About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Monday, April 9, 2012

231#Ai no Kotoba ~ Please! Minta Pendapat Korang Pasal UniKL




Macam budak-budak lepasan SPM yang lain, semuanya pakat minta aje matrik, UPU, IPTS, IPG dll. Hana tak terkecuali. Dan hari ni dapat offer daripada UniKL for Foundation of Science & Technology - Science. Hana memang tak apply Foundation of Science & Technology - Engineering sebab memang tak minat. For UniKL Hana apply Foundation of Science & Technology - Science, Diploma In Chemical Engineering (Food) dan Diploma in Pharmacy. Alhamdulillah dapat Foundation. Tapi sekarang ni buntu nak pergi ke tak?! Macam yang sesetengah tu maklum, UniKL antara IPTS yang terbaik kat Malaysia! 

Kawan Hana pula dapat offer Diploma In Chemical Engineering (Food). Memang ayah dia suruh masuk UniKL sebab kakak dan abang dia yang asal sekolah MRSM & SBP tu pun masuk UniKL jugak even result tip top! Sebabnya? Sistem pengajian kat UniKL ni berjaya menyakinkan ayah dia. So, dia akan masuk situ lah. Tapi lambat lagi! For Diploma, kemasukan bulan Julai ni. Foundation yang Hana dapat ni kemasukan awal bulan Mei! So please, nak tahu pendapat korang. Mana tau dapat compare ke. Kadang-kadang rasa nak rayu untuk  Diploma In Chemical Engineering (Food) aje. Any UniKL students here?

Sebenarnya nak apply  Diploma In Chemical Engineering (Food) sebab Hana berminat nak jadi Food Technologist. Tapi, foundation ni menarik juga. Clueless nak pilih yang mana satu. Keputusan untuk matrik akan keluar akhir bulan April kalau tak salah dan kemasukan akhir bulan Mei. Lupa pulak. Or should I pergi dulu UniKL, kalau tak boleh follow the flow, go to matrik? Tapi rasa macam membazir duit aje nanti. Really need your help right now. 

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

26 book page(s) ♥:

Liyana Izzati said...

Oh dapat ke? Saya tak mintak pulak. Rasa macam tak minat jer course yang dia tawarkan. Oh Hana pilih ikut minat laa. Jangan ikut sangat kata orang. Kalau rasa boleh pergi and minat course tu, go for it k :)

shiema sufian said...

errr, akak pon tak tahu Hana,its up to you lah. Istikharah (;

Haruno Hana 하나 said...

@Liyana Izzati buntu gak ni.. hehe.. takpe la, thanks for the comment Yana :)

Detective Fiqa said...

hana :) kalau susah sgt nak pilih. buat solat istiqarah ^^ insyaAllah Allah memberi petunjuk ^^

Haruno Hana 하나 said...

@shiema sufian hehe.. Hana kurang sikit kalo bab self confidence ni.. :)

NIZAM said...

pendapat sy la kan, hana patut plan hana nak jd apa. next plan. jgn main redah je. nak2 hana dapat good result kan. mean u have wider chances to further studies.

kalo nk stay ngn unikl, after foundation masuk degree in food tech tu. :))

Haruno Hana 하나 said...

@Detective Fiqa insya-Allah.. amin :).. thanks Fiqa

Haruno Hana 하나 said...

@NIZAM hehe.. pendapat yg bagus :) thanks Nizam.. mmg buntu bila fikir pasal further studies ni sbb mlibatkan masa depan ^_^

✿Gucciey Lavender✿ said...

unikl nie kalau tak silap bawah uni bersekutu iaitu uitm n utm :)

Aien Nia said...

Fikir elok2 yea Hana..Saya xtaw pasal UniKL nie..hehe ..

farah.fauzi said...

jom pegi unikl..sy pown dpt course yg same mcm hana..hee~

okey.. ni pendapat saya.. hana tengok pathway after foundation..for bachelor.. ade tak course yg hana minat? kalau ade, just accept jee foundation.. but kalau takde, better buat rayuan, ambek diploma... saya pown buat rayuan..

err.. kalau unikl..no compromise.. macam rugi jee tolak.. sebab unikl under mara..even unikl IPTS but registration fee murah.. and.. kalau pointer 3.5 and above..tak payah byr satu sen pown.. sume mara tanggung..

eh, sorry..terpanjang pulak komen..

