About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Sunday, January 31, 2016

670#Love Note ~ No Internet + Sushi Craving


Nak dijadikan cerita tengah malam Selasa lepas wifi kat rumah Hana buat hal. Habis musnah harapan impian nak tengok Cheese in the Trap Episode 7 and Episode 8 (T_T) Nak update blog, tengok drama online apatah lagi. Maaf ya tak balas blogwalking korang, insya-Allah Hana akan cuba trace balik mana-mana link sebelum ni :)

Sepanjang tak ada internet hampir seminggu ni memang kerja Hana habiskan buku yang current read dan tengok drama dan anime yang memang ada stok dalam hardisk. Dapatlah tengok Who Are You: School 2015 yang dah lama terperuk dalam hardisk tu sebelum Hana tengok Akatsuki no Yona, Akagami no Shirayukihime dan Kamisama Hajimemashita Season 2. Hana baca manga aje untuk Akatsuki no Yona dengan Akagami no Shirayukihime tu, sekarang baru tengok anime sebab manga lagi jauhhhh ke hadapan :p Kamisama Hajimemashita pun sama Hana baca manga, cuma dah tengok Season 1 sebelum ni.

Dalam pukul 10 pagi tadi Hana ke KB Mall. First time jejak kaki ke sana sepanjang cuti sem ni. Pergi pun bukan apa sebab adik yang ajak lagi pun Hana memang nak beli barang juga. Alang alang tengah mengidam nak makan sushi, ajaklah budak sorang tu pergi Sushi King. Kitorang jadi first customer :p

First time makan di Sushi King KB Mall, boleh tahan besar juga restorannya. Sebelum ni pernah makan di MetroPoint Kajang dengan The Mines aje. Ingatkan nak makan sushi dengan mixed bento, tapi kalau makan bento tu sah sah dah kenyang so Hana makan sushi aje.


Ambil lima piring, tapi makan tiga aje dah kenyang 

Mungkin Hana akan review buku yang Hana baru habiskan lepas ni. Rindu betul bila tak boleh blogging minggu lepas :(

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Monday, January 25, 2016

669#Love Note ~ [Book Review] Something from Tiffany's


I bought Something from Tiffany's by Melissa Hill because I loved her since The Charm Bracelet. But because I left the book at my home, not bringing them to college so I ended up not reading it. Well since I didn't bring my to-be-read books from college, I mean the fictional ones, I managed to read Something from Tiffany's after almost three years of keeping it safe :p



Read: From January 17 to 23 2016
Rating: 4.4/5 

Doesn’t every girl dream of getting… something from Tiffany’s?

On 5th Avenue in New York City, two very different men are shopping for gifts for the women they love.

Gary is buying his girlfriend Rachel a charm bracelet. Partly to thank her for paying for their holiday-of-a-lifetime to New York. But mainly because he’s left his shopping far too late.

Whereas Ethan’s looking for something a little more special – an engagement ring for the first woman to have made him happy since he lost the love of his life.

But when the two men’s shopping bags get confused, and Rachel somehow ends up with Ethan’s ring, the couples’ lives become intertwined.

As Ethan tries to reunite the ring with the woman it was actually intended for, he discovers this isn’t that easy. Does fate have other ideas for the couples? Or is there simply a bit of Tiffany’s magic in the air…


I really enjoyed reading Something from Tiffany's due to the humour and all the fun stuffs happened in this book. Well even though I rather spend money on food and books instead of jewellery but I got the feeling of wanting something from Tiffany's too, look at what the author did to me :p

Ethan is so desperate to get his twenty thousand dollars ring back from Gary after realised about the terrible mix-up. He tries really hard but luck is not by his side. I couldn't believe Gary is so stupid to think that the ring falls from the sky and doesn't make a police report or anything about it. I know he doesn't want to upset Rachel but dude doesn't you know that you would make her more upset because you're not being honest after all the wedding charade?

My favourite character is Terri :) She's really a good friend who doesn't want her best friend Rachel being ended up with a self-centered guy like Gary. Terri also helps Ethan to retrieve the ring after knowing the truth about the ring from a seriously drunk Gary. I love it since she has her own happy ending :) She totally deserves it. 

I was amazed by how Melissa Hill could think of all the twists and turns of events. This is not a thriller or mystery book but I think it could be one. However it's still pretty much of a light read so you could enjoy it without having headache figuring what happens next. 

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

668#Love Note ~ Banner Comel Daripada Rrai ;)


Awal January ni Hana ada join Segmen: Awak Orang Mana? anjuran Rrai. Sesiapa yang join segmen ni akan dapat satu banner yang Rrai design. Alhamdulillah dah dapat banner tu :)



Haruslah warna pink sebab nak ikut tema blog :p Thank you Rrai! Cantik sangat :)

Till then.
Wassalam.




Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Sunday, January 24, 2016

667#Love Note ~ [Drama Review] D-Day


Minggu lepas Hana marathon tengok D-Day, the first ever disaster medical drama in South Korea. Ingatkan nak tengok bila drama ni dah complete dua bulan lepas tapi sibuk dengan assignments dan finals la pula. Terpaksalah berkorban dulu sob sob.

