Monday, October 15, 2012

324#Ai no Kotoba ~ Mistakes & Iman



So true, aite?

Jangan terlalu cepat nak judge orang if he or she do mistakes. Diri sendiri pun belum perfect, sesuka hati aje nak judge orang. Me too, sometimes being judgemental. Manusia. Perkara negatif itulah yang selalu dibesar-besarkan. Kan baik kalau perkara negatif tu kita ambil points from its positive side dan gunakan dengan sebaik-baiknya?

We are not perfect. Sebab hanya Rasulullah SAW sahaja yang bersifat maksum dalam umat Muhammad SAW. Tapi, tiada sesiapa yang marah kalau kita berusaha untuk menjadi sempurna. Sempurna dari segi hubungan dengan Allah, hubungan sesama manusia, hubungan dengan alam. Tak ada siapa yang boleh lari daripada kesilapan. Tapi, kalau asyik ulang aje lepas kata dah tak nak buat lagi, yang tu kena check balik iman kita.

Yes. It's a matter of iman. Iman kita boleh bertambah atau berkurang. Manusia ni ada pangkatnya lebih mulia daripada malaikat, ada juga pangkatnya lebih rendah daripada syaitan. Sejahat-jahat syaitan yang tidak mahu sujud kepada Nabi Adam a.s pun, mereka masih sujud menyembah Allah SWT. Kita yang dengan beraninya menolak untuk menyembah Allah, lebih hina daripada syaitan.

Ada manusia yang sudah tinggi imannya. Tetapi kerana tidak dapat menghalang godaan syaitan yang sentiasa memujuk dan lebih mengikut pada nafsu, akhirnya dia kecundang juga dalam lembah kehinaan. Ada manusia yang tersangat rendah imannya. Tetapi kerana suatu hari dirinya sedar akan hubungan dengan Ilahi yang sudah lama dia abaikan dan ada keinginan untuk berubah, imannya boleh kembali bertambah.

Jadi, mana satu pilihan kita? Make mistakes, but try to change it so we doesn't make the mistakes anymore. Or just continue making mistakes without any efforts to change? The choice is in your hand.

Wassalam.

3 comments:

Anisa Anuar said...

like my dad said, mistake are not suppose to repeat again...

Momo said...

allah bagi kite dua pilihan dalam hidup..samada kita nak jadik baik or sebaliknye... kite sendiri yg tentukan...:)

Mrs Velentine said...

follow sini

Post a Comment

Recent Posts