Wednesday, August 9, 2017

702#Love Note ~ Merajakan Anak Lelaki




Terbaca tweet one of my acquaintances kat Twitter pasal beratnya tugas sebagai kakak sulung. I'm the eldest as well so I was intrigued. Rupanya pasal setiap kali dia balik ke rumah masa cuti semester, tugasnya dah macam jadi bibik kat rumah. She's the only girl dan adik-adik semua lelaki. I don't have anything to say about her doing houseworks, tapi yang kasihan bila adik-adik tak ada yang menolong. Hanya dia seorang yang membantu ibu buat kerja.

Perkara ni selalu jadi isu, tambah tambah musim raya lepas bab cuci pinggan. Rasanya raya tahun lepas pun timbul isu ni. Yang jadi isu bila anak-anak dan cucu-cucu perempuan bertungkus lumus kat dapur basuh pinggan dan kemas rumah sedangkan yang lelaki keluar melepak. Memang hanginlah jawabnya.

Ramai lagi keluarga Melayu yang merajakan anak lelaki dan menghambakan anak perempuan. Kalau perempuan tak reti masak atau buat kerja rumah mulalah dilabel anak dara pemalas. Tapi bila anak lelaki kerjanya hanya melepak kat luar atau main phone depan TV, tak ada teguran langsung.

I know that biasanya anak lelaki ditugaskan dengan tugas lebih berat macam baiki kepala paip, tukar tayar atau tukar mentol lampu but those aren't daily works. I feel sorry to my friends and anyone out there yang ada masalah ni. 


I'm the eldest child and a girl. But I won't let my brothers bermalas-malasan aje tanpa buat apa-apa. Masing-masing dah besar, dah remaja. Takkan basuh pinggan sendiri pun tak reti? I would assign them to fold the clothes, hang the laundry, sweep the floor and wash the dishes kalau mereka ada kat rumah. Alhamdulillah mereka tak melawan. Kalau lambat sikit pun, kerja tetap jalan.

My late mother was a housewife so memang kerja rumah banyak mama yang buat. Bab buang sampah, daun-daun kering kat halaman rumah pula biasanya abah yang settlekan. And bila mama kena strok kali pertama, abah ambil alih tugas laundry dll yang agak berat. I'm so glad sebab abah bukannya seorang bapa yang anggap tugas-tugas dalam rumah ni tugas kaum perempuan aje. And now, even though I'm still jobless dan duduk aje kat rumah, abah would still help around the house. Tapi taktaulah kot abah fikir takleh nak harap lagi ke anak dia ni haha :p Kalau Hana masak, biasanya abah yang basuhkan kuali semua tu. Yalah, kat rumah ni ada Hana, abah dan Neesa si bongsu aje. Yang lain-lain semua kat asrama. Thank you for the help, abah.

Tapi wujud juga abang dan adik lelaki yang dah puas disuruh tapi buat dek aje. Once, I read a confession about this issue. The confessor is the second child, a brother if I'm not mistaken. Dia cerita pasal ibu dan kakak dia yang penat dan stress sampai jatuh sakit sebab the men in the house langsung tak membantu. Semua kerja diuruskan oleh ibu dan si kakak. Mula-mula dia ego, fikir tak ada apa-apa pun and then when he heard his sister said 'The only time I'd be happy is when I'm away from home. Jauh daripada korang', he started to change. Alasannya? Dia tak nak hilang ibu dan kakak dia. Dia mula kerah adik-adik yang lain tolong buat kerja juga. Using his authority as a brother at its best. 


Apa salahnya kalau kita mengajar anak-anak atau adik-adik untuk buat kerja sama-sama? Bila yang perempuan memasak, yang lelaki tolong basuhkan periuk dan kuali. Bila yang lelaki sapu sampah, yang perempuan tolong sidaikan kain. Insya-Allah kalau dilatih dari kecil tak akan timbul isu macam ni. Biasanya anak yang diasuh untuk ringan tulang nilah anak-anak yang banyak membalas jasa ibu bapa mereka. Jangan sampai mereka dah berkeluarga pun ibu-bapa yang tanggung.

Till then.
Wassalam.


5 comments:

Eeiou _ said...

My brother always called me pemalas just bc lambat bangun tidur. hahaha. I admit I'm a bit lazy in doing house chores even I'm a girl.
And I always bising dekat dia bc he always didnt do the dishes. lol.
Anyways, I agree that "kena mengajar buat kerja sama sama".

BudakVanilla said...

agree, kerja2 di rumah bukan hanya untuk perempuan je sebenarnya kan. pernah jugak baca pasal confession tu rasanya :D

Noor Maizan said...

Hi Hana. Selamat berkenalan :)

Betul, saya setuju. Walaupun dlm family saya masib ada problem ni, sobs. Harap cepat diatasi.

www.missobsesi.blogspot.my

Rasya said...

I'm glad that in my family everyone is doing their own chores. It was so weird when I heard about my friends' family who the guys basically didn't do anything and just watching tv or playing games while the girls are doing the cooking and the dishes etc.

I want someone like my dad as my husband lol. He's the one who does the dishes and the cooking when I was still in school. And I also found it sweet when my parents cook together every weekend (my mum usually comes from work in the late evening so usually my dad would cook something).

When we become a parent, we should make sure that all our children are taught to do the chores. It's all come to education and the family upbringing.

Shahida Dzulkafli said...

Yup.. Lelaki dirajakan dan perempuan dihambakan.. Kena ubah mentaliti ini supaya yang lelaki turut membantu buat kerja rumah.. Tambah sekarang perempuan dan lelaki turut berkerja.. Kalau tak ada kerjasama memang sakit.. Hope kita akan dapat mendidik anak2 kita sebaik-baiknya..

Post a Comment

Recent Posts