Wednesday, July 31, 2013

544#Ai no Kotoba ~ Oooo Balik Kampung~



Esok 1 Ogos, insya-Allah Hana akan pulang ke Kelantan sempena tamat technical training dan juga untuk ber-Aidilfitri :P He he.

Sedih kot. Lapan minggu TT, lapan minggu jugalah Hana tak balik rumah (T__T)

Kawan-kawan yang tinggal kat Kelantan dah dua, tiga kali balik dah.

Malas nak berlama dalam bas aje sebenarnya :P Ha ha.

Insya-Allah pagi esok ada closing ceremony for our TT and by noon, we are officially became ex-Foundation UniKL 2012/2013 :D Hip hip hoorayyy!

Kena kemas barang cepat-cepat dan Hana mungkin akan chow dari hostel lepas Asar. Flight nak balik Kelantan insya-Allah pukul 8:30 PM kalau tak delay. Hana balik sorang-sorang aje, nasib baik dapat tau flight Faiz hari yang sama, cuma flight dia pukul 7:30 PM. Bolehlah tanya dia kalau ada apa-apa. Oh ya, he's one of my school friends yang kamceng sebab kitorang sama persatuan dulu.

Doakan perjalanan Hana dan kawan-kawan selamat sampai tau :)

Till then.
Wassalam.

nota : Ada nak bagi e-Kad Raya kat bloggers yang terpilih sebagai tanda terima kasih :) Nak pos kad raya memang tak sempat. Harap-harap yang akan terima tu sudilah ya terima dalam bentuk e-card. Simple aje :) 

Sunday, July 28, 2013

543#Ai no Kotoba ~ [Anime Review] Hataraku Mao-sama!

*scheduled post - ditaip pada 24/7/2013*



The Devil Lord is a Part Timer! ni merupakan anime berjumlah 13 episod yang baru aje habis tayangan untuk one of the anime for Spring 2013 di Jepun. Sekarang dah mula tayangan anime untuk Summer 2013. 

Bergenre komedi dan supernatural, anime ni mengisahkan Mao-sama (Devil Lord) yang terdampar di dunia manusia selepas hampir kalah di tangan Hero Emilia. Mao-sama merupakan Devil King di Ente Isla yang berniat untuk menghapuskan kesemua manusia di sana. Malangnya, Mao-sama dikalahkan oleh Hero Emilia, seorang gadis half human & half angel yang kononnya sudah ditakdirkan untuk menyelamatkan manusia.

Sebelum Emilia berjaya membunuh Mao-sama, Mao-sama dan salah satu daripada generalnya, Alciel melarikan diri dari Ente Isla melalui sebuah portal (Gate). Mao-sama dan Alciel terdampar di dunia manusia dengan sedikit sahaja baki kuasa magik mereka. Tubuh asal mereka juga berubah menjadi tubuh manusia biasa.


Selepas menghinopsis seorang anggota polis, Mao-sama dan Alciel berjaya mendapatkan sedikit maklumat yang berkaitan dengan dunia manusia. Sudah semestinya tubuh manusia mereka memerlukan sumber makanan. Bermulalah kisah Mao-sama bekerja sebagai part timer di MgRonald (McDonald's-based) untuk menampung kehidupan mereka di dunia manusia :P Sambil-sambil tu mereka cuba cari jalan untuk mendapatkan kembali kuasa magik mereka.

In the end of episode 1, Mao Sadao (nama Mao-sama di dunia manusia) bertemu dengan Yusa Emi (Hero Emilia yang turut terdampar di dunia manusia masa nak menjejaki Mao-sama).  Emi cuba untuk membunuh Sadao tetapi pihak polis menahan mereka dan menggangap mereka cumalah bergaduh sebagai pasangan kekasih :P


Setiap kali berjumpa kalau tak bertekak tak sah langsung si Sadao dan Emi ni. Emi berkeras nak menghapuskan Sadao sementara Sadao masih belum kembali kepada kuasa asalnya. Tapi perubahan pada sikap Sadao membuatkan Emi teragak-agak untuk membunuh Sadao. Dalam suatu episod, Emi hairan kenapa Sadao bersusah payah membazirkan kuasa magiknya yang tinggal sedikit untuk menyelamatkan manusia dalam suatu tragedi.


Bagus betul Mao-sama ni, passionate betul dengan kerja dia di MgRonald tu :P Ha ha. Pekerja yang berdedikasi betul. Daripada part timer, dapat jadi permanent worker then jadi shift manager masa manager dia tak ada. 

Anime ni lebih kepada komedi daripada romance. Sengal tak boleh blah pun ada :P

Till then.
Wassalam.

Friday, July 26, 2013

542#Ai no Kotoba ~ [Anime Review] Inu x Boku SS

*scheduled post - ditaip pada 24/7/2013*


Sesiapa yang dah pernah tengok Kami-sama Hajimemashita dan sukakan anime KsH ni, pasti akan sukakan anime Inu x Boku SS ni juga :D Anime berjumlah 13 episod ini mempunyai elemen komedi, romance dan supernatural. SS tu stands for Secret Service :P

Shirakiin Ririchiyo merupakan anak perempuan sulung dalam keluarga Shirakiin yang mewarisi darah supernatural creatures daripada moyangnya dahulu. Half human and half youkai (youkai = monster). Kerana ingin hidup berseorangan, dia berpindah ke Mansion de Ayakashi a.k.a. Ayakashi Kan. 

