Tuesday, August 28, 2012

308#Ai no Kotoba ~ Natrah & Murtad


Alhamdulillah, siap jugak assignment untuk Islamic Learning. Ustaz wants us to send him sort of folio zaman sekolah menengah dulu. Suka hati bebas aje untuk pilih tajuk and I decide to make a research for Natrah's case. Rusuhan Natrah 1950 yang pernah berlaku di Singapura dulu. And, I got my 20 pages of folio Islam.

Ini sedikit mengenai kisah Natrah for those who might haven't heard of her before. Yang selebihnya, sila Wiki sendiri. Inche Wikipedia sedia membantu ;)

Natrah atau nama sebenarnya Bertha Hertogh merupakan gadis berketurunan Belanda. Natrah diserahkan oleh ibunya kepada Che Aminah tanpa pengetahuan bapanya yang ditawan oleh tentera Jepun. Che Aminah telah mendidik Natrah yang masih kecil dengan ajaran Islam. Malangnya, beberapa tahun berlalu, keluarga kandungnya menuntut balik Natrah daripada Che Aminah. Rusuhan Natrah berlaku kerana masyarakat Melayu Singapura dan Tanah Melayu berasa bimbang kerana Natrah akan dimurtadkan sekembalinya beliau ke Belanda. Selepas beberapa tahun, Natrah menggunakan kembali nama asalnya, Bertha Hertogh.
Kasihan. Kerana tersilap percaturan dan muslihat pihak Belanda dan British, akidah seorang insan bernama Natrah hilang. Akhirnya, beliau meninggal kerana leukemia pada tahun 2009. Tiada siapa yang dapat menjangka pengakhiran hidupnya. 

Dulu, rusuhan berdarah terjadi kerana seorang Natrah yang akan dimurtadkan. Kini, sudah ramai 'Natrah' di luar sana tetapi hanya sesetengah pihak sahaja yang peduli. We can't say 'tak nak ganggu tepi kain orang', 'tak nak busybody'. Please! This thing is so-so-so serious! Mengenai agama kita juga. Sudah ramai di luar sana yang Islam pada MyKad tetapi agama lain bertakhta di hati. Nauzubillah min zalik. Minta kita semua dilindungi. Amin.

Sunday, August 26, 2012

307#Ai no Kotoba ~ Narrow-Minded



Pernah dengar atau nampak ayat yang sewaktu dengan ayat kat bawah ni? Tak kisahlah daripada mulut orang ke, Muka Buku ke, Burung Pencicit ke. Cuba baca.

" Lembaplah driver depan kereta aku bawak kereta. Dahlah perempuan!" - Lelaki A

"Bengang betul aku naik bas dengan budak kelas B ni. Semuanya duduk dengan makwe pakwe masing-masing. Buat dosa je. Panas aku." - Lelaki B

"Lelaki memang! Tak boleh dipercayai! Penipu!" - Perempuan A

" Pengotorlah lelaki ni." - Perempuan B

Sentap tak kalau korang dengar or baca ayat-ayat macam tu? The statements are being too general, macam semua orang sama, am I right? Kalau kita termasuk sekali dalam statements tu pun, kita akan rasa terbakar, panas kan? Macam first statement tu, ayat tu macam ditujukan kepada semua perempuan. Sebenarnya nak ditujukan kepada perempuan yang drive depan kereta Lelaki A je, malangnya ayat yang dikeluarkan tu agak tak kena. 

Sama juga dengan statements lain. Bukan semua pelajar kelas B couple, suka dating dengan makwe pakwe masing-masing, bukan semua lelaki penipu, bukan semua lelaki pengotor. Cuba jangan generalise-kan sangat some ideas tu. Sometimes, generalisation of ideas, which are too common, can lead to misunderstanding. Don't be such a narrow-minded person. Please.

Macam mana if people do label us the same way we did to them before? Tak ke rasa bengang jugak? Lepas tu mulalah jadi bijak sangat dengan saling menyalahkan dua-dua pihak. Both parties are guilty. Sebab tu orang tua-tua dah buat peribahasa siap-siap untuk kita gunakan sebagai peringatan. " Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya". Tak tahulah betul atau tak peribahasa tu, but it sounds like that. Adalah iras-iras sikit tu. Tapi dah jelas yang peribahasa tu dibuat sebagai peringatan. Reminder for us, so we don't pot-pet-babbling suka hati kita je.

Let's us together try to improve the way we speak. Think before you speak. Fikir dahulu, relevan atau tidak, polite atau tidak apa yang kita nak katakan. Mungkin akan ada pihak yang terasa. Sometimes kita tak perasan apa yang kita cakap tu buatkan someone terasa. Everybody makes mistakes. Tapi kita boleh ubah kesilapan kita dengan tidak melakukannya buat kali kedua dan seterusnya.

nota kaki : I type this entry sooooo randomly. Sila betulkan kalau ada kesilapan. Dialu-alukan beri pendapat juga. Peace! 

Friday, August 24, 2012

306#Ai no Kotoba ~ [For Girls] I'm Ugly :'(


I am an ugly girl and no one will love me.

Pernah tak rasa macam ni? Don't lie to me. I know that every girl will have this thought tak kiralah masa mana sekalipun. Me too, always have this thought about myself and biasanya benda negatif macam ni boleh membuatkan kita rendah diri dengan orang lain. Especially when we're surrounded by a group of beautiful, charming and intelligent girls. Kadang-kadang keyakinan diri kita tu boleh jatuh sampai paras negatif yang teramat. That's how your mind can affects you. Kan?


