Saturday, May 5, 2012

281#Ai no Kotoba ~ Ada Hacker Komen Entri Saya??!







Propa habis tajuk. Adush! Entri ni bersambung daripada entri INI. Kan Hana dah beritahu perbezaan antara hacker dan cracker? Memang tak dapat dinafikan yang tak ramai tahu pasal cracker. Dan ini bukan biskut cracker okey? (=.=) Like I mentioned before, hackers are not criminal, mereka lebih kurang security tester *itu apa yang mereka gelarkan diri mereka*. Test security mana-mana akaun yang low and many more. Crackers are criminal, mereka lah yang patut ditakuti selama ni.

Pasal entri semalam, thanks pada yang beri respon. Rata-rata takut kalau-kalau akaun mereka kena hack/crack *pening nak guna istilah mana satu sebab dah terbiasa guna hack*. Kalau Hana sendiri terkena pun akan start gelabah dan macam-macam lagi lah. Bimbang akaun tu disalahguna etc.



Bukti!

Masa Hana nak approve comments moderation, nampak ada noti 2 komen kat spam. Terus bukak dan terbaca komen kat atas ni. Mula-mula tu nervous jugak sebab bimbang mereka marah dengan entri ni *sorry*. Lepas baca baru Hana faham, dah boleh start senyum dah lepas tu. He he. Hana publish jugak even spam. Nanti ada yang tak percaya pulak :P Lagi pun komen mereka tu ada kepentingan jugak di sini. 

Kita nilai daripada dua belah pihak. Daripada pihak A (umum) dan pihak B (para hackers). Hana pun dah disable fungsi anonymous kat komen sebelum ni sebab taknak ada anon yang memberi komen-komen yang tidak sepatutnya. Terima kasih encik hackers sebab terbaca entri ni dan komen ^_^.

Sebenarnya, ada sikit Hana nak tanya dengan Encik HackerKini. Apa maksud kelemahan password hanya 1% daripada punca anda kena godam? 90% lagi tu merujuk kepada apa? Kalau Encik HackerKini terbaca entri ni, mintak tolong jasa baik encik untuk jawab. Terima kasih ^_^

Hana ada jugak terbaca kat satu blog ni, dah lupa blog apa. Blogger ni pernah kena hack sekali then Hana berani-berani lah cuba bukak fan page hacker tu di FB. And mereka beritahu mereka sort of security tester. Mereka akan beri balik akaun tu. 

And mereka pernah beritahu ada sikit syarat-syarat berkaitan etika kemanusiaan untuk setiap tuan punya blog kalau nak ambil balik akaun mereka. Hormat orang tua, jangan menyombong etc. It's true! Memang tak tipu. Tapi seriously Hana dah lupa blog mana yang kena hari tu. Hana jumpa tak sengaja masa blogwalking. Sebab tuan punya blog tu ada buat entri sal hacker yang hack akaun dia tu.

So, apa pulak pandangan korang kali ni? 

21 comments:

Secret Garden said...

nice ENTRY... awk memang terlampau minat Jepun! haha... arigato (maksudnya apa ah? cakap je. haha!!)

Haruno Hana 하나 said...

@Secret Garden thanks :) arigatou = thanks.. douitashimashite = sama2 ^_^

Ardini Izzati said...

Haha. Wahh entri hana memang meletopp! Hacker pun singgah. :)

Haruno Hana 하나 said...

@Ardini Izzati haha.. sampaikan Hana sendiri terkejut >__< hehe

zulhilmi tempoyak said...

tu spam kan2..??

Haruno Hana 하나 said...

@zulhilmi tempoyak then kenapa kalo spam? sbb kdg2 ada jugak komen drpd blogger biasa yg masuk dlm spam..

★ aIsyaH ★ said...

wah..para hacker membaca en3 anda..mksd nye sgt bg0s la ue..hehe..
masyukk!! :)

Haruno Hana 하나 said...

@★ aIsyaH ★ haha.. gerun jugak mula2 >__<

-SUPERGIRL- said...

perhhhh ! seram betoii .. hahaha . tp lebih seram pd cracker kan3 ? hihi

Cik Nur said...

betul, byk komen dari blogger yg masuk spam..xtahu kenapa boleh jadi mcm tu.. pelik juga..

Haruno Hana 하나 said...

@-SUPERGIRL- yes ^_^

Haruno Hana 하나 said...

@Cik Nur betul tu Cik Nur.. pd hal komen2 mereka jenis biasa je n xde link biru.. sbb tu pelik ;(

Cik Kay Jue said...

wah... dapat respon daripada mereka la hana..

entah la hana.. ckj juz risau je kalau terkena.. sebab masa blog ckj kena delete oleh google tempoh hari, ckj da gelabah semacam + mau nangis udah msa tu.. huhu.

apa2 pun thanks hana buat entry mengenai ni.. banyak info yang ckj dapat..

Shiema Sufian said...

Waaaah, tak sangka pulak hacker sendiri yg akan komen entry hana

Haruno Hana 하나 said...

@Cik Kay Jue welcome ^_^ blog CKJ kena delete sbb spam link ke? mksud Hana x smestinya spam link oleh kita sndiri, tp org yg komen n beri link biru kat komen..

Haruno Hana 하나 said...

@Shiema Sufian haha.. Hana pon terkejut jugak asalnya :)

aisya said...

yg paling tkut klau kena hack/crack eh mana2 la, bila akaun tu disalahgunakan. huhu

Haruno Hana 하나 said...

@aisya betul3 >__< yg tu paling takut skali..

shafiq said...

hehe , actualy x tau nak komen apa . tapi nak komen jugak lar . hehe ;p

HackerKini said...

Maksud saya, banyak kelemahan selain daripada password ini yang membolehkan akaun kita digodam. Banyak teknik sebenarnya boleh digunakan..tapi untuk pengguna di Malaysia..HK ada sediakan satu entry..entry ini merupakan antara asas beberapa teknik yang digunakan penggodam untuk menceroboh akaun facebook.
http://www.hackerkini.tk/2012/05/info-cara-hack-akaun-pengguna-facebook.html
p/s : Hackerkini bukan hacker :)

Diela Natasha said...

Sesetengah nya melakukan #ops aurat ! kebanyakkan para hacker nak beri pengajaran . mungkin atas alasan tertentu . ramai yang salah anggap tentang hacker .

Post a Comment

Recent Posts