Wednesday, February 8, 2012

93#Ai no Kotoba ~ Macaron Day :D


Hari tu my mama said, " Nak buat apa kita ni kakak? Takkan nak dok saja-saja aje?". Masa tu pulak aku tengah berMukaBuku sekejap sebab rasa dah bosan mencari idea for my new manuscript. Then, aku dapat idea and I asked my mama, " Kalau kita buat business OK tak?" Fikir punya fikir, aku pun cadangkan pada mama idea berniaga macaron. Kebetulan mama kata nak bisnes biskut raya nanti. He he..

Nak tau macaron tu apa? Macaron ni sejenis sweets yang asal dari Perancis and bahan utama dia hanyalah putih telur and sugar. Nampak aje senang dengan dua bahan utama tu, tapi proses nak buat macaron memang cerewet. Sesiapa yang dah pernah buat memang tahulah cerewetnya mengalahkan apa. So, last Monday and today mama dan aku carry on dengan plan asal. Tapi, still tak menjadi. Rasa macaron dah ada cuma rupanya tu cam samar-samar aje.


hai! sayalah Cik Macaron yang comel~

korang boleh letak any fillings yang korang suka... choc, vanilla, peanut butter, jam etc

Day 1, Monday

macs dalam proses pengeringan... macs hanya boleh dibakar lepas shell atas tu kering & takde lekit-lekit

see? tak menjadi kan? tapi aku dah puas hati dengan rasa dia ;)

Day 2, Wednesday

hari ni kitorang buat dua warna lak~

nampak tak differences between the two macs? yang hijau tu smooth aje shell dia.. tapi yang oren tu merekah sikit sebab tambah corn starch (1 sudu kecil)

For today, aku dah puas hati sebab macs tu dah smooth even kaki dia tak tumbuh lagi.. hehe... Macs hanya dianggap sebagai menjadi kalau kaki dia tumbuh sama. Nak tau apa kaki macs? Korang scroll up and tengok kat rupa sebenar macs tu. Yang nampak berkedut antara fillings tu lah yang orang panggil kaki atau skirt macs. Nak dapatkan kaki dia tu lah yang cukup menguji kesabaran. 

p/s: abah makan shell dia camtu aje tanpa letak fillings. tu pun abah dah kata sedap~ hehe.. esok nak buat lagi~






2 comments:

  1. waahhh.. pandainya dye buat :) nak rasa .. nak rasa.. hehehe :D

    ReplyDelete
  2. haha~ dyla pun boleh try wat ^_^ takde la susah sgt.. cuma nk kan bentuk dia tu susah.. hehe

    ReplyDelete

Finished reading my entry? Why not you drop a comment or two? ;)