About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Friday, January 22, 2016

666#Love Note ~ Cheese in the Trap: Is Yoo Jung in the Dark Side?


Sesiapa yang tak tengok lagi Cheese in the Trap Episode 1 sampai Episode 6 tu Hana tak galakkan baca entri ni hehe. I want to share my opinions and the comparison between the webtoon and the drama. Tapi kalau tak baca webtoon pun tak apa, sebab spoilers yg ada hanya ikut episod drama je :) Fokus entri ni pasal the mysterious Yoo Jung sunbae. 

Lepas tengok drama ni ramai yang tertanya-tanya Yoo Jung ni baik atau jahat? Dia ikhlas sukakan Hong Seol ke tak? So Hana buat entri khas ni pada sesiapa yang berminat nak tahu :) Opinions Hana berdasarkan webtoon dan drama tapi Hana akan cuba limitkan spoilers sampai Episode 6 aje.

SPOILER ALERT!


Dari Episode 1 sampai 6 memang ada tunjuk yang Yoo Jung ni suspicious tahap apa. Kalau Hana jadi Hong Seol pun memang akan berhati-hati dengan Yoo Jung ni sebab tiba-tiba aje lepas perang dingin dengan Hong Seol, dia nak berbaik macam tak ada apa-apa jadi sebelum ni. Viewers mula keliru bila tengok dia banyak tolong Hong Seol: tangkap Kim Sang Chul yang drop-kan kelas Hong Seol, tolong Hong Seol masa homeless incident tu, bawa Hong Seol ke hospital masa ayah Bo Ra sakit dll. Tambah lagi bila dia ajak Hong Seoul couple dengan dia dan the tension between him and Baek In Ho.

Bagi Hana, Yoo Jung memang seorang yang suka manipulate dan gunakan orang. Nampak macam jahat kan? Tapi kalau korang perasan, dia hanya manipulate the ones yang ada buat salah dengan dia dan juga Hong Seol (bila mereka mula rapat). Contohnya TA Heo Yoon Seob curi duit Yoo Jung, Kim Sang Chul guna ID Hong Seol untuk drop kelas, Senior Do Hyun yang nak mabukkan Hong Seol dengan tujuan tak elok, Nam Joo Yeon yang cederakan Hong Seol guna homeless man. His intentions are pure tapi cara dia memang bahaya dan salah.



Yoo Jung sees the world in black and white. Boleh kata prinsip dia an eye for an eye macam tu. Bagi Yoo Jung kalau dia manipulate and use the ones yang suka ambil kesempatan pada dia, tak ada salahnya sebab dia nak balas balik. Perangai dia ni bermula dari kecil lagi. Sebagai anak seorang daripada keluarga yang kaya raya, ayah ada syarikat, memang kebanyakan yang baik dengan dia pun bersebab. Yoo Jung has to show his perfect side sebab expectations yang tinggi daripada orang lain walaupun dia benci betapa palsunya dia dan orang di sekeliling dia. Bila memang memerlukan barulah dia tunjukkan perangai dia yang sebenar sebab tu cuma beberapa orang aje tahu his true nature. 

Jadi Yoo Jung memang sukakan Hong Seol atau ada niat lain?


Ini pendapat Hana berdasarkan webtoon dan drama, Yoo Jung memang sukakan Hong Seol walaupun pada mulanya dia memang benci gila kat Hong Seol. Bagi dia Hong Seol sengaja cuba tengok his true nature yang dia sorokkan daripada orang ramai. Tapi kalau tengok Episode 6, kat situlah Yoo Jung mula perasan yang dia dan Hong Seol sebenarnya sama (tapi bukan personaliti black and white tu). Dia benci Hong Seol sebab walaupun mereka tahu mereka saling membenci tapi Hong Seol still cuba sapa dia dan nak berbaik dengan dia padahal niat Hong Seol tak nak panjangkan perang dingin mereka. Lama lama Hong Seol give up dan makin teruk perang dingin diorang.



The pub event yang Yoo Jung demam dan Hong Seol teman dia tu jadi dekat akhir Season 3 tapi diawalkan dalam drama. Sebelum Yoo Jung demam tu memang dia dah mula perhatikan Hong Seol in different perspectives, berbeza masa dia benci kat Hong Seol dulu. Dia tak nampak Hong Seol ni cuba nak berbaik dengan dia sebab benefits. And ada lagi flashback yang tunjukkan macam mana Yoo Jung dan Hong Seol sebelum ni, tapi sebab tak keluar lagi dalam drama (atau diubah dalam drama) jadi Hana tak akan sentuh bab tu.

Kalau dalam webtoon, most of the chapters berdasarkan Hong Seol's POV jadi readers memang tak tahu nak describe Yoo Jung ni macam mana. Bila dah masuk Season 3 barulah ada tunjuk cara pemikiran Yoo Jung dan pendapat dia pasal Hong Seol tak kiralah in the past or present. Tapi dalam drama, dekat akhir Episode 5 viewers ditunjukkan apa sebenarnya yang Yoo Jung fikirkan. 