Memang tak menyesal tengok drama ni :) Hana minat semua jenis drama (kecuali horror memang tak tengok haha) tambah lagi kalau thriller dan medical. Romance memang wajiblah tengok kan :p Walaupun D-Day adalah drama pertama pasal earthquakes di Korea tapi special effects memang tak menghampakan. 


Episodes: 20
Network: JTBC
Synopsis:
A natural disaster strikes the city of Seoul without anyone expecting. The whole city becomes paralyzed. Doctors and emergency personnel struggle to save the people with limited resources of medicines, electricity and water.


Dr. Lee Hae Sung (Kim Young Kwang) is an emergency surgeon at Mirae Hospital, a cancer specialist hospital. Sebab prinsip dia selamatkan pesakit lebih utama daripada risaukan results daripada surgery atau pun lawsuits, memang pihak pengurusan hospital terutamanya the hospital director, Director Park Gun benci sangat kat Dr. Lee Hae Sung. Dr. Lee Hae Sung ada seorang ibu yang koma lepas satu pembedahan di Mirae Hospital, dia syak ada medical malpractice tapi sebab tiada bukti dia diamkan saja. 

Suatu hari, tiba-tiba aje earthquakes with the magnitude of 6.5 melanda Seoul. Sebab Seoul tak pernah kena earthquakes, Director Park Gun alihkan bajet untuk disaster medical supplies pada bahagian lain. Jadi earthquakes yang tak dijangka mereka ni membuatkan medical supplies mereka sangat terhad. Dr. Lee Hae Sung pula cuba selamatkan semua pesakit yang dia mampu selamatkan. Kat situlah konflik besar bermula di antara Dr. Lee Hae Sung dan Director Park Gun yang mahu tutup hospital tu dengan alasan Mirae Hospital is not a public hospital padahal dia nak elak lawsuits :(




Apa yang Hana suka pasal D-Day ni sebab storyline untuk setiap episod tak membosankan. The momentum from the first episode is maintained till the last episode. Dapat juga tengok bagaimana each character grows as medical personnel tak kiralah doktor, jururawat dan petugas petugas lain. Dalam keadaan bantuan kerajaan belum tentu dapat sebab susah nak hantar ke hospital tu, mereka cuba juga selamatkan pesakit selagi mampu.  

Yang geramnya tengok drama ni bila Director Park Gun asyik rancang benda jahat aje untuk singkirkan Dr. Lee Hae Sung daripada hospital tu padahal Dr. Lee Hae Sung adalah antara the top surgeon in emergency surgeries kat Mirae Hospital. Selain tu geram bila tengok ada doktor lain suka buat mulut dan tak nak membantu pun dalam emergency surgeries. 
My favourite character is Chief Dr. Kang Joo Ran. Dr. Kang Joo Ran ni chief kat ER. Walaupun Director Park Gun suka sangat cari pasal dengan Dr. Lee Hae Sung tapi Dr. Kang Joo Ran memang akan cuba selamatkan Dr. Lee Hae Sung. 

Drama ni sesuai sangat untuk sesiapa yang minat medical drama. Walaupun fokus drama ni pada earthquakes tapi still banyak main pasal medical. Antara medical drama yang Hana suka ialah Good Doctor, Code Blue dan Doctor Stranger. Emergency Couple pun Hana minat tapi rasa macam drama ni lebih fokus pada romance. Kalau berminat boleh tengok di SINI :)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, January 22, 2016

666#Love Note ~ Cheese in the Trap: Is Yoo Jung in the Dark Side?


Sesiapa yang tak tengok lagi Cheese in the Trap Episode 1 sampai Episode 6 tu Hana tak galakkan baca entri ni hehe. I want to share my opinions and the comparison between the webtoon and the drama. Tapi kalau tak baca webtoon pun tak apa, sebab spoilers yg ada hanya ikut episod drama je :) Fokus entri ni pasal the mysterious Yoo Jung sunbae. 

Lepas tengok drama ni ramai yang tertanya-tanya Yoo Jung ni baik atau jahat? Dia ikhlas sukakan Hong Seol ke tak? So Hana buat entri khas ni pada sesiapa yang berminat nak tahu :) Opinions Hana berdasarkan webtoon dan drama tapi Hana akan cuba limitkan spoilers sampai Episode 6 aje.

SPOILER ALERT!


Dari Episode 1 sampai 6 memang ada tunjuk yang Yoo Jung ni suspicious tahap apa. Kalau Hana jadi Hong Seol pun memang akan berhati-hati dengan Yoo Jung ni sebab tiba-tiba aje lepas perang dingin dengan Hong Seol, dia nak berbaik macam tak ada apa-apa jadi sebelum ni. Viewers mula keliru bila tengok dia banyak tolong Hong Seol: tangkap Kim Sang Chul yang drop-kan kelas Hong Seol, tolong Hong Seol masa homeless incident tu, bawa Hong Seol ke hospital masa ayah Bo Ra sakit dll. Tambah lagi bila dia ajak Hong Seoul couple dengan dia dan the tension between him and Baek In Ho.

