Tuesday, May 8, 2012

287#Ai no Kotoba ~ Sebab Kenapa Saya Pilih UniKL







Bermula entri INI, INI, INI, INI, INI sehingga lah entri INI, Hana ada beritahu yang Hana terima offer untuk Foundation in Science & Technology - Science under UniKL kan? Setakat hari ni, ada yang menyokong dan ada jugak yang tak menyokong dengan alasan mereka yang tersendiri. Gara-gara UniKL ni IPTS. 

" Kau dah dapat matrik, dapat UiTM tapi still nak pergi UniKL yang sah-sah IPTS tu?"

Yes. Memang Hana dapat matrik kat Kuala Pilah, dapat UiTM pun kat Kuala Pilah tapi Hana memang insist nak pergi FIST - Sci kat Kuala Nerang ni. Dah lah dapat first choice for UPU, ingat senang ke nak dapat first choice yang kita nak tapi still berdegil jugak nak ke UniKL yang IPTS ni. Apa kes?

Macam yang Hana dah membebel banyak, UniKL ni under MARA. Setiap pelajar dia boleh buat loan MARA dan akan bayar ikut pointer. So, the point is Hana dan semua student yang buat loan MARA kat UniKL ni kena study rajin-rajin biar dapat pointer gempak. 3.5-4.0 tak payah bayar. Free of charge. Lagi untung daripada PTPTN. Kalau nak apply biasiswa, Hana tak dapat straight As. Ha ha. Budak-budak yang dapat straight As pun kena compete with each other, apatah lagi Hana ni. Peace (^.^)v

Graduan UniKL pun makin laku sekarang ni. Ramai yang tak grad lagi tapi dah dapat offer kerja. UniKL pun ada banyak praktikal. Bukan main teori aje semata-semata dan silibus UniKL pun boleh kata diiktiraf uni kat UK lah. And Hana dah tekad nak ke sana. Jadi, Hana harap korang support lah pilihan Hana ni. Banyak lagi sebab kenapa Hana pilih UniKL tapi biarlah Hana aje yang tahu. 

Hajatnya nak apply degree Medical Science in Environmental Healthcare lepas foundy selama 1 tahun 2 bulan ni. Dah banyak jugak survey sal degree ni. Angan-angan betul. Daftar pun belum lagi. Tak sabar nak ke KMKN! XD

Ni antara kawan blogger yang akan ke FIST UniKL dan diploma kat UniKL - Wawa, Farah dan Azam. Wawa aje sama foundation dengan Hana, Farah dan Azam pulak diploma. Apa pun, all the best! :D Wawa pun ada buat entri tau? Klik SINI

Tak sabar tunggu 13 Mei ni <-- tarikh daftar FIST (>__<) 

59 comments:

  1. all the best hana... walau apapun pilihan hana kalau itu yg terbaik.. sy sokong jer.. =)

    ReplyDelete
  2. waah tahniah hana~sy pun dpt jugak.foundation in engineering kt KMKN jgk..under unikl..still kompuis nak g matrik or KMKN..hihi
    btw congrats ek :)

    ReplyDelete
  3. ape2 pun pilihan akak. sy ucapkan semoga berjaya ye!! kak hana best :)

    doakan sy spm thun ni :)

    ReplyDelete
  4. okey.. semoga berjaya yea.. congrate keyh..

    ReplyDelete
  5. setuju sgt2..chic lia pn nk msk unikl jgk :)

    ReplyDelete
  6. takde nak komen ape..sangat stuju..saye pon prodak mara dulu =)

    ReplyDelete
  7. yes hana . u need to make the right choice , eza pernah rase macam y hana rase bile org dok pertikai kan knpe kte msk IPTS . org ckp itu dan ini , ta semstinye kte masok IPTS kte ta ckp pandai .

    ReplyDelete
  8. ~semoga tue pilihan yang terbaik..:)

    ReplyDelete
  9. Semoga berjaya dan peroleh apa yg dihajati

    ReplyDelete
  10. All the best.... Kat mana sekali pun kita blajar....InsyaAllah kita blh berjaya... yang penting kita berusaha.... Semoga berjaya!!

    ReplyDelete
  11. @coklat susu sya ada jelaskan sket pasal fist ni kat entri awk tu.. hehe :D

    ReplyDelete
  12. @Amanina thanks Nina :D akak doakan Nina berjaya utk SPM 2012 :) usaha baik2.. jgn lupa Allah :)

    ReplyDelete
  13. @faizahrahman tu la.. nak diorang faham jugak kenapa kita pilih ni.. IPTS skrang dh x mcm dulu :)

    ReplyDelete
  14. Hana gelak je la dgr respon camtu. Yang penting Hana tau apa yang Hana nak dan apa yang Hana cita2 kan. plus Unikl takde problem ape pun even IPTS. kecuali Hana nak amek engineering, unikl tak de p'ikitirafan BEM [board of engineers] rasanya. kat situ ada konflik ckit la. tp takpasti la plak.

    cool k Hana. :) rasanya Hana pun dah tau kan apa yang Hana nak.