Di Ayakashi Kan, kesemua penghuninya merupakan half human & half youkai yang sama seperti Ririchiyo, cuma jenis supernatural creatures yang mereka warisi kesemuanya berlainan. Nak dijadikan cerita, setiap penghuni di Ayakashi Kan akan mendapat seorang Secret Service agent untuk menjaga mereka. Lebih kurang macam bodyguard. Secret Service agents di Ayakashi Kan juga half human & half youkai. 


Walaupun tidak berminat dengan SS agent, Ririchiyo tetap mendapat seorang SS agent. Miketsukami Soushi merupakan half human and half nine-tailed fox. Soushi ni somehow macam terlalu attach dengan Ririchiyo dan dia pernah mentioned, he was saved because of her.


Ririchiyo ni pula jenis anti-sosial, tak reti nak bergaul dengan orang. Sengal juga si Ririchiyo ni. Dia suka bercakap angkuh tapi tingkah lakunya pula macam seorang yang caring. Semuanya sebab sewaktu di rumah keluarganya dahulu, dia perlu belajar banyak perkara yang membabitkan supernatural disebabkan dia mewarisi darah moyangnya itu dan menyebabkan dia tidak dibesarkan oleh ibu bapanya sendiri. Semuanya diuruskan oleh pembantu-pembantu rumahnya. Dalam setiap keluarga, cuma seorang sahaja yang akan mewarisi darah supernatural creatures tu dan kononnya mereka merupakan reincarnation moyang-moyang mereka. 

Sepanjang anime ni berlangsung, Ririchiyo mula belajar untuk menerima orang lain di sekelilingnya dan juga sedikit demi sedikit rahsia Soushi dan komuniti half human & half youkai di Ayakashi Kan dibongkarkan.


Anime ni sweet! He he :D Suka sangat tengok Ririchiyo dan Soushi. Tambah-tambah the second last episode :P Penggemar anime komedi romantik memang patut tengok anime ni. 

Soushi handsome!!! 

(>__<)

Till then.
Wassalam.

Wednesday, July 24, 2013

541#Ai no Kotoba ~ [Anime Review] Karneval

*scheduled post - ditaip pada 24/7/2013*


Karneval. Anime 13 episod ni dah masuk favourite list Hana untuk action anime. I think, one of the greatest action anime I've watched so far! 

Dalam Karneval, banyak watak lelaki daripada perempuan. Mengisahkan Gareki (the black haired guy), seorang pencuri muda yang hanya mencuri di rumah orang kaya yang corrupted dan Nai (the white haired boy), seorang kanak-kanak yang sedang mencari Karoku, seorang lelaki muda yang pernah menjaganya sebelum ini.


Selepas satu insiden, Gareki dan Nai terlibat dengan Circus. Circus ni kumpulan elit daripada National Defense Organisation yang akan eliminate criminals. Bezanya dengan pihak penguatkuasa yang lain, Circus terlibat dengan criminals yang special, yang mempunyai kuasa supernatural. Ahli Circus sendiri ada supernatural powers within them.

Antara major characters beside Gareki dan Nai ialah Yogi (ahli Circus), Tsukumo (ahli Circus, seorang gadis remaja) dan Hirato, kapten untuk Circus Second Ship. Pencarian Nai terhadap Karoku membawa Circus semakin dekat dengan Kafka, satu organisation yang bertanggungjawab dalam menukar manusia kepada monster. Karoku is somehow related dengan Kafka.


Even Gareki ni handsome (>///<), Yogi is my number one favourite character dalam Karneval. His easy going character dan sifatnya yang suka kanak-kanak, is quite adorable (>__<) He he :D Oh ya, Yogi is the blonde one :D

Sebenarnya, harap sangat Karneval Season 2 akan release secepat mungkin. Tak sabar dengan apa yang akan berlaku in future lepas ending dalam Karneval (>__<) He he!

Till then.
Wassalam.

540#Ai no Kotoba ~ Sorry Kawan-kawan Bloggers!


Untuk sementara waktu sampailah 1 Ogos ni, Hana tak dapat jejak balik korang di blog. Maaf sangat-sangat (>__<) Mood blogwalking tak ada dan Hana semakin sibuk memandangkan minggu depan minggu last Hana praktikal. Insya-Allah, Hana dan kawan-kawan akan balik pada 1 Ogos depan selepas closing ceremony.

For the time being, I think I'll just make anime reviews for all the anime I have watched so far. He he :D

The anime that I might write the reviews are :
1. Karneval
2. Inu x Boku SS
3. Say " I Love You"
4. Hyouka
5. Hataraku Mao-sama

And the list goes on.. actually :P

He he.