Tapi, bila kita dah rasa yakin dengan diri kita, penampilan kita, the way we act, automatically kita akan rasa 'I'm the best!'. Masa macam ni memang membantu kita. Tambah-tambah kalau kita kena berucap di khalayak ramai ala ahli Debat Piala diRaja. Masa macam ni kita dah tak peduli dengan apa yang akan jadi, asalkan kita yakin dengan diri kita, itu sudah cukup. Again, this is how our mind can affects us.

Every girl has her own beauty. Tak kisahlah cantik yang berkait dengan apa sekalipun. Ada yang cantik pada wajah, ada yang cantik pada penampilan, ada yang cantik pada tingkah laku. That's why I say that every girl is beautiful. Cuma bergantung pada setiap orang aje nak judge macam mana. But, the truth is, even the girl is beautiful like a Miss Universe sekalipun tapi perangai dia teruk, tak hormat orang, suka mencarut, her beauty will disappear, fade away. Tak ada siapa yang suka someone yang berperangai teruk tak kiralah male or female. Believe me. No one. Especially the elders. 


Bercakap pasal cantik, ada seorang student perempuan kat kolej Hana yang amat cantik. Serba serbi cantik. Cantik pada wajah, cantik pada tingkah laku dan cantik pada agamanya dan dia pun pandai. Dia tersangatlah alim. Even we, the girls suka tengok dia apatah lagi the boys. Tudung labuh, baju besar. Kalau dia bercakap, lembut yang teramat. Dia amat menjaga penampilan dan tingkah lakunya. Tambah-tambah di hadapan lelaki yang bukan mahramnya. Sometimes, this thought will cross my mind ' Bilalah aku nak jadi macam dia?'. Yes. Students kat sana memang akan tahu siapa gadis ni kalau ada yang terbaca blog ni :P. 

Beauty lies in the eyes of the beholder. Sebab tu orang kata cantik ni subjektif. Ada yang kata mata sepet tu cantik, ada yang kata mata bundar tu cantik, ada yang kata muka bulat ni cantik, ada yang kata muka bujur ni cantik. See? That's why the quote says 'beauty lies in the eyes of the beholder'. Tak semua kata yang muka bujur sirih, kurus, mata bundar tu cantik. Tak semua kata yang muka bulat, mata sepet, chubby tu comel. Semuanya bergantung pada persepsi setiap orang. 

So, please, please and please. Jangan rasa diri kita ni tak cantik, hodoh. Allah dah cipta semua manusia dengan sempurna. There are reasons behind all these. Manusia merupakan sebaik-baik ciptaan-Nya. Sebagai tanda terima kasih, sentiasalah ingat kepada-Nya. Termasuk juga kerjakan apa yang Dia suruh dan tinggalkan apa yang Dia larang. 

Wassalam.

Thursday, August 23, 2012

305#Ai no Kotoba ~ [For Girls] It's You!


It is the BEST to be ourselves.
Everyone IS beautiful, charming and adorable.
Everyone HAS their own beauty and talents.
Don't regret being YOU.
Remember that.
:)

Wednesday, August 22, 2012

304#Ai no Kotoba ~ New Era


It's been a while since my last post. Rasa macam nak sepak diri sendiri di situ -__-. I've been to busy lately, with final is just within a month! What! A month? Really???? OMGosh! *pengsan* Hana tak ready lagi ni, blame Maths, the only subject yang buat diri ini malas nak study. Erghhh. Bilalah nak stop belajar Maths ni. I am not otak kira-kira macam physicians, that's why I take Biology subject, not Physics. *rolling eyes*

My beloved family at Su Na's house. Okay, abah je yang kaler lain -__-
Abah memang camtu. Erghhh -__-

Pejam celik pejam celik tutup mata bukak mata balik, dah nak habis Sem 1 for my foundation. Lambatnya cuti sem bulan 10 ni -__-. Before that, I have to face the papers for final dulu barulah boleh ber-holiday sakan. Takdelah sakan sangat sebenarnya, it's just good to be home. Siapa yang tak suka duduk dengan family kan? Lie to me :P

Many things happened last Ramadhan and also this Syawal. Rasanya macam makin sayang nak tinggalkan kolej lepas habis foundation. I got the best classmates ever! And also I got my own big brother too. It's not 'cik abang', it's like your own abang from your family. Sharing problems with classmates and also my beloved roomate, Intan. He he. I love her. Dah macam kakak sendiri dah even dia lahir lewat beberapa hari daripada Hana.
Mama dan Neesa X) <3

Talking about birthday, alhamdulillah I was official 18 last 1 Syawal. Birth date 19 Ogos, which means 1 Syawal tahun ni. Alhamdulillah, alhamdulillah, tak pernah sangka akan ada pengalaman macam ni. The date I turn to 18, not being underage anymore is 1 Syawal 1433 Hijrah. Terima kasih pada kawan-kawan yang wish Happy Birthday and Happy Eid Mubarak, tak kisah lah melalui FB, Twitter atau SMS. I really appreciate them! Massive thank you!

Lupa pulak nak ucapkan Selamat Hari Raya, minta maaf kalau ada apa-apa yang Hana silap :) Minta maaf juga sebab dah lama biarkan blog ni bersawang. Line broadband kat Kuala Nerang tersangatlah menduga kesabaran -__-. I just hoping that line akan bertambah laju bila balik kolej nanti. Err, hari Sabtu ni dah kena balik kolej X(. 

Wednesday, August 1, 2012

303#Ai no Kotoba ~ Qiam With Me


Special for those who are in Kelantan right now :)


Our Sultan Muhammad V, Tengku Muhammad Faris Petra will be there too. He's the head of this Qiam :) Alhamdulillah. Ustaz Azhar Idrus adaaaaaaaaaa jugak! XD I adore him so much :) Jadi, pakat join ramai-ramai ya? Especially for kaum Adam ;)

May Allah bless our sultan with lots of pahala for his all of his good deeds :) Amin.