Bagi Hana, Yoo Jung memang seorang yang suka manipulate dan gunakan orang. Nampak macam jahat kan? Tapi kalau korang perasan, dia hanya manipulate the ones yang ada buat salah dengan dia dan juga Hong Seol (bila mereka mula rapat). Contohnya TA Heo Yoon Seob curi duit Yoo Jung, Kim Sang Chul guna ID Hong Seol untuk drop kelas, Senior Do Hyun yang nak mabukkan Hong Seol dengan tujuan tak elok, Nam Joo Yeon yang cederakan Hong Seol guna homeless man. His intentions are pure tapi cara dia memang bahaya dan salah.



Yoo Jung sees the world in black and white. Boleh kata prinsip dia an eye for an eye macam tu. Bagi Yoo Jung kalau dia manipulate and use the ones yang suka ambil kesempatan pada dia, tak ada salahnya sebab dia nak balas balik. Perangai dia ni bermula dari kecil lagi. Sebagai anak seorang daripada keluarga yang kaya raya, ayah ada syarikat, memang kebanyakan yang baik dengan dia pun bersebab. Yoo Jung has to show his perfect side sebab expectations yang tinggi daripada orang lain walaupun dia benci betapa palsunya dia dan orang di sekeliling dia. Bila memang memerlukan barulah dia tunjukkan perangai dia yang sebenar sebab tu cuma beberapa orang aje tahu his true nature. 

Jadi Yoo Jung memang sukakan Hong Seol atau ada niat lain?


Ini pendapat Hana berdasarkan webtoon dan drama, Yoo Jung memang sukakan Hong Seol walaupun pada mulanya dia memang benci gila kat Hong Seol. Bagi dia Hong Seol sengaja cuba tengok his true nature yang dia sorokkan daripada orang ramai. Tapi kalau tengok Episode 6, kat situlah Yoo Jung mula perasan yang dia dan Hong Seol sebenarnya sama (tapi bukan personaliti black and white tu). Dia benci Hong Seol sebab walaupun mereka tahu mereka saling membenci tapi Hong Seol still cuba sapa dia dan nak berbaik dengan dia padahal niat Hong Seol tak nak panjangkan perang dingin mereka. Lama lama Hong Seol give up dan makin teruk perang dingin diorang.



The pub event yang Yoo Jung demam dan Hong Seol teman dia tu jadi dekat akhir Season 3 tapi diawalkan dalam drama. Sebelum Yoo Jung demam tu memang dia dah mula perhatikan Hong Seol in different perspectives, berbeza masa dia benci kat Hong Seol dulu. Dia tak nampak Hong Seol ni cuba nak berbaik dengan dia sebab benefits. And ada lagi flashback yang tunjukkan macam mana Yoo Jung dan Hong Seol sebelum ni, tapi sebab tak keluar lagi dalam drama (atau diubah dalam drama) jadi Hana tak akan sentuh bab tu.

Kalau dalam webtoon, most of the chapters berdasarkan Hong Seol's POV jadi readers memang tak tahu nak describe Yoo Jung ni macam mana. Bila dah masuk Season 3 barulah ada tunjuk cara pemikiran Yoo Jung dan pendapat dia pasal Hong Seol tak kiralah in the past or present. Tapi dalam drama, dekat akhir Episode 5 viewers ditunjukkan apa sebenarnya yang Yoo Jung fikirkan. 


In the end of Episode 5, masa Yoo Jung confronts dengan TA Heo Yoon Sub dengan Gong Joo Yong the viewers nampak apa yang membuatkan Yoo Jung marah sangat-sangat tu sebab dia takut Hong Seol akan kembali dingin dengan dia. Dia tak nak Hong Seol pandang dia pelik. Scene kat rumah masa Yoo Jung main game itu pula lagi jelas apa yang Yoo Jung fikirkan.

Yoo Jung tertanya-tanya adakah dia pelik? Dia teringat apa yang pernah orang lain buat pada dia. Bagi Yoo Jung, bukan dia yang pelik tapi mereka yang pelik. At the end, with a sad expression he thinks 'Seol, I'm not strange.'

Scene ni penting sebab tanpa scene ni, viewers makin tertanya-tanya pasal personaliti sebenar Yoo Jung. Yoo Jung has an excessive victim mentality sebab orang di sekeliling dia asyik manipulate dan gunakan dia since childhood. In the end, dia akan manipulate dan gunakan mereka balik tapi dengan cara yang lagi bahaya. 

That's why in some scenes you could see that Yoo Jung has difficulty in expressing his true feelings sebab biasanya dia dalam manipulation mode and Hong Seol is the first one he genuinely having love interest. Contohnya masa awal Episode 5 masa dia bergaduh dengan Hong Seol dalam hujan. He doesn't go back home instead he wait and ponder his feelings kemudian bila dia ternampak Hong Seol lagi dia terus nak have the serious talk to mend their relationship. Bila Hong Seol kalut sebab ayah Bo Ra masuk hospital, tanpa fikir panjang dia terus bawa Hong Seol ke hospital dan sama-sama tunggu di depan operation theater.



