Monday, September 4, 2017

714#Love Note ~ Minggu Yang Produktif


Last week is my busiest week so far. Hari Selasa lepas Mak Su contact Hana, tanya nak kerja kat kedai kawan Mak Su tak. I just said yes since I didn't get any call from the place I went for an interview. Kedai kawan Mak Su tu kiosk makanan. Keesokan hari, Hana terus ke sana sebab nak belajar cara bancuh air dan sediakan makanan semua before one of the staffs resign.

Sebab Hana ada pengalaman kerja kat kiosk makanan MESTECH dulu, Hana dah tahu serba sedikit macam mana nak uruskan kiosk makanan yang ini. Tapi sebab ada banyak menu, ambil masa jugalah nak ingat semua benda ni. Tak apa, kita belajar aje.


The kiosk itself is clean. Kebersihan memang terjaga. Kiosk ni dekat dengan kedai Mak Su and her husband, jadi tak kekoklah nak kerja kat sini. Lagi pun masa Hana intern kat KPJ Perdana sebelum ni pun, Hana selalu singgah kedai Mak Su setiap hari Khamis. So agak biasalah dengan kawasan ni.

I'd take a bus to go to work since I still didn't have a driving license. Insya-Allah akan mula belajar dalam masa yang terdekat. Buka kedai pukul 9 so Hana naik bas pukul 8. Dalam 8:30 dah sampai Kota Bharu. I could use the remaining time for preparation. 


Hari kedua, Hana balik dengan Sandy, my elementary-to-high-school friend. Rumah kami pun dekat so Hana tumpang Sandy sebab abah pergi Terengganu nak ambil adik kat Unisza. I could take a bus but I was afraid it'd raining or getting dark already by the time I reached home. Satu family tak ada kat rumah so memang risau nak balik rumah lambat. Sandy kerja kat KB juga so senang boleh tumpang dia. Tapi agak jauh jugalah tempat kerja kami. 


The monthly wage is below RM1k but I'm satisfied with it. Bolehlah daripada mereput kat rumah tak buat apa. At least dapat juga duit poket. Tak adalah nak meminta duit dengan abah hahaha. Cari pengalaman banyak banyak. Walaupun kita ada diploma atau degree, jangan memilih kerja. Mana tahu dengan pengalaman kerja yang biasa biasa tulah boleh asah our soft skills lepas tu jadi aset masa pergi interview kerja.

Till then.
Wassalam.

6 comments:

  1. itulah.. betullah tu jangan memilih kerja.. tapi tu lah.. mintak tak dapat2 pun lagi ni.. ahahaha XD takpalah usaha lagi.. :3 hehehe

    pernah gak kerja kena bancuh2 air :3 tapi yg tu banyak sgt pakai fizikal, I cannot go.. TT^TT rasa lain macam dah badan ni ha... ahahahah

    ReplyDelete
  2. Setuju dengan Farhana. Walaupun kita ada degree, jangan memilih kerja. Sementara nak dapat kerja dalam bidang yang kita nak/stabil, kerja jela apa pun yang penting halal dan ada duit sendiri. Sikit pun takpe asalkan tak minta duit parents.

    Siqah dulu lepas habis belajar, siqah kerja kat kedai cermin mata. Gaji RM650 sebulan. Dekat je. Jalan kaki pergi kedai. Hihi. Kerja sana 2 bulan dan pergi Program Khazanah dan dapat kerja di tempat siqah keje sekarang. Dah 7 tahun keje sini :)

    Yang penting, jangan putus asa dan selalu apply kerja :)

    ReplyDelete
  3. samalah produktif juga minggu ni

    ReplyDelete
  4. Salam singgah :)

    https://messarah.blogspot.my/2017/09/rose-face-serum-zeeta-berasaskan-rose.html

    ReplyDelete
  5. Siqah baru perasan yang siqah tak follow Farhana lagi rupanya 🤦🏻‍♀️

    Now dah follow :) Hehe.

    ReplyDelete
  6. @Siqah Hussin betul betul :) boleh kumpul pengalaman sebelum dapat kerja tetap

    ReplyDelete

Finished reading my entry? Why not you drop a comment or two? ;)