Friday, April 12, 2013

394#Ai no Kotoba ~ Didik Sejak Kecil


Sumber Gambar : The Muslim Show


Tak salah kalau nak pakaikan princess dress masa mereka kecil (bagi anak perempuan), tapi bolehlah selitkan elemen pakaian Muslimah sejak kecil lagi. Sekarang pun dah banyak gaun Muslimah untuk kanak-kanak. Latih mereka untuk menutup aurat sejak kecil lagi. Masa mereka masih lagi rebung. Kalau dah jadi buluh, susahlah nak melentur gamaknya.

Hana diajar untuk pakai tudung sejak kecil lagi sebab kat tadika dan sekolah memang wajib bertudung. Tapi Hana full bertudung tak kira nak pergi mana-mana tu masa Darjah 3. Tak pakai even nak pergi rumah jiran sebelah rumah? Balik rumah tu memang kena bebel dengan mamalah.

Bab aurat lain, belajar untuk tutup sedikit demi sedikit daripada rakan-rakan dan suasana sekeliling. Apa yang penting, ada keinginan dan usaha untuk menutup aurat. Paksa diri. Itu yang Hana buat. Lama-lama akan jadi kebiasaan.

Sama seperti solat. Tipulah kalau ada yang kata saya solat sebab tahu ianya wajib. Masa tu kecik lagi kan? Siap kena paksa untuk belajar solat lagi. Dan? Sekarang kita laksanakan solat tu sebab ianya kebiasaan kita. Tambahan pula dan set kat otak yang solat itu wajib. Hukum meninggalkan? Berdosa besar.

Diri kita yang melakarkan warna pada kain putih anak-anak kita.

Till then.
Wassalam.

8 comments:

  1. betul tuw kak..didik sejak kecil lagi lebih baik ^^

    ReplyDelete
  2. Perkongsian yang menarik Hana.. Insha Allah once dah ada anak sendiri nanti akakn dididik sebaik2nya.. =)

    ReplyDelete
  3. Nice sharing kak. Sy pon sekarang ni tgh berjinak jinak nk tutup full. Kalau sebelum ni hanya sekadar bertudung, maybe lepas ni, sy akan tinggalkan pakaian yg x elok. Doakan penghijrahan sy :D

    ReplyDelete
  4. setuju tu. kena lah ajar dari kecik. ajar bila dah besar nanti langsung tak jalan

    ReplyDelete
  5. betul tu.. akak fully covered masa f1 sbb duduk boarding school.. bdk2 skrg mk bpk bg dressing mcm artis kpop.. hmmm...

    ReplyDelete
  6. mmg pemakaian anak dara kena dibentuk sejak kecil... nnt Mia pun mama akan ajar benda yg sama....sekarang,..kecik lagi,..oklah...tapi sekarang dia dah mula xmahu pakai skirt pendek dah...malu katanya..nak pakai seluar panjang lak..hihi..

    hana,..nnt pergi semula ke entry zalora mama tu dan klik pada nama solehah tuu..dia ada buat entry lengkap pasal baucer rm 50 dari zalora tuu... mudah sangat...mg hana berjaya nanti.. :D

    ReplyDelete
  7. Setuju.. melentur buluh biarlah dari rebungnya... :)

    ReplyDelete
  8. yeahh... betul tu.. kalau dri kecik ajar anak dgn nilai2 agama.. insyaAllah besar un dia akan fhm apa tu agama :)) cam video budak kecik y mama dia ajar hafal al quran..masyaAllah.. bertuahnya :)

    ReplyDelete

Finished reading my entry? Why not you drop a comment or two? ;)