Tapi jangan risau, Yoo Jung tak akan buat apa-apa pada Hong Seol :p Again based on the webtoon sebab Hana takut ada yang pelik pula. Tapi pendapat ni in present time aje sebab ada perkara lagi besar berlaku in the past pasal Yoo Jung dengan Hong Seol. Tambah lagi the crucial character, Oh Young Gon dan muncul. Even Hana benci gila Young Gon tu tapi nak buat macam mana, watak dia penting :( 

Yoo Jung sunbae, go and destroy Young Gon! *evil laugh*

Walaupun cara Yoo Jung deal dengan orang macam ni salah dan bahaya, tapi I love how he manages to be by Hong Seol's side or behind her every time Hong Seol ada masalah besar. Setiap kali Hong Seol rasa down pasal study, family dan kawan-kawan pun Yoo Jung mesti muncul dan cuba ringankan masalah dia :p And the scene when he looks so happy bila cuba pakai jam tangan yang Hong Seol hadiahkan tu memang buat my heart flutters hehe sebab dalam webtoon tak tunjuk sangat part tu. 


Harap-harap entri ni membantulah sesiapa yang nak tahu Yoo Jung ni baik ke tak. Hana tak sabar tunggu episodes minggu depan. Kalau sesiapa perasan pada preview tu ada tunjuk Yoo Jung tengah belasah seseorang. Itu antara my favourite chapter, it would shows how much Yoo Jung will go just to protect and get back pada orang yang cederakan Hong Seol. Tapi itu tak bermakna Yoo Jung tak boleh berubah. Just you wait and see ;) Oh ya webtoon Cheese in the Trap tak habis lagi. Sekarang tengah Season 4. Maybe drama akan tamat dulu sebelum webtoon, who knows.

I see Yoo Jung as not the typical hero you will find in most K-dramas. 

He's dangerous. You don't want to mess with him. 

Till then.
Wassalam.



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Thursday, January 21, 2016

665#Love Note ~ Naver Webtoon Untuk Peminat Komik ;)



Ada tak rakan bloggers kat sini penggemar manga/manhwa/manhua? Atau pernah dengar pasal webtoon?

Webtoon atau pun webcomic ni berasal dari Korea Selatan. Dimulakan oleh Daum pada tahun 2003 sebelum diikuti Naver pada tahun 2004. Bukan pelukis bertauliah aje boleh jadi webtoon artist ni. Boleh kata office workers, students or even housewives boleh jadi webtoon author. Malangnya sebab webtoon ni asal SK jadi memang bahasa tu antara limiting factor nak baca. 

Tapi tak jadi masalah, untuk webtoon di Naver, sekarang ada application untuk baca webtoon ni in English :) Rasanya LINE Webtoon under Naver pelopor application macam ni sebab Hana cuba cari yang Daum punya tapi tak jumpa pula. LINE Webtoon boleh di-download di App Store :)



 The interface





Dekat button atas tu ada macam-macam link to pages yang korang berminat. Sebelum ni Hana ada cerita pasal Cheese in the Trap kan? Cheese in the Trap adalah salah satu webtoon under Line Webtoon yang sedang diadaptasikan ke drama. Biasanya Hana baca CIIT English translations kat Odd Squad sebab English scans kat situ dah sampai Season 3 Chapter 60 tapi kalau kat app ni baru Season 2. Kalau malas nak buka laptop bolehlah baca kat app ni juga. Hana baca kat dua-dua sites sebab I can't get enough of CIIT madness :p 



Kat sini pula ada webtoon favourite kita. Hana paling recommend Cheese in the Trap, Bastard, Where Tangents Meet (baru aje complete) dan Winter Woods :) Boleh juga kalau nak download webtoon ni cuma limited untuk 30 hari aje. Lepas CIIT, harap sangat Bastard pula yang diadaptasi ke drama. Mesti thrilling habis x)

Enjoy!

Till then.
Wassalam.


Sumber: Webtoon


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Wednesday, January 20, 2016

664#Love Note ~ [Book Review] One Hundred Names


I do not read all Cecelia Ahern's books yet, but when I did, I would be satisfied with her book. Ahern's writing has something special in it which would draw the readers into the story perfectly. Sometimes I wonder how she could get such amazing and interesting ideas?


Read: From June 16 to 19, 2015
Rating: 4.7/5

Scandal has derailed journalist Kitty Logan's career, a setback that is soon compounded by an even more devastating loss. Constance, the woman who taught Kitty everything she knew, is dying. At her mentor's bedside, Kitty asks her, "What is the one story you always wanted to write?"

The answer lies in a single sheet of paper buried in Constance's office—a list of one hundred names—with no notes or explanation. But before Kitty can ask her friend, it is too late.