    ReplyDelete
  15. hya kita yg tentukn ke mana arah tuju hdup kita,btw sy pn produk MARA..hehe

    ReplyDelete
  16. @NIZAM haha.. suka la komen Nizam ni :D UniKL mmg x termasuk dgn BEM sbb UniKL ni engineering technology, bukan pure engineering mcm BEM.. tp no big deal.. ramai je senior yg jd engineer.. yg kerja kat overseas pon ada.. thanks for the support :D

    ReplyDelete
  17. huhu tak pernah membangkang..keputusan hak masing2 :)
    semoga berjaya ..

    ReplyDelete
  18. tahniah hanna..apa2pun.. itu pilihan Hanna n saya sokong..buat y terbaik.. =)

    ReplyDelete
  19. Percaya pada pilihan kita and struggle. Study leklok, Hana :)

    ReplyDelete
  20. yup. itu semua pilihan dan hak masing2. kadang2 kita dpt tawaran yang mgkin pd pandgn org lain okay , but kita rasa tmpt lain lg the best. sama la mcm akak. haha

    but kalau hana kata the big reasons why u should choice ipts is because their biasiswa from MARA , rasanya tak kena kot. sbb bnyak je biasiswa yg ditawarkan fer student ipta like yayasan negeri, JPA , yayasan KUOK , n beberapa company yg besar. and syarat mereka pun tak terlalu berat just straight 5B i think. n PTPTN skrg also beri biasiswa untuk stdnt yg berjaya graduate at first class.

    hana target 3.5-4.0 utk dpt biasiswa, so takde beza pun dgn yg lain. the big special about ipta is lebih menjimatkan & meyakinkan.

    apa pun, keputusan terpulang pd diri kita. akak just advice. all the best hana :)

    ReplyDelete
  21. gudluck ! pilihan tu ad pada diri kita ..

    ReplyDelete
  22. alaa..telepas nak jadi kawan..huhu..nas dapat tapi tak terima tawaran tu..all the best :)

    ReplyDelete
  23. ok je hana mana2 pun...yg penting hana heppy..bila hepi bljr pun masuk.hehe

    ReplyDelete
  24. saya pon decide nak pergi unikl jugak..tapi saya kampus kl.btw,selamat datang ke kedah :D

    ReplyDelete
  25. @Ardini Izzati hehe.. thanks Dini :) Dini pon study leklok tau? :)

    ReplyDelete
  26. @czueka zulaikha hehe.. thanks utk pendapat akak :) tp ada lg main reaons kenapa Hana pilih UniKL.. bukan sbb MARA aje ^_^

    ReplyDelete
  27. @Aalia Shahira UniKL mana2 pon sama.. yg penting study baik2 tau :)

    ReplyDelete
  28. insyaAllah hana boleh buat kalau niat tu betul.. betul x? hehe

    baru tu yg cousing pun dapat foundation unikl mcm hana.. tp kenapa ntah dia tolak, lepas tu rasa menyesal plak tolak..

    ReplyDelete
  29. semoga berjaya hana... walau apapun pilihan hana kalau itu yg terbaik..=)

    ReplyDelete
  30. @aisya hehe.. insya-Allah.. xde rezeki cousin Chipmunk kot.. :) mungkin rezeki dia kat tempat lain.. dia dpt UPU x? course apa?

    ReplyDelete
  31. UniKL tu mesti mahal kan ? swasta kan ?

    ReplyDelete
  32. @shera takde la :) yg ni bukan IPTS biasa.. belanja x byk pon.. lg pon kalo study kat IPTA pon belanja byk skrang ni

    ReplyDelete
  33. hihi..thanks hana.. lg satu, elaun $$$ HAHA :p, good luck hana.. :)

    ReplyDelete
  34. @farah.fauzi haha.. ada2 je farah ni.. farah pon jgn main2 tau kat sana..

    ReplyDelete
  35. Salam...
    hana...sy nk tnye..
    ok x klu smbung degree kt UniKL..
    hati saya berbelah bagi...

    ReplyDelete
  36. @♥~c!k wAnNy~♥ wassalam :) sebelum tu boleh saya tau Cik Wanie sekarang lepasan SPM atau matrik/asasi?

    selain UniKL, kat mana lagi pilihan cik? setiap course/tempat ada pro n con :) mind telling me?

    ReplyDelete
  37. nak tanya lah, yang FIST science ni perlu interview tak?

    ReplyDelete
  38. @-=: The Rainbow Of Memories:=- kalau FIST SPT, tak.. kalau FIST SPC ya sbb yg tu program khas MBBS ngan pharmacy

    ReplyDelete

Finished reading my entry? Why not you drop a comment or two? ;)