Till then.
Wassalam.

Friday, July 19, 2013

539#Ai no Kotoba ~ Terkejut Dengar Kes Guru Ditembak :'(


Pagi ni baru dapat online betul-betul and I'm quite shocked bila baca pasal tiga kes guru ditembak. Dua kematian, satu cedera. Yang latest di SINI

Dua kes di Kelantan, satu kes di Kedah.

Ya Allah, lindungilah abahku :'(

Anak mana tak risau bila dengar kes macam ni, tambah tambah kat Kelantan dah ada dua kes :(

Till then.
Wassalam.

Thursday, July 18, 2013

538#Ai no Kotoba ~ Lazy...



Err...

Betul kot?

Hee :D Weekend's starting!

Till then.
Wassalam.

537#Ai no Kotoba ~ #Short | Writing Is...

*scheduled post - ditaip pada 14/7/2013*


Partially agree. Writing is my passion and I love telling story by using words on paper or blog instead of talking about it :P

Heart to heart?

Well, I guess so ;)

Till then.
Wassalam.

Wednesday, July 17, 2013

536#Ai no Kotoba ~ [Movie Review] Warm Bodies


Dah lama sangat nak tengok movie ni, tapi sekarang baru dapat tengok. Tengok hari Jumaat lepas. Sadisss~

Movie ni tersangatlah comel~ He he. Tapi agak touching, sebab zombies ni semua nak belajar pasal perasaan manusia. 


R merupakan zombie yang hanya memakan otak manusia sebab dia nak merasai kembali perasaan yang manusia ada. Dia bertemu Julie dan pada masa yang sama, R telah membunuh dan memakan otak boyfriend Julie, Perry. He starts to has feelings towards Julie sebab dipengaruhi dengan perasaan Perry kepada Julie.

R membawa Julie ke sebuah lapangan terbang yang terbiar, tinggal dengannya di dalam sebuah flight. He wants to keep Julie safe from all the zombies outside. Masa Julie nak larikan diri pun and being surrounded by the zombies, R datang selamatkan dia.

Kemudian jantung R yang dah lama mati mula berdegup kembali. Semakin lama dia semakin merasai perasaan seorang manusia. Dan dia juga sudah mula bermimpi.

Mula-mula Hana ingatkan movie ni typical movie pasal supernatural boyfriend, hot girl etc, tapi rupa-rupanya tak. Hana lagi suka Warm Bodies ni daripada Twilight Saga. Elemen tipikal still ada, but I think I've got something else from this movie. Tengok bagaimana zombies tu semua nak berubah sebab nak merasai perasaan manusia, dah tak mahu emotionless seperti biasa. Movie ni agak touching sebenarnya :)

Nak spoil banyak-banyak, rasanya tak semua tengok lagi walaupun movie ni dah lama keluar :P He he. Selamat menonton kepada sesiapa yang baru nak menonton!

Till then.
Wassalam.


Tuesday, July 16, 2013

535#Ai no Kotoba ~ Anak Nyamuk Aedes :P

*scheduled post - ditaip pada 14/7/2013*

For the entire previous week, slot yang berkaitan dengan Environmental Healthcare dah pun bermula. Mula-mula kami ada kelas dengan Madam Ainul, kelas kedua tu pula dengan Mr. K. Untuk kelas Madam Ainul, kami diberi briefing mengenai pelbagai jenis sisa buangan yang ada di bumi ni. Untuk kelas Mr. K pula, kami belajar pasal vector - agent yang bawa virus, penyakit bla bla bla.

Lepas briefing mengenai vectors, Mr. K suruh kami observed jentik-jentik bawah mikroskop. First time jumpa anak nyamuk Aedes ni :P He he.


Anak nyamuk Aedes dalam ni


 Nampak yang warna hitam atas slides tu? Yang tu jentik-jentik :)




Hafiz jadi model alatan untuk fogging :P Ha ha ha.


Till then.
Wassalam.

Monday, July 15, 2013

534#Ai no Kotoba ~ Lawatan | Institut Genom Malaysia

*scheduled post - ditaip pada 14/7/2013*

Hari Isnin minggu lepas kami ke Institut Genom Malaysia @ Malaysia Genome Institute (MGI). Sebelum ni kami ke Malaysia Nuclear Agency, both MNA and MGI ni terletak kat Bangi. Dekat aje pun dua-dua tempat ni. Boleh jalan kaki. He he :D

My first impression sebaik aje jejak kaki dalam bangunan MGI tu, WOW~! Lawa sangat! Sampaikan kitorang semua kata pakat nak kerja sini lepas grad sebab tempat ni lawa :P He he. Ada ke patut? Tapi memang MGI ni serius cantik tempat dia (Y)























Macam biasa, kami dibawa masuk ke beberapa lab dan diberi penerangan mengenai sequencing proteins yang relate dengan DNA dll. Nak explain banyak Hana risau ada yang tak faham :) Teringat entri Kak Aisya yang INI. He he :D Insya-Allah Hana akan cuba explain yang mudah difahami aje ya? :)

Till then.
Wassalam.