Determined to unlock the mystery and rebuild her own shaky confidence, Kitty throws herself into the investigation, tracking down each of the names on the list and uncovering their connection. Meeting these ordinary people and learning their stories, Kitty begins to piece together an unexpected portrait of Constance's life... and starts to understand her own.


Her mentor, Constance helps her to get up again by going through an adventure of finding the hundred people and getting their stories. It's not an easy task, especially after Constance's death. Kitty only has a name list with one hundred names, without other clues.

Kitty is unlikable protagonist at first shall I say. I hope she owns up to her mistakes earlier but she doesn't. However she grows up from her mistakes. The people she find help her to grow and develop her story of life. And Kitty herself also help them to develop and discover their interesting stories. 

Cecelia Ahern knows how to make her touch magical. Yes. Every person has a story to tell. No matter who it is. A celebrity, a politician, a farmer, an old grandma who lives in a nursery home and even a passer-by. Everyone is special because every person is not the same and hasn't have the same experiences others have.

Till then.
Wassalam.



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Tuesday, January 19, 2016

663#Love Note ~ Review Buku, Drama dan Filem

Sesiapa yang familiar dengan blog ni rasanya perasan Hana ada buat review pasal buku dan drama kan? Sorry kalau macam bosan haha cuma ingatkan bila Hana tak ada idea nak update pasal apa, I would review the books, films and dramas that I've read or watched. Sebelum ni banyak review pasal anime tapi sekarang tak menyempat pula nak tengok dan mood lebih kepada drama dengan movie, so I would halt the reviews. 
I want to share with my blog readers about all those things. Tambah lagi bila bab nak menghasut suruh baca atau tengok juga drama dan filem tu :p Hana banyak tengok drama dan filem Korea, Jepun dan English. Cina jarang jarang kecuali drama yang memang best. So harap tak ada yang rasa bosanlah ya hehe.
Pasal review tu, Hana akan cuba buat short and sweet sebab takut terletak spoilers pula dalam reviews tu nanti kesian kat sesiapa yang anti-spoilers. Even though I'm okay with spoilers tapi tak semua orang suka baca atau tahu pasal spoilers kan? Nanti keseronokan nak baca buku atau tengok cerita pun terbantut. Insya-Allah, I will try.
Hope you guys would enjoy my reviews :)
Till then.
Wassalam.

Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

662#Love Note ~ [Book Review] Every Woman for Herself


After being hooked and convinced by Trisha Ashley other books; Chocolate Wishes and Chocolate Shoes & Wedding Blues, I decided to buy another book written by her. This time I read Every Woman for Herself. Unsurprisingly, I loved this funny book.




Read: January 9 to 17, 2016
Rating: 4.4/5

Charlotte—Charlie—Rhymer’s husband wants a divorce. Charlie isn’t sure what she wants, but after the incident with the frying pan, even she has to concede that their differences may be irreconcilable after all. Returning home to her native Yorkshire and the bosom of her family seemed like a good idea at the time. Even if Charlie’s father has never quite forgiven Charlie or her siblings (Anne, Emily and Branwell) for failing to live up to their more literary (as in Bronte) namesakes.

Upvale Parsonage, the family home to which Charlie has retreated, is presided over by her sister Em. Em’s hobbies are composing inspirational verses, dabbling in the Ancient Black Arts, and fighting off the incursions of Father’s latest mistress. When the current mistress actually moves in, family loyalties are sorely tried. Still, Charlie is determined to bounce back from disaster and strike a blow for deserted older wives everywhere. But when she meets brooding actor Mace North, she realizes that when it comes to dating for the over-forty crowd, female solidarity be damned—it’s every woman for herself!


After Charlie's husband spoke about the divorce, she knows she has to return to her home in Upvale. Divorcing her husband Matt doesn't seem heartbreaking enough as they have lost their love life, and without a child to consider with, the divorce progress smoothly.

I found it slightly boring when it was time before Charlie returned to Upvale. All the speaking about how her husband has becomes an alien to her is still funny but still didn't make me eager enough to read the next page. However, the excitements are there when Charlie meets again with her eccentric siblings and father, in this case with her father's new mistress and her two twins daughters. 

Both Charlie's sisters and brother; Emily, Anne and Branwell are odd, and eccentrics. Even though I could not relate with their thinking but I love how they make this book even funnier. Charlie is the only one I could consider normal in the Parsonage, what with the housekeeper Gloria and her brother Walter, Jessica the mistress and her two daughters are odd too. The siblings (plus Gloria and Walter) support each other in the worst time. Charlie comes back being a divorcee and Anne just fights against the big C.

There's some characters I kind of dislike but the dislike still comes in funny way. I just smiled and laughed while reading this book while trying hard to imagine the Parsonage. Trisha Ashley did a good job describing the views and scenes in Upvale. I hope she has another book setting in Upvale with all the weird neighbours too.

