Friday, April 13, 2012

235#Ai no Kotoba ~ Pengalaman Jadi Sukarelawan


Dari 10-12 April Hana berkhemah kat Kem Kijang. Ala, seperti yang Hana beritahu kat previous entries lah. Seriously memang best! Ha ha. Tapi kali ni Hana pergi sebagai sukarelawan, bukan sebagai peserta. Dan Hana ditugaskan kat dapur sepanjang perkhemahan tu. OMO! Dapur? Masak pun malas. He he. Serius cakap Hana memang tak suka memasak, menjahit tak apa. Seru tak sampai lagi nak rajin memasak. Tapi okey aje sepanjang   3 hari 2 malam ni. Potong daging ayam jadi kecil-kecil, blend bahan-bahan yang nak masak, buat air, tahan air mata sebab kupas bawang dll. Enjoy aje kerja memasak ni. Tapi bila dah sampai rumah, M-A-L-A-S lah jawabnya. 

Bukan Hana seorang aje yang join jadi sukarelawan kat dapur ni. Hana ajak kawan Hana sekali, Alya. Dia bersungguh-sungguh nak ikut. Sayangnya, dia terpaksa balik malam last tu kerana perkara tertentu. Tak apalah. Asal boleh merasa. Malam pertama tu Hana tidur dalam khemah, sekali dengan Alya sebab budak-budak ni ajak tidur sekali. I mean, junior Hana dalam PBSM Maher, sekolah Hana dulu. Malam keesokannya, Hana tidur dalam chalet dengan Cikgu Naeimah dll. Sayangnya Alya dah balik.

Asyik tersilap sebagai peserta aje. Then, setiap sekolah menengah yang join kem ni kena hantar 6 orang peserta untuk Dapur Bergerak. Dapur Bergerak tu dapur yang Hana join tolong sekali lah. Nama aje Dapur Bergerak, tak bergerak pun. He he. Mereka ditugaskan untuk menolong kami kat dapur mengikut turn. Tapi, semua peserta Dapur Bergerak mesti fikir Hana ni peserta dan called me 'adik'. What the??? I'm older than all of you okey? (=.=) Asyik kena tanya dia " Adik Form berapa? Akak dah lepas sekolah" kalau nak hentikan dia panggil Hana ni adik. Sadis betul. Tahulah Hana ni