About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Tuesday, July 17, 2012

299#Ai no Kotoba ~ Gadget Dibawa Ke Sekolah?


Semalam, kecoh kat FB dan Twitter pasal 'kemungkinan' pelajar sekolah boleh bawa any gadgets ke sekolah starting 2013. Heaven! Oh, for the school students lah since I'm in college right now and we're allowed to bring any gadgets to college! Phone? Smart phone? Tab? Laptop? Just name it! Same goes to university students. Kembali pada topik, siap ada yang kata boleh buat kenduri lagi lepas dengar berita ni. Oh, I didn't watch Buletin Utama last night so all the info I got from internet. Internet is really-really helpful, isn't it?


credit gambar : Faqihah Husni

Okey, students! Jangan happy sangat. Perkara ni masih lagi dalam peringkat perbincangan dan parents and all those people out there are been invited to give their opinions regarding this issue. Banyak lagi hari yang menanti sebelum 2013 sampai, kan? Perhaps all your 'kenduri-kendara' sebab happy sangat dengan perkara ni become wastes, right? Tak ke rasa bengang sampai nak baling segala benda yang boleh dibaling ke TV?

Sebenarnya, ada pros and cons kalau nak laksanakan dasar ni. Tapi ramai yang menganggap there's a lot of cons than pros. Yalah, as an example, kalaulah pelajar Darjah 1 dibenarkan bawa any gadgets ke sekolah, tak ke rasa yang mereka akan main games je dengan gadgets tu? Angry Birds misalnya? Takpun secondary schoolers, especially the boys will play DOTA masa cikgu tak masuk kelas. 

Say hi to games, say goodbye to books. Garis panduan yang betul harus diwujudkan selari dengan dasar ni. Dan garis panduan itu wajib dipatuhi kalau nak mengelak penyalahgunaan gadgets tu. Tapi mampu ke semua pelajar ikut garis panduan tu?

Meh nak citer sikit, masa Hana duduk kat hostel selama 5 tahun tu pun berlambak je yang bawak gadgets. Tak kisahlah phone, MP3 or laptops. Wardens always give us warning, if they found all the gadgets, the gadgets would be confiscated. But, did the students care? Please! Masa tu ada ke yang fikir, " Alamak! Naya kalau cikgu rampas! Mau masuk bilik disiplin lepas ni." No, no. Kalau ada pun, mereka golongan minoriti. Gadgets dah jadi keperluan harian, terutamanya phone. 

Dulu sorok-sorok kalau nak guna, macam main hide-and-seek dengan wardens sebab tak nak kantoi, lepas ni siap banding lagi gadgets siapa paling canggih dan mahal. Form 1 guna Galaxy SIII, guru guna Nokia X2. Tapi, mostly tengok cikgu-cikgu just guna phone macam Nokia 3310 aje. Bukan nak perlekeh, tapi kenyataan. Padahal cikgu-cikgu lebih dari mampu kalau nak guna any of Galaxy series, iPhone or Xperia series. Senario biasa di sekolah rasanya. Sometimes I'm wondering, kenapa cikgu-cikgu tak guna phone yang lebih canggih? Anak murid je yang beria-ria tukar phone.


Kalau nak bawa gadgets, tak salah kalau nak bawa, sebab sekarang ni zaman IT. Budak-budak kecik macam my adik bongsu yang baru 4 tahun tu pun dah reti main smart phone, tablets. Jadi, kita tak boleh nak sekat kemajuan zaman sekarang. Semua perkara memerlukan gadgets sekarang ni. Dan pelbagai jenis gadget baru akan keluar dalam masa yang cukup singkat. Tak tahu lah gadgets apa lagi yang akan muncul lepas ni. Just wondering.

So, ada pendapat pasal isu ni? Pros and cons? 

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

14 book page(s) ♥:

Farra said...

tak sokong snanye,sebab kalau bawak gadget ke sekolah tak belajar la kami .asek bersosial jer ~~

NIZAM said...

Hai Hana, selamat bercuti!

totally disagreed! jadi keje plak cikgu nak pantau kecurian samsung tab, iphone, ipad kat sekolah nanti. usah tambahkan beban cikgu. setuju tak Hana?

aisya said...

alasannya dibenarkan bawa phone sebab senang nak call parents suruh ambik.. tu je rasanya kegunaan phone bawak sekolah ni..

zaman sekolah2 dulu bawak 10 sen je pergi skolah utk call bapa sruh ambik, xperlu phone2 bagai ni.. hidup jugak sampai sekarang.. hmmm.. budak2 skrg makin manja..

Budak_NakaL said...

memang xbelajar la jawabnye kan..~


http://syapik.blogspot.com/2012/07/pelajar-dibenar-bawa-telefon-bimbit-ke.html

Haruno Hana 하나 said...

@Farra kalau pndai kawal takpe.. tp rasa2 ramai kot pelajar yg akn amik kesempatan.. hehe

Haruno Hana 하나 said...

@NIZAM betul3.. dah lah sekarang pun kerja cikgu bertambah2.. mcm2 la budak2 sekarang ni.. boleh hidup je kalo xde benda2 tu kat sekolah

Haruno Hana 하나 said...

@aisya public phone byk... padan guna yg tu je.. hehe.. :D

Haruno Hana 하나 said...

@Budak_NakaL kalo budak yg pandai guna ikut masa takpe la ;)

Aliasyahira Amran said...

xnampak lagi klebihan boleh bawak all those stuffs~ even dduk dlam lecture hall pon bnde tu smua are nothing kcuali nak buat hlang bsan n mngntuk.. ok, fine~ maybe bleh rkam lecture.. tp, stkat n, yg saya nmpak, ad laa around 2/150 yg buat mnde tu.. so~ better xpayah laa~

yana yani said...

tak setuju..waaaaa..sebab tahun dpn yana dah tak sekolah..huhu.:P

Fendy said...

kita akan lihat lepas benda ni dilaksanakn...kalau byk cons, better stop je..hehe

SHAHIDA SHIDA said...

saya tak setuju langsung pasal benda ni,walaupun saya masih bergelar pelajar sekolah...sebab kalau gadget ni dibawa kesekolah, boleh menyebabkan kitorang, budak-budak sekolah, tak nak blaja kalau ada masa lapang, malahan bil skolah akan naik melambung, sebab budak-budak nak charge bateri laptop sentiasa......

Cik Tie@Akak said...

lebih baik jangan ,banyak buruk dari baiknya

SimplySeoul said...

If the students allowed to bring gadget. Then I will teach the wall, and talking to the door =_=

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)