Friday, May 4, 2012

280#Ai no Kotoba ~ [Tips] Hacker and Cracker. Beza ke?







Apa benda yang Hana dok merepek kat post title tu? Tetiba aje keluar pasal hacker. Ada akaun yang kena hack ke? Ha ha. No no no. Tak adalah. Tetiba aje rasa nak buat entri pasal ni lepas terbaca status senior dari Maher dulu. 

Korang tahu ke perbezaan antara hacker dan cracker? Mostly tentu akan fikir yang hacker ni menyusahkan orang ramai kan? Diorang hack mana-mana akaun dan buat korang rasa gelabah sebab tak dapat bukak akaun tu. Plus korang akan bimbang kalau akaun tu disalahgunakan, betul tak?

Tapi tak semua hacker tu jahat *bukan nak bodek*. Sebab sesetengah hacker ni dia hack akaun yang menggunakan password yang boleh dikategorikan sebagai lemah. Contohnya yang guna no IC, nama samaran, nama girlfriend/boyfriend dan macam-macam lagi. 

Mereka hack sebab nak beri kesedaran kepada tuan punya akaun tu supaya gunakan password yang strong. Kuat macam The Hulk! Okey, dah start meraban bahagian The Hulk tu. Tapi pasal hacker yang boleh dianggap baik ni Hana ada baca kat sesetengah blog yang dah dihack sebab alasan low security. 




Jadi, apa beza antara hacker atau cracker?


Hacker : People who create or improve programs with fellow hackers.

Cracker : People who create or share programs to gain unauthorized access to computer system. Their motives are malicious and can be destructive.


So, senang cakap hackers are not crimical tapi cracker ni jelas-jelas criminal. Kiranya yang dok hack akaun tu and kena buat macam-macam dia suruh baru dapat balik or tak dapat langsung tu layak dipanggil cracker lah. Kan?

Tapi, kita dah terbiasa panggil hacker. Macam mana tu?

nota comel : Kalau ada kesilapan maklumat, jangan segan-segan nak betulkan (^.^)v. Info ni pun Hana dapat daripada manga Dengeki Daisy dan senior yang study sal computer system. Dalam manga pon ada info camni? Yes! Betul. Ha ha :D Oh ya! Sila klik Donate kalau rasa entri ni berguna. Terima kasih *bows*

56 comments:

shafiq said...

ow , baru tahu , hehehe ,

Cik FaRiZaM said...

hacker ni boleh buat blog kite crash ....

:(

sy dah pernah kene

salam singgah :)

Haruno Hana 하나 said...

@shafiq ^_^

Haruno Hana 하나 said...

@Cik FaRiZaM bimbang sgt kalo kena ;(

aReLaN said...

baru tau.arigatou~~~ingatkan cracker tu biskut cream cracker tadi.hehehe

Norlida Ramli said...

hehe..
br je tahu..:)
sblm ni igt sama je..huhu

aku HaniAsyira said...

alamak mcm tu ei.. selama ni tibai je kata hacker..

cracker dah macam biskut lak.. heee~~~

Haruno Hana 하나 said...

@aReLaN cracker biskut lg best dr cracker komputer ni XD haha

Haruno Hana 하나 said...

@Norlida Ramli Hana pon tau gitu2 je ni :D

Haruno Hana 하나 said...

@aku HaniAsyira haha... cracker biskut best! boleh ngap! masuk mulut :D

mirmashi94 said...

huhu . nie first time dengar pasal cracker . pheww~ ingatkan hana nak cakap pasal food tadi . uarghhh , tetibe kuar food . keh3

shera said...

ngeee ^____________^

Iena Eliena said...

minta dijauhkan la dr kene hack nie(^_~)

coklat susu said...

ingat biskut creaker vs hacker td..hihihi :)
p/s:nasib la pswd suma pnjng2..haha*tgn kat dada mata ke atas.hihi

Khairunnisa' said...

Saya pernah kena sekali, but bukan disebabkan hacker, nor cracker. Tapi malicious from host file, whatsoever. Naik angin jugalah, bila tetiba masuk my domain, jadi page orang lain.

Nisa'

Haruno Hana 하나 said...

@mirmashi94 haha... ni mesti ingat biskut cream cracker ni :P

Haruno Hana 하나 said...

@shera ^_^

Haruno Hana 하나 said...

@Iena Eliena bimbang sgt kalo kena >__<

Haruno Hana 하나 said...

@coklat susu hehe.. yg penting kena ingat password n jaga password tu :)

Nisa Greennnpanda said...

owh, ade beza eh? ngehehe.. XD

aRa ❤ aFiq™ said...

baru taw sal cracker tu.. hehe.. nice info :)

lisa said...

dkt fb, ramai sgt dah kena hack..kata hacker2 ni semua, sbb nak ingtkn orang supaya gunakan password yang strong, mcm kak hana cakap..tp kesian laa dkt orang yg kena hack tu :(

*lama x dtg sini :)

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
HackerKini said...

