kedah. 46 semuanya dan cuma Madam Husaini our Bio lecturer aje yang ada. Its supposed to be together with Madam Suhadah (Chemistry) and Miss Azimah (Mathematics), tapi malangnya mereka tak dapat ikut.

Awal-awal lagi kitorang berkumpul tunggu bas kolej kat Dataran Pengarah. Semua dengan tee kolej warna merah hitam sekali dengan kasut sukan. Semua pakat excited! Yalah, first field trip ever! 

Pukul 8 bertolak ke pusat konservasi tu and sampai around 8.30. Bas terpaksa berhenti kat luar aje sebab tak boleh masuk jalan kampung. Kitorang kena jalan masuk kampung tu dulu sebelum sampai pusat tu. Hujan lak turun rintik-rintik je. Hana dah memang excited nak jalan-jalan camtu x) Plus dengan sawah hijau kat sekeliling area kampung tu lagi :D

Field trip ni sekali dengan group Atai yang nak buat projek Short Doc pasal konservasi tuntung. Short Doc stands for Short Documentary, our Bio project for this sem. Kena buat awareness study. Group Hana pula buat pasal penyakit tibi. Kitorang dah pergi interview doktor kat Hospital Sultanah Bahiyah Ahad tu.

Madam usul pada Madam Pengarah untuk buat field trip ni for our Biodiversity chapter. Kalau tanya pasal tuntung, memang akan ingat sama dengan kura-kura, penyu, labi-labi dan sewaktu dengannya kan?

Inche Tuntung dan keluarga ni, kalau kita simpan satu dalam rumah nak jadi our beloved pet pun, mau makan saman RM 100 ribu! Itu apa yang pegawai tu cakap masa mula-mula kitorang sampai. Ada dua spesies tuntung : Tuntung Sungai dan Tuntung Laut. Hybridization between tuntung sungai and tuntung laut is prohibited. 

Nak bukak kelas ajar cara nak kenal tuntung, Hana memang tak ingat sangat (-__-) Padah tak catat apa yang pegawai tu beritahu. Excited sangat ambik gambar tuntung-tuntung tu semua. Ekor, mata, cangkerang, semua tu boleh bezakan spesies mereka.




 


Dalam pukul 12, kitorang dah keluar dari pusat tu. And kena jalan kaki sekali lagi but I was so so soooo excited! Siap main kejar-kejar dengan kawan-kawan yang lain x) Bukan selalu dapat peluang jalan-jalan kat kawasan kampung dengan sawah cantik camni x)

Naik aje atas bas, semua pakat Zzzzzzzzzz..... Sampai kolej dekat 1.15 PM dan kelas tak habis lagi masa tu. Tapi kitorang semua memang dah takde kelas dah. Semua tuju koop sebelum pergi DS. Serbu DS pulak lepas tu. 

Masuk bilik, took a shower, solat dan Zzzzzzz... sampailah Asar. Hehe :D

Till then.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment

Recent Posts