Sunday, February 26, 2012

115#Ai no Kotoba ~ Saya Bangga Jadi Anak Kelantan!



Alhamdulillah, Hana bangga dilahirkan sebagai anak Kelantan. Dan teramat berbangga dengan Sultan Muhammad V, Tuanku Sultan Muhammad Faris Petra yang juga merangkap Timbalan Yang Di Pertuan Agong. Maha Suci Allah yang mengurniakan nikmat Islam kepada kami penduduk Kelantan. Bagindalah Imam Solat, baginda jugalah Ketua Kerajaan Negeri Kelantan. Laungan Daulat Tuanku baginda tukarkan dengan zikir Allahuakbar.

Walaupun negeri ini dikatakan negeri TER-miskin, tetapi :

  • Kelantan negeri miskin tetapi tiket bola antara yang TER-MAHAL tetapi stadium sentiasa penuh dengan penyokong-penyokong bola.
  • Kelantan negeri miskin tetapi baju The Red Warrior lengan pendek RM 80 manakala lengan panjang RM 100 tetap dibeli juga oleh ramai penyokong-penyokongnya.
  • Keuntungan Tesco di Kelantan antara yang TER-TINGGI di Malaysia.
  • Cuba diketuk pintu 10 buah banglo besar di Kelantan. 9 daripadanya milik orang Melayu manakala 1 lagi milik orang Cina.
  • Kelantan negeri miskin di Malaysia tetapi penduduknya makan beras import dari Thailand yang dikatakan antara beras tersohor.
  • Kelantan negeri miskin tetapi penduduknya mempunyai rumah sendiri walaupun harga tanah di Kelantan TINGGI berbanding negeri-negeri lain, kos buat rumahnya juga tinggi.
  • Kelantan negeri miskin tetapi ramai kaum Hawa di sini mempunyai EMAS yang mampu dipakai hingga ke siku.
  • Kelantan negeri miskin tetapi tapi dalam penerbangan tak kira dalam MAS, Air Asia dan Fireflyz sentiasa penuh.
  • Kelantan negeri miskin tetapi KB Mall, Parkson dan Tesco sentiasa penuh dengan rakyat Kelantan.
Moral of the story, berbanggalah dengan tanah tumpah darah anda tidak kira anda berasal dari mana sekalipun. Peace (^_^)v

13 comments:

  1. salam kenal dari akak

    ;) alhamdulillah akak asal dari kelantan , turut bangga kerana dlm islam semua perkara diwajibkan besederhana .. begitu juga dengan negeri kelantan .. ;)

    ReplyDelete
  2. salam kenal juga ^_^
    tak kira kelantan atau negeri lain, asalkan Islam mmg dituntut agar bersederhana.. tak kira apa pangkat kita ;)

    ReplyDelete
  3. KB mall n lain2 selalu jugakk penuh dgn rakyat besut . hehe . kitorg org besut mmg pilih KB laa tmpat lepak . :) . like entry nie !

    ReplyDelete
  4. mirmashi : hehe~ boleh aje nk shopping kat sini.. kat Pengkalan Kubor & Rantau Panjang lg best ^_^ hehe~

    ReplyDelete
  5. saya tak pernah g kelantan, tingin jugak nak p

    ReplyDelete
  6. klantan dah kaya la skrg..dh boleh buang gelaran miskin tu..huhu

    ReplyDelete
  7. Cik Miela : datang jgn x dtg.. tahun 2012 ni tahun melawat Kelantan

    Cik Teddy : hehe.. thanks ^_^

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah saya pun bangga walaupun half Kelantan (dari mak)

    saya suka Kelantan bila tgk ada byk benda yg lebih maju compare to KL !!
    *yes last saya pergi ke sana tahun lepas..

    Hana nanti senpai upload pic Kelantan yg tahun lepas.. bagi org tau. Kelantan not miskin ok !!

    ReplyDelete
  9. kita dari johor tapi kita akui kelantan bukan negeri termiskin. orang yang bercakap kelantan negeri miskin tu sebenarnya bercakap atas dasar politik semata2. kita dari jauh boleh ketawakan je kenyataan dia yang tak betul tu. gerrrrr. "apa guna kaya cuma didunia, tak gitu?"

    ReplyDelete
  10. Subhanallah hana..meremang ayu bace...ayu pun mmg sokong tok guru...di bawah kepimpinan ulamak..

    ReplyDelete
  11. Ayumi : thanks ayu ^_^ insya-Allah kekal begini

    ReplyDelete
  12. Alhamdulilah...dimana perpijak..klate tetap dihati...
    klate just miskin d'bibir manusia..
    realiti...org klate yg tahu...

    ReplyDelete
  13. Nyue : hehe~ smua negeri sama aje.. sayang la negeri anda ^_^

    ReplyDelete

Finished reading my entry? Why not you drop a comment or two? ;)