From a woman who only wears black because Matt loved it, Charlie dumps her black clothing and opts for something new and colourful. For me it kinda represents her life after being divorced since Charlie was a good wife who never failed to obey her husband's demands (including frequent trips to her hairdresser which she hated). She didn't do much in things that would bring her happiness except painting, after the divorce she starts her new life even though she has turns forty. That's where it comes, she knows now it's every woman for herself.

Age doesn't define your new turn in life. 

Gonna read Ashley's Sowing Secrets soon when I have time ;)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Monday, January 18, 2016

661#Love Note ~ They Were Just Comments!





They were just comments!

Said a human who became a warrior on the keyboard.

So you said they were just comments?

You didn't even know how much someone's live could be badly affected by your so-called mere comments?

People could lose their job, destroy friendships, break families and shatter their dignities. Could you be responsible after that? Could you pick a piece by piece and mend them as if they were never be broken? 

Could you?

If you could not, mind your warrior spirits everytime you're on keyboards. 


Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Sunday, January 17, 2016

660#Love Note ~ [Drama Review] Imaginary Cat


Dua tiga hari lepas, sebab rindu sangat kat Jamer si gendut tu Hana tengoklah Imaginary Cat. Memang dah lama tunggu drama ni habis sebab rindu juga nak tengok Yoo Seung Ho yang baru discharged army :p He's one of my favourite actor juga, even umur baru 23 tahun (1993) tapi dia pandai bawa pelbagai jenis watak. Sekarang tengah follow drama Remember: War of the Son sebab dia juga hehe.


Episod: 8 episod (35 minutes setiap episod)
Sinopsis:
Hyun Jong Hyun (Yoo Seung Ho) ni seorang webtoon writer yang kerja part-time di sebuah kedai buku. Bok Gil pula kucing betina peliharaannya. Walaupun dah lama struggle nak debut as a webtoon writer tapi ada macam-macam halangan jadi kat Jong Hyun ni. Seven years ago, Jong Hyun lost his first love dan dia tak boleh melukis macam biasa. Pada masa yang sama, dia terjumpa Bok Gil yang masih kecil. Sejak hari tu, mereka berdua tinggal bersama-sama dan Jong Hyun memang akan pentingkan Bok Gil aje dalam apa-apa hal . 

Imaginary Cat ni adaptasi daripada webtoon. Drama ni walaupun pendek tapi memang mencuit hati. Tambahan lagi Bok Gil ada monolog dalaman yang memang menghiburkan. Memang dapat lihat walaupun Jong Hyun dan Bok Gil tak berkongsi bahasa yang sama but they still love each other. Kisah antara Jong Hyun dengan first love dia juga diselitkan sekali sebagai flashback. 





Suka sangat bila tiba part Bok Gil mula bermonolog. Dia suka panggil tuan dia tu 'The human, my human' :p Geram betul bila tengok betapa fluffy dan gemuknya si Bok Gil ni. Walaupun sedih juga dengan ending tapi cerita ni memang best :) It's uplifting. 

Boleh tengok di SINI.

Till then.
Wassalam.



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Saturday, January 16, 2016

659#Love Note ~ Kenali Kulit Anda


Beberapa hari lepas terbaca entri Natural Remedies for Skincare kat blog Qila, ternampak gambar Nature Republic Soothing & Moisture Aloe Vera Gel. Selalu juga dengar pasal aloe vera gel ni yang katanya elok untuk kita yang selalu terdedah dengan panas matahari. Semalam rajin pula buka The Face Shop punya website, terjumpa aloe vera gel juga. Dengan harga yang berpatutan mungkin Hana akan beli  untuk mencuba. Lagi pun dengan cuaca yang makin panas ni memang kena jaga kulit tu. Paling bahaya kalau terdedah banyak sangat dengan UV ray.

Hana jarang pakai facial wash sebab malas ya ampun tapi memandangkan cuaca yang panas macam ni takkan tak peduli pula kan? Dengan segala jenis microorganisms yang kita tak nampak, bayangkan kalau effect kat kulit kita? Satu hal pula nak kena habis banyak duit kat rawatan. Jadi lebih baik mencegah daripada mengubati :p

Sebelum nak beli apa apa jenis skincare, kita kena tahu dahulu jenis kulit kita. Hana ada jumpa chart kat The Face Shop. Bolehlah guna sebagai panduan :) Kalau tersilap guna skincare yang tak sesuai dengan jenis kulit boleh jadi makin teruk pula.


Hana punya normal skin. Macam mana ngan korang? Harap dapat membantu :)

Till then.
Wassalam.



Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Friday, January 15, 2016

658#Love Note ~ [Book Review] The First Phone Call from Heaven


I grabbed a copy of The First Phone Call from Heaven from the previous BBW, making it the first book of Mitch Albom that I have. After going through a month of reading slump, I decided to just pick a book and read it. Surprisingly I was totally hooked with the story.


Read: December 4 to 9, 2015
Rating: 4.6/5

One last chance. 

What would you say? 

When the residents of a small town on Lake Michigan start receiving phone calls from the afterlife, they all become the subject of widespread attention. Is it the greatest miracle ever or a massive hoax? Sully Harding, a grief-stricken single father, is determined to find out. This is a story about the power of belief - and a page-turner that will touch your soul.