AisYah said...

Wah tahniah ye dapat tawaran tu, by the way akak ni student unikl BMI, before ni foundation kat kolej Mara Kuala Nerang Kedah, kalau awak terima offer tu awak pon kene pergi sane nanti and program awak ni digelar 'SPT'...beza ngan program akak sebab akak masuk gune result trial MRSM...akak rase program tu ok plus awak akan ambik degree next year nanti...kire cepatlah awak belajar, kalau ikut pandangan akak sistem unikl ni ok je..ape2 pon awak buatlah istikharah supaya awak tak salah pilih...kalau ade ape2 yang awak nak tanye boleh tanye kat cbox akak...Good Luck Dear~

princessrayha said...

hana tgu matrik je..

eita said...

tak berani nak bagi pendapat.....
melibatkan masa depan ni...

Zatyfariha said...

akak Unikl Micet..Degree Bioprocess...better masuk foundation terus ^_^ ...kalo masuk Unikl struggle ok? pointer kena atas 2.5..kalo x MARA kena tarik..huhu..kalo result cemerlang, yuran jd biasiswa ^_~ foundation Fist lebih sng dari matrik.. ;)

Eika Nur said...

ohh sama laa kita Hana!
Eika pun dapat Foundation of Science & Technology - Science :)

tak tahu pulak UniKL one of the best IPTS kat Malaysia
hee :D

what I can say is Hana ikut kata hati Hana
solat istikharah untuk mintak petunjuk Allah :)

if Hana pergi UniKL dulu pun okayy kott
if tetiba rasa nak pergi matriks, Hana pergi jee
tak payah fikir sangat pasal perbelanjaan
tak salah kalau mencuba kan?

insyaAllah, everything is going to be fine :)

eyryn said...

kn lebih elok kalau mask ipta :) hehe.. jimat !

Pka Rahim said...

hi..
jemput join segmen pka.

http://pkaemerald.blogspot.com/2012/04/segmen-pka-rahim-feberet-color.html

tq :)

aisya said...

kalau bab UniKL ni xsure la pulak Hana.. tp kalau antara Diploma dgn Foundation tu baiklah hana pilih foundation. Selalunya foundation setahun then terus boleh ambik degree. Untuk diploma plak, kena habiskan 3 tahun baru boleh terus ke degree. tp ape2pun hana pilih bidang mana yg hana minat. tu yg penting.

+Sha+ said...

Betul cakap NIZAm tu... Hana kena plan nak jd ape... n pastikan ade backup plan sebab kadang2 plan kita tu x selalunya berjalan seperti yg kita rancang...

Adik2 akak blaja kat UniKL, n setakat nie UniKL antara IPTS yang paling ok...

Kalo Hana berminat nak amik foundation tu go on la.. sebab maser degree nnti boleh hana sambung kat food tech... so hana ade dua asas... peluang pekerjaan pun akan lebih luas...

nie pendapat akak la..

ape pun keputusan kat tgn hana... kalo xle wat keputusan bincang ngn family n solat istikharah minta petunjuk Allah... setiap yang berlaku tu pasti ade sebabnya n hikmah disebaliknya...

best of luck hana..

Teenager Housemaid said...

kalau tak silap akak choki budak unikl..er, rasanyala..

Yayah Nasake said...

SAYA "TEMBAK" ANDA MENGGUNAKAN PISTOL AIR :

http://yayahnasake.blogspot.com/2012/04/segmen-pencarian-blog-list-budak-tomei.html

Yayah Nasake said...

SAYA "TEMBAK" ANDA MENGGUNAKAN PISTOL AIR :

http://yayahnasake.blogspot.com/2012/04/segmen-pencarian-blog-list-budak-tomei.html

Yayah Nasake said...

saya tag awak :

http://yayahnasake.blogspot.com/2012/04/segmen-blogwalking-follow-by-hajar.html

azlynn:) said...

err awak. saye pon pening macam awak.

FIST-engineering or uitm engineering?

tak taw pro n cons both of them :/

awak dah decide nak mane?

[] celoteh polka [] said...

hehe . sama la . sya pon dpt twrn tuk foundation kat unikl . emm, fkir je elok-2 . =)

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)