In the end of Episode 5, masa Yoo Jung confronts dengan TA Heo Yoon Sub dengan Gong Joo Yong the viewers nampak apa yang membuatkan Yoo Jung marah sangat-sangat tu sebab dia takut Hong Seol akan kembali dingin dengan dia. Dia tak nak Hong Seol pandang dia pelik. Scene kat rumah masa Yoo Jung main game itu pula lagi jelas apa yang Yoo Jung fikirkan.

Yoo Jung tertanya-tanya adakah dia pelik? Dia teringat apa yang pernah orang lain buat pada dia. Bagi Yoo Jung, bukan dia yang pelik tapi mereka yang pelik. At the end, with a sad expression he thinks 'Seol, I'm not strange.'

Scene ni penting sebab tanpa scene ni, viewers makin tertanya-tanya pasal personaliti sebenar Yoo Jung. Yoo Jung has an excessive victim mentality sebab orang di sekeliling dia asyik manipulate dan gunakan dia since childhood. In the end, dia akan manipulate dan gunakan mereka balik tapi dengan cara yang lagi bahaya. 

That's why in some scenes you could see that Yoo Jung has difficulty in expressing his true feelings sebab biasanya dia dalam manipulation mode and Hong Seol is the first one he genuinely having love interest. Contohnya masa awal Episode 5 masa dia bergaduh dengan Hong Seol dalam hujan. He doesn't go back home instead he wait and ponder his feelings kemudian bila dia ternampak Hong Seol lagi dia terus nak have the serious talk to mend their relationship. Bila Hong Seol kalut sebab ayah Bo Ra masuk hospital, tanpa fikir panjang dia terus bawa Hong Seol ke hospital dan sama-sama tunggu di depan operation theater.



Tapi jangan risau, Yoo Jung tak akan buat apa-apa pada Hong Seol :p Again based on the webtoon sebab Hana takut ada yang pelik pula. Tapi pendapat ni in present time aje sebab ada perkara lagi besar berlaku in the past pasal Yoo Jung dengan Hong Seol. Tambah lagi the crucial character, Oh Young Gon dan muncul. Even Hana benci gila Young Gon tu tapi nak buat macam mana, watak dia penting :( 

Yoo Jung sunbae, go and destroy Young Gon! *evil laugh*

Walaupun cara Yoo Jung deal dengan orang macam ni salah dan bahaya, tapi I love how he manages to be by Hong Seol's side or behind her every time Hong Seol ada masalah besar. Setiap kali Hong Seol rasa down pasal study, family dan kawan-kawan pun Yoo Jung mesti muncul dan cuba ringankan masalah dia :p And the scene when he looks so happy bila cuba pakai jam tangan yang Hong Seol hadiahkan tu memang buat my heart flutters hehe sebab dalam webtoon tak tunjuk sangat part tu. 


Harap-harap entri ni membantulah sesiapa yang nak tahu Yoo Jung ni baik ke tak. Hana tak sabar tunggu episodes minggu depan. Kalau sesiapa perasan pada preview tu ada tunjuk Yoo Jung tengah belasah seseorang. Itu antara my favourite chapter, it would shows how much Yoo Jung will go just to protect and get back pada orang yang cederakan Hong Seol. Tapi itu tak bermakna Yoo Jung tak boleh berubah. Just you wait and see ;) Oh ya webtoon Cheese in the Trap tak habis lagi. Sekarang tengah Season 4. Maybe drama akan tamat dulu sebelum webtoon, who knows.

I see Yoo Jung as not the typical hero you will find in most K-dramas. 

He's dangerous. You don't want to mess with him. 

Till then.
Wassalam.



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

10 book page(s) ♥:

najwa zahid said...

tengok dah hana. http://najwazahid94.blogspot.my/2016/01/cheese-in-trap-korean-drama.html

tq hana

Aqilah Azmi said...

alamak im so so sorry qila tak bc pun entry ni hahahaaha no spoilers pls :p
qila nk tgk and feel sensorang hikhik later dh khatam ill come back here hihu

Misz Yue said...

Okeyy. Nanti nak tengok :-)

Norhaizam Mustaffa said...

OMG2!! Tak tengok lagi cite ni. Hehe. Masuk list dulu. Ikut turn, banyak sangat nak tengok ni.

Aisya 사구라 said...

dalam dilema nak tengok ke tak nak T___T tak boleh move on dengan reply 1988 lagi huhuu

BudakVanilla said...

teringin nak tengok. tapi tunggu semua eps ada dulu. wakakka :D

Zizie Zack said...

wow.. sampai season 3? akak dah lama xlayan korea.. sebab xde hi-speed internet.. huhu

Miss Mulan said...

good review..mmg tgh angau dgn drama cheese in the trap ni hehe love yoo jung ;) skrg ni dlm proses nak tengok episod 9 dan 10..

Messy girl said...

you help me so much !!! glad to know his feeling is pure to seol . oh im in love
btw mana baca sampai season 3 tu ye ?

Farhana Zukri said...

@Messy girl you can follow the instructions here :) http://tbinnie.tumblr.com/post/136676306537/cheeseinthetrap-oddsquad-new

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)