Since The Last Phone Call from Heaven touches the subject of Christianity, another religion, maybe you would feel uncomfortable reading it but let's put the subject aside because there is something more about this book. If you couldn't read it, don't force yourself.

Sullivan Harding who has just been released from the military prison, he was in the Air Force, finds absurd in the story of the phone calls from the dead. It's so hard after having her beloved wife passed away and his little son clinging to the toy phone, hoping his mother would make the phone call. Sully  who doesn't want to disappoint his son embarks on the journey to expose the total fraud.

I understand the grieve of wanting to hear again from the loved ones, who would never come back again from the afterlife. Me too, if He allows it, want to hear my beloved grandmothers' voices again. Kun Faya Kun. But hearing again from them would not always end in happiness. The feeling of loss might be worsened. We would want to keep on hearing them till we couldn't be stopped. 

To be honest, I didn't expect the ending, the twists behind the phone calls. All of them start from Sully and Sully is the one who ends it. 

Till then.
Wassalam.




Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Thursday, January 14, 2016

657#Love Note ~ [Drama Review] Love Me, If You Dare


Dalam beberapa hari ni dengan gigihnya cuba habiskan drama Cina ni; Love Me, If You Dare. Hana memang tunggu drama ni habis sebab nak marathon, jarang sangat tengok drama yang tengah ongoing sebab seksa nak tunggu new episodes setiap minggu ;p Drama ni menarik perhatian sebab ramai viewers kata kalau suka I Remember You lakonan Seo In Guk, Jang Na Ra dan Park Bo Gum patut tengok drama Love Me, If You Dare ni. I Remember You memang antara drama favourite Hana.


Love Me, If You Dare ni adalah Chinese drama berjumlah 24 episodes. Sesiapa minat romance-thriller-suspense genre bolehlah tengok drama ni. Bagi Hana LMIFD dengan I Remember You, lagi suspense LMIYD even Hana suka dua dua drama ni. 

Simon Bo Jin Yan is a criminal psychologist yang ada IQ tinggi malangnya EQ rendah sebab dia tak pandai nak bersosial. Bo Jin Yang ni kira memang antara yang pakar dalam bidang tu. The heroine is Jenny Jian Yao seorang gadis yang baru graduate. Nak dijadikan cerita, masa Bo Jin Yan datang berehat di Tong City, Jian Yao apply untuk jadi translator sementara sebelum dapat kerja tetap. Masa itulah Jian Yao terlibat dengan kes pertama di mana orang kampung syak Bo Jin Yan adalah dalang kes culik kanak-kanak yang banyak berlaku kat Tong City tu. Sejak hari itu, Jian Yao menjadi pembantu Bo Jin Yan dalam mana mana kes pembunuhan yang berlaku. Pada masa yang sama, di setiap kes yang Bo Jin Yan terima rupa-rupanya ada dalang yang sama di sebalik semua kes tu. The mastermind yang mahu perangkap Bo Jin Yan.




Ingatkan watak Bo Jin Yan tu serius aje memanjang tapi lawak juga haha. Pantang kena rasuah dengan makanan berunsurkan ikan mesti kalah, nak pujuk perempuan tu pun tak reti alahai. Kalau majority suka watak Bo Jin Yan, my personal favourite is Fu Zi Yu. Fu Zi Yu ni satu satunya kawan yang Bo Jin Yan ada. He's a specialist in software developing field. Tersangat baik dan setia pada Bo Jin Yan tu. Apa apa perkara Bo Jin Yan minta tolong mesti Fu Zi Yu akan laksanakan juga even merungut kata Bo Jin Yan suruh dia kerja tanpa rehat haha ;p

Bagi Hana drama ni sangat best, lagi pun mungkin sebab memang minat drama genre macam ni. Dengan twists yang tak sudah sudah dan susah nak agak, tak sangka pula orang lain mastermind yang sibuk nakkan Bo Jin Yan tu even dah keluar watak yang kita rasa penting. Creepy. 

Kalau fokus dalam I Remember You tu Lee Hyun (Seo In Guk) nak selesaikan kes kematian bapa dan cari adik lelaki dia yang hilang, dalam Love Me, If You Dare ni pula fokus pada mastermind yang psiko gila tu sanggup buat apa saja untuk dapatkan Bo Jin Yan.

Boleh tengok di DramaNice kalau berminat ;)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Wednesday, January 13, 2016

656#Love Note ~ Wordless Wednesday: Chained Up





Till then.
Wassalam.




Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Tuesday, January 12, 2016

655#Love Note ~ 16 Personaliti, Yang Mana Satu?


Pernah dengar 16 Personalities Test tak?

Ujian ni diadakan untuk lihat kita tergolong dalam personaliti mana. Ada enam belas personaliti kesemuanya dan terbahagi dalam empat kumpulan - The Analysts, The Diplomats, The Sentinels and The Explorers.