Pandangan anda memang betul..kami sedang berusaha mengembalikan tanggapan masyarakat kepada positif bila memandang seorang hacker..terima kasih, anda membantu kami :)

p/s : kelemahan password hanya 1% dari punca anda kena godam :)

Ardini Izzati said...

Entahlah isitilah apa tapi pengalaman kena hacked seriously menyakkitkan hati. Haha :)

Dak Fisha said...

bagi fisha. same jer dedua ni.
suke cari mslh dgn kita. hehehe
btw nice info ni. hehe

Hanamiko Sakura said...

nice info.. baru tahu ni.. ish2.. kalau tak asyik salahkan hacker je.. ish2

★ aIsyaH ★ said...

sy pun baru taw..wah..nice info..
sebab selama ni ktw sebut "akaun aku kena hack".tak pernah sebut.."akaun akun kena crack"..hehe..^.6

BlueiceButterfly said...

~info yang membantu..baru tau hehe (^_^)

Haruno Hana 하나 said...

@Nisa Greennnpanda ada beza tu :) x sama..

Haruno Hana 하나 said...

@aRa ❤ aFiq™ ^_^

Haruno Hana 하나 said...

@lisa better kena hack dr kena crack.. hehe.. akak pon pening ngan ayat tu @.@ cuma ok la sbb mereka bg balik tnpa apa2kan akaun tu dr mereka jahanamkan akaun yg mereka godam tu

Haruno Hana 하나 said...

@Unknown sama2 :) hana pon baru tau tahun ni aje.. ^_^

Haruno Hana 하나 said...

@HackerKini sama2.. 1% aje? 90% lg tu mbabitkan punca apa? o.O

Haruno Hana 하나 said...

@Ardini Izzati haha.. sian Dini :) tentu gelabah x tentu pasal kan? kalo Hana kena tentu Hana pon fikir mcm2.. hehe

Haruno Hana 하나 said...

@Dak Fisha pd pendapat Hana, mungkin ada kebaikan juga kalo kita kena gondam sbb password lemah.. boleh menyedarkan kita pasal bahaya password lemah tu.. cuma kalo dh kena, konfom akn gelabah n fikir mcm2.. haha

Haruno Hana 하나 said...

@Hanamiko Sakura ^_^

Haruno Hana 하나 said...

@★ aIsyaH ★ hehe.. ramai yg still x tau sal ni ^_^

Haruno Hana 하나 said...

@BlueiceButterfly sama2 ^_^

elyna mirsada said...

hurm mmg sengal hacker or cracker..btw xde kje len ke nk wt selain menjhanm acc owg..hehe

Haruno Hana 하나 said...

@elyna mirsada salah tu.. sekurang2 nya hacker bg balik akaun tanpa mengapa-apakan akaun tu.. kalo diorang delete terus camne? :)

p/s : berhati2 ngan komen anda ya ^_^

Liselle MonCherie said...

Cracker amat berbahaya,byk jgak terjumpa software crack crack ni...takut plak tgok XD.

Haruno Hana 하나 said...

@Liselle MonCherie serius takut kalo terkena >__<

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

nasib xprnh kena hack lg..susah2 duk fkir pasword tu..huhu

Nurrul said...

Baru Nurrul tahu... cracker nie adalah jenayah..
Takut juga kena kan.. minta2 dijauhkan.. :)

Cik Farhana said...

Thank You dear..info nih sangat2 berguna..

Kejamlah Cracker. terbayang lak biskut cracker yg sodap tuh huhu

Haruno Hana 하나 said...

@~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ Hana risau gak kot2 terkena >__<

Haruno Hana 하나 said...

@Nurrul huhu.. betul2 :)

Haruno Hana 하나 said...

@Cik Farhana welcome ^_^ hehe

izah :) said...

sedapnye biskut cracker ..hihi :)

Haruno Hana 하나 said...

@izah :) hehe :D

non said...

emmm..crack dan hack sebenarnya hampir sama daripada segi maksudnya..tapi kaedahnya yang berbeza..

Haruno Hana 하나 said...

@non iya? mungkin dr segi intention/niat pun mungkin ada beza sedikit :)

aisya said...

penah terbaca pasal ni kt blog kak liyana zahim hari tu.. =)

Haruno Hana 하나 said...

@aisya novelis tu eyh? Hana x follow lg.. pernah jenguk blog Kak Liyana sekali aje.. hehe :D

Cik Kay Jue said...

thanks hana.. ckj baru sempat baca entry ni.. huhu..

Post a Comment

Recent Posts