Thursday, January 21, 2016

665#Love Note ~ Naver Webtoon Untuk Peminat Komik ;)



Ada tak rakan bloggers kat sini penggemar manga/manhwa/manhua? Atau pernah dengar pasal webtoon?

Webtoon atau pun webcomic ni berasal dari Korea Selatan. Dimulakan oleh Daum pada tahun 2003 sebelum diikuti Naver pada tahun 2004. Bukan pelukis bertauliah aje boleh jadi webtoon artist ni. Boleh kata office workers, students or even housewives boleh jadi webtoon author. Malangnya sebab webtoon ni asal SK jadi memang bahasa tu antara limiting factor nak baca. 

Tapi tak jadi masalah, untuk webtoon di Naver, sekarang ada application untuk baca webtoon ni in English :) Rasanya LINE Webtoon under Naver pelopor application macam ni sebab Hana cuba cari yang Daum punya tapi tak jumpa pula. LINE Webtoon boleh di-download di App Store :)



 The interface





Dekat button atas tu ada macam-macam link to pages yang korang berminat. Sebelum ni Hana ada cerita pasal Cheese in the Trap kan? Cheese in the Trap adalah salah satu webtoon under Line Webtoon yang sedang diadaptasikan ke drama. Biasanya Hana baca CIIT English translations kat Odd Squad sebab English scans kat situ dah sampai Season 3 Chapter 60 tapi kalau kat app ni baru Season 2. Kalau malas nak buka laptop bolehlah baca kat app ni juga. Hana baca kat dua-dua sites sebab I can't get enough of CIIT madness :p 



Kat sini pula ada webtoon favourite kita. Hana paling recommend Cheese in the Trap, Bastard, Where Tangents Meet (baru aje complete) dan Winter Woods :) Boleh juga kalau nak download webtoon ni cuma limited untuk 30 hari aje. Lepas CIIT, harap sangat Bastard pula yang diadaptasi ke drama. Mesti thrilling habis x)

Enjoy!

Till then.
Wassalam.


Sumber: Webtoon

8 comments:

  1. Tiba tiba rasa teringin pulak nak baca ^^

    ReplyDelete
  2. saya lebih suka layan one piece

    ReplyDelete
  3. pernah dgr pasal webtoon tu tp x berjinak jinak lg baca komik. hehe.

    ReplyDelete
  4. nononoooo nnt qila terdownload nnt terbaca nnt teraddicted hahahhaa thanks share kak hana!

    ReplyDelete
  5. Dulu2 akak lyn juga komik2 ni..

    ReplyDelete
  6. OMG starwars jadi anime... hahahahahahahaahah

    ReplyDelete
  7. wow! thanks share, x terfikir plak wujud app mcm ni. bagus baguss

    ReplyDelete

Finished reading my entry? Why not you drop a comment or two? ;)