Sebelum ni Hana terdengar aje pasal ujian ni tapi tak pernah buatlah pula. Kemudian ada kawan Hana shared the link untuk buat personaliti test ni. Alang alang tu buat ajelah kan?  

Walaupun kita dah tahu kita tergolong dalam kumpulan mana tapi ingat, apa yang dipaparkan lepas habis jawab semua soalan tu hanyalah arah kita, kat mana personaliti kita lebih terserlah sebab each one of us still act based on the influences of environments, experiences and individual goals. This personalities test is just to show, indicate our tendencies. 


Ada dalam 100 soalan semuanya, insya-Allah tak ambil masa yang lama. Cuma kalau nak ambil ujian ni kita kena betul betul jujur. Akan ada soalan yang kita rasa 'Erghh nak pilih mana satu ni?' tapi cubalah cari pilihan yang hampir tepat.

I got Defender (ISFJ-T). Surprisingly the results were almost accurate. Rasa macam kena baca lak haha :p Memang semua traits untuk Defender ada kat Hana, bab introvert memang nombor satu. Tapi tak adalah extreme sangat, kalau dah ada dengan my bestfriends memang menggila jugalah jadinya.
 


Bahaya betul banyak ikut emosi masa buat keputusan tu :( And yes I prefer to do things in order, memang patutlah tinggi kat Judging. Rasa tak selesa kalau buat sesuatu tanpa plan apa apa. I will feel more comfortable when the decisions have been made and organised. I'm not the type to do spontaneous things. Kalau tinggi kat Prospect maknanya korang suka buat benda secara spontan, tak kisah tak ada buat plan pun. 

The Turbulent is quite high too haha. Memang Hana lebih kepada self-conscious perfectionist, risau sangat kalau buat benda tak perfect dan risau macam mana orang lagi fikir Hana ni camne :p Walaupun ada pro dan kontra lagi rasa macam bahaya kot kalau terlebih lebih self-conscious nya.

Kalau nak cuba boleh pergi ke SINI. Jawab dengan jujur tau ;)

Till then.
Wassalam.


Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

Monday, January 11, 2016

654#Love Note ~ Lebih Mewah atau Tidak Mampu?


Beberapa hari ni kecoh dengan kisah pelajar yang pinjam duit tabung masjid, tidak makan sampai terkoyak usus, tak boleh makan sebab tak ada duit. Ada yang bersimpati tapi ada yang pukul semua pelajar universiti sama rata - pelajar lebih banyak habiskan duit belanja dengan bermewah-mewahan sampai tiada duit. Tapi betul ke?



As an uni student myself, memang terasa juga dengan statement macam ni. Memanglah Hana tak adalah ikat perut sampai kena masuk ER, kena pinjam duit tabung masjid tapi faham perasaan pelajar yang kena ikat perut tu. Walaupun elaun MARA masuk setiap bulan tapi lepas tolak duit rumah sewa, duit printing, duit Unifi, cuma tinggal beberapa ratus aje lagi. Itu tak campur kalau kena tolong parents bila mereka memerlukan. 

Memang ada uni students yang hidup mewah, dapat aje duit belanja terus pergi shopping, makan di restoran mahal atau beli gadjet baru. Tapi apa yang ditunjukkan pada Instagram, Facebook dan Twitter mereka tu tak bermaksud semua pelajar sama sahaja. Malah mungkin apa yang ditunjukkan di media social mereka itu pun tak seperti apa yang kita fikir. Apa yang kita tahu di sebalik gambar yang mereka tunjukkan itu? Mungkin gambar atau status itu sekadar melepaskan craving mereka lepas lama ikat perut?

Tak tahulah pasal JPA dengan PTPTN, tapi MARA students memang ramai makan Maggi lah tiap hujung bulan hehe


Ambil contoh daripada pengalaman Hana sendiri, bukannya tak pernah dapat elaun terus ajak kawan makan ke tempat yang best sikit, contohnya Nando's. Memang makan kat situ mahal tapi kalau sekali atau dua kali sebulan rasanya tak salah. Kita pun ada craving masing masing, bukannya ibu mengandung aje ada :p Tak salah pun uni students nak merasa makan di tempat macam tu asalkan bertempat jugalah masanya. Kalau dah tiap tiap hari atau tiap tiap minggu manalah duit belanja tak cepat habis.

We as uni students kena pandai bahagi peruntukan belanja. Hana akan beli stok makanan kering dan basah setiap kali dapat elaun masuk. Sekurang-kurangnya dengan masak kat rumah sewa tu bolehlah kurangkan makan di luar. Tapi kalau dah buat macam tu pun duit belanja tak cukup nak buat macam mana. Ada aje perkara lain yang memerlukan duit walaupun kita cuba nak berjimat.

Harap harap akan lebih banyak suspended food program diadakan di mana mana IPT. Dapat bantu pelajar yang memerlukan sedikit pun jadilah. Kesian sangat bila baca ada yang sampai terpaksa pinjam duit tabung masjid :(

Till then.
Wassalam.




Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)