Tuesday, January 12, 2016

655#Love Note ~ 16 Personaliti, Yang Mana Satu?


Pernah dengar 16 Personalities Test tak?

Ujian ni diadakan untuk lihat kita tergolong dalam personaliti mana. Ada enam belas personaliti kesemuanya dan terbahagi dalam empat kumpulan - The Analysts, The Diplomats, The Sentinels and The Explorers.

Sebelum ni Hana terdengar aje pasal ujian ni tapi tak pernah buatlah pula. Kemudian ada kawan Hana shared the link untuk buat personaliti test ni. Alang alang tu buat ajelah kan?  

Walaupun kita dah tahu kita tergolong dalam kumpulan mana tapi ingat, apa yang dipaparkan lepas habis jawab semua soalan tu hanyalah arah kita, kat mana personaliti kita lebih terserlah sebab each one of us still act based on the influences of environments, experiences and individual goals. This personalities test is just to show, indicate our tendencies. 


Ada dalam 100 soalan semuanya, insya-Allah tak ambil masa yang lama. Cuma kalau nak ambil ujian ni kita kena betul betul jujur. Akan ada soalan yang kita rasa 'Erghh nak pilih mana satu ni?' tapi cubalah cari pilihan yang hampir tepat.

I got Defender (ISFJ-T). Surprisingly the results were almost accurate. Rasa macam kena baca lak haha :p Memang semua traits untuk Defender ada kat Hana, bab introvert memang nombor satu. Tapi tak adalah extreme sangat, kalau dah ada dengan my bestfriends memang menggila jugalah jadinya.
 


Bahaya betul banyak ikut emosi masa buat keputusan tu :( And yes I prefer to do things in order, memang patutlah tinggi kat Judging. Rasa tak selesa kalau buat sesuatu tanpa plan apa apa. I will feel more comfortable when the decisions have been made and organised. I'm not the type to do spontaneous things. Kalau tinggi kat Prospect maknanya korang suka buat benda secara spontan, tak kisah tak ada buat plan pun. 

The Turbulent is quite high too haha. Memang Hana lebih kepada self-conscious perfectionist, risau sangat kalau buat benda tak perfect dan risau macam mana orang lagi fikir Hana ni camne :p Walaupun ada pro dan kontra lagi rasa macam bahaya kot kalau terlebih lebih self-conscious nya.

Kalau nak cuba boleh pergi ke SINI. Jawab dengan jujur tau ;)

Till then.
Wassalam.

7 comments:

  1. Dulu pernah buat jugak mcm ni xtahu lah soalan sama ke tak tapi dapat ENTP hahaha nak try yg ni pulak lah. Thanks share :)

    ReplyDelete
  2. I LOVE THIS KIND OF TEST!
    thank u sis hana <3333
    hehehe.

    haritu pun bila qila dilemma or idk i feel sudden lost je qila jd mcm tak keruan igt dah gila ada 2 personaliti T_T hahaha sakai betul sy haha.

    thank u! <3 and yes, benda ni selalu mcm accurate haha dia kenal kita ugh. haha

    ReplyDelete
  3. wahhh kebetulan saya pun ada ambik test ni dulu XD saya dapat INFP (The Mediator) dah dua kali ambik test ni dan result dia tetap sama hahaha

    ReplyDelete
  4. Lissa is totally and undoubtly an PROTAGONIST (ENFJ-T).. hahah sduah buat test ni tadi. and.. haha betu lah.. rasa macam kena baca! >.<

    ReplyDelete
  5. Hi Hana,

    wahhh dpt self-concious perfectionist ek Hana?
    tapi takdelah betul semuanya kan hehehe


    salam kena,
    Anamizu :)

    ReplyDelete
  6. hahaha i did this and got mediator altho im not /that/ poetic lol

    ReplyDelete
  7. woaa. nice sharing. nanti huda kene buat jgk, kenali diri sendiri. tapi fulamak banyak tol soalan. yeah, setengah org suka teratur and organised, tapi huda plak jenis kalo da organised pon kadang2 x ikot, hahaha teruk betul

    ReplyDelete

Finished reading my entry? Why not you drop a comment or two? ;)