Sunday, January 24, 2016

667#Love Note ~ [Drama Review] D-Day


Minggu lepas Hana marathon tengok D-Day, the first ever disaster medical drama in South Korea. Ingatkan nak tengok bila drama ni dah complete dua bulan lepas tapi sibuk dengan assignments dan finals la pula. Terpaksalah berkorban dulu sob sob.

Memang tak menyesal tengok drama ni :) Hana minat semua jenis drama (kecuali horror memang tak tengok haha) tambah lagi kalau thriller dan medical. Romance memang wajiblah tengok kan :p Walaupun D-Day adalah drama pertama pasal earthquakes di Korea tapi special effects memang tak menghampakan. 


Episodes: 20
Network: JTBC
Synopsis:
A natural disaster strikes the city of Seoul without anyone expecting. The whole city becomes paralyzed. Doctors and emergency personnel struggle to save the people with limited resources of medicines, electricity and water.


Dr. Lee Hae Sung (Kim Young Kwang) is an emergency surgeon at Mirae Hospital, a cancer specialist hospital. Sebab prinsip dia selamatkan pesakit lebih utama daripada risaukan results daripada surgery atau pun lawsuits, memang pihak pengurusan hospital terutamanya the hospital director, Director Park Gun benci sangat kat Dr. Lee Hae Sung. Dr. Lee Hae Sung ada seorang ibu yang koma lepas satu pembedahan di Mirae Hospital, dia syak ada medical malpractice tapi sebab tiada bukti dia diamkan saja. 

Suatu hari, tiba-tiba aje earthquakes with the magnitude of 6.5 melanda Seoul. Sebab Seoul tak pernah kena earthquakes, Director Park Gun alihkan bajet untuk disaster medical supplies pada bahagian lain. Jadi earthquakes yang tak dijangka mereka ni membuatkan medical supplies mereka sangat terhad. Dr. Lee Hae Sung pula cuba selamatkan semua pesakit yang dia mampu selamatkan. Kat situlah konflik besar bermula di antara Dr. Lee Hae Sung dan Director Park Gun yang mahu tutup hospital tu dengan alasan Mirae Hospital is not a public hospital padahal dia nak elak lawsuits :(




Apa yang Hana suka pasal D-Day ni sebab storyline untuk setiap episod tak membosankan. The momentum from the first episode is maintained till the last episode. Dapat juga tengok bagaimana each character grows as medical personnel tak kiralah doktor, jururawat dan petugas petugas lain. Dalam keadaan bantuan kerajaan belum tentu dapat sebab susah nak hantar ke hospital tu, mereka cuba juga selamatkan pesakit selagi mampu.  

Yang geramnya tengok drama ni bila Director Park Gun asyik rancang benda jahat aje untuk singkirkan Dr. Lee Hae Sung daripada hospital tu padahal Dr. Lee Hae Sung adalah antara the top surgeon in emergency surgeries kat Mirae Hospital. Selain tu geram bila tengok ada doktor lain suka buat mulut dan tak nak membantu pun dalam emergency surgeries. 
My favourite character is Chief Dr. Kang Joo Ran. Dr. Kang Joo Ran ni chief kat ER. Walaupun Director Park Gun suka sangat cari pasal dengan Dr. Lee Hae Sung tapi Dr. Kang Joo Ran memang akan cuba selamatkan Dr. Lee Hae Sung. 

Drama ni sesuai sangat untuk sesiapa yang minat medical drama. Walaupun fokus drama ni pada earthquakes tapi still banyak main pasal medical. Antara medical drama yang Hana suka ialah Good Doctor, Code Blue dan Doctor Stranger. Emergency Couple pun Hana minat tapi rasa macam drama ni lebih fokus pada romance. Kalau berminat boleh tengok di SINI :)

Till then.
Wassalam.

6 comments:

  1. best gak cite2 psl medical ni kat mesia tak bnyk..kat korea melambak, selain tu yg atin prnah time slip dr jin,faith,brain,yongpal plg baru

    ReplyDelete
  2. wah dday.. gempak gila drama ni.. gempa bumi dia cam real..huhu.. first time tengok drama JTBC and first time tengok drama genre disaster.. memang daebak lah..

    shawal singgah sini ye kak, jemput join segmen shawal..^^

    http://akubukaninnocent.blogspot.com/2016/01/SegmenBlogwalkingBloglist2.html

    ReplyDelete
  3. semua drama yg kak hana rekomenkan BV nak tengok sangat :D
    hahahhaa. cuma belum jumpa org yg mendownloadnya :3

    ReplyDelete
  4. Wahhh cam best jaa,tapi yan x minat korean ni huhu,layan drama2 Malay hihi :D

    ReplyDelete
  5. Dulu tak minat tgok drama medical sebab takut tp lepas terjatuh chenta dgn drama good doctor dah boleh kawal perasaan takut. ^^
    nak tanya cerita d-day niih brpa episode ?

    ReplyDelete
  6. eh, kalo x silap kwang soo kan? woaaaa.. wajib tengok ni, kalau lah huda boleh pegi copy ngan akak cite ni kan bestt

    ReplyDelete

Finished reading my entry? Why not you drop a comment or two? ;)