Monday, October 8, 2012

321#Ai no Kotoba ~ Tutorial Download Video Menggunakan Real Player Downloader



Since Hana habis SPM tahun lepas, kerja Hana tengok anime aje. Memang minat sejak kecil. Till now I can't resist the anime seduction! That's so to be me. An otaku forever! Hee :D

Tutorial ni Kak Yayah yang request kat Twitter semalam. Memandangkan explanation yang nak diberikan tu agak panjang, better buat tutorial terus kan? Hana pun dah lama tak buat tutorial ni. Lagipun tutorial kat blog-blog lain dah banyak. Kalau perlu aje Hana akan buat. 

So, jom teruskan :)
Step 1 : Download dulu Real Player Downloader. Kang tak download, nak teruskan camne eyh? Boleh donwload kat SINI. Alternatif lain, taip aje apa-apa yang patut macam yang Hana taip kat Google Search tu.

Step 2 : Downloading process :) Tekan pada yang Hana tunjuk dengan arrow tu. Lepas siap download, double click pada folder Real Player tu atau right click and click kat Run As Administrator. Ikut aje arahan yang ada lepas window Real Player tu keluar. Senang aje. Baca baik-baik arahannya :)


Okeylah. Sekarang masuk bab nak download video pulak. Untuk anime, Hana suka download kat 
AnimeUltima.tv atau AnimeFushigi.Com
Next, proceed to next step.
Bab ni ada dua pilihan.

First Choice : Korang bukak mana-mana video kat browser korang (Hana guna Google Chrome), then play video tu. Lepas video tu play, korang halakan cursor pada video tu. Dia akan keluar macam ni (tengok gambar kat bawah). Kalau keluar box biru tulis Download This Video, klik pada box biru tu. Akan keluar box lain untuk downloading process.

TAPI!
Ada tapinya. Kalau dulu Hana nak download video, box biru tu akan keluar je kat video yang kita play kat browser kita. Tapi!
Tapi kan, lepas Hana install balik, process dia jadi macam kat bawah ni ha. 
Jom tengok! ;)

Second Choice : Yang ni boleh guna kalau First Choice kat atas tu tak jadi. Tapi process dia leceh sikit. Hana tak tahu camne nak pendekkan sebab Hana pun baru aje guna cara baru ni (-___-)

Step 1 : Mula-mula, bukak dulu Real Player ni. Takpun nak senangkan lagi, create shortcut kat desktop. Tapi biasanya dia akan automatic ada shortcut lepas install Real Player Downloader ni.


Step 2 : Lepas tu, bukak mana-mana website yang korang nak. Contohnya, Hana bukak AnimeUltima.Com. Then, Hana pilih nak download anime Kimi Ni Todoke Season 1. He he :D Anime yang Hana download awal cuti sem lepas. Ho ho XD


Kalau scroll bawah lagi, akan ada list episode yang ada. Tengoklah sama ada anime tu dah completed atau belum. Lepas tu, klik lah pada Episode 1 English Subbed. Lepas loading habis web untuk Episode 1 English subbed tu, boleh scroll bawah sikit, dan pilih video mana yang berkenan di hati macam kat bawah ni. Klik aje mana yang berkenan di hati. Tapi, Hana syorkan AUEngine video tu. Sebab kebanyakan video AUEngine cantik-cantik.


Step 3 : Tak perlu play video lagi. Copy URL video tu dulu. Bukak mata luas-luas. Hana dah guna arrow besar warna merah tu :P hehe. Copy tau URL tu.


Step 4 : Then, kembali pada window Real Player tu. Paste URL tadi kat Search box macam kat gambar bawah ni. Lepas tu, tekan Enter atau button Search kat tepi tu. 


Step 5 : Dia akan keluar camni ha. Kalau ada link yang sama dengan link korang tu, boleh terus klik pada link tu. Kalau tak pun. Paste URL tu balik kat URL box tu. Perhati elok-elok kat bawah ni.


Step 6 : Video untuk link tu akan keluar. Play aje dulu kejap.


Step 7 : Lepas video tu dah play (tak payah tunggu video tu play sampai habis pun), halakan cursor dan box biru tu akan keluar. Klik pada Download This Video. Tunggu sampai window kecik untuk Real Player Downloader keluar. Tengok dua gambar kat bawah ni.


Step 8 : Lepas download tu complete, klik pada View Downloads untuk ke folder yang menyimpan video yang kita download tadi. Better play dulu untuk cek sama ada video tu complete betul-betul atau tak. Kalau tak boleh bukak, jangan cepat terkejut. Try buka dengan Gom Player ke, Windows Media Player ke atau segala jenis benda yang boleh korang guna untuk pasang video tu. Sesetengah video akan jadi macam tu. Tapi mostly taklah kalau guna AUEngine video.


Step 9 : Lepas tu, teruskan untuk download video yang seterusnya. Tapi, jangan ulang Step 1 - Step 5. Bazir masa aje. Takyah semua tu. Korang kembali pada window Real Player Downloader yang korang dah play video tadi tu. Klik pada link yang tulis Episode 2.


Lepas klik, tunggu aje website untuk Episode 2 habis loading. Lepas tu ulang balik Step 6 sampai Step 8 tu. Downloadlah sampai tak nak tidur pun. He he :D
Kat bawah ni, ada anime suggestion daripada Hana ^^
1. Kimi Ni Todoke Season 1
2. Kimi Ni Todoke Season 2
3. Earl and Fairy/Hakushaku to Yousei
4. Ouran High School Host Club.
WARNING!
Ada sesetengah video yang tak jadi. So, yang tu korang kena usaha sendiri dan cari kat Google Search lah.
Faham tak? Okeylah, selamat mencuba ^^
Hana tak pernah try lagi download movie guna cara ni sebab asyik nak download anime aje. Apa kata korang cuba? Hee :D
Wassalam.

4 comments:

  1. TERIMA KASIH CIKGU HANA !!!

    saya test dulu nanti kalau apa2 hal or tak faham lagi kakak tanya hana mengenainya :)

    ReplyDelete
  2. kenapa xguna idm je? lg mudah...

    ReplyDelete

Finished reading my entry? Why not you drop a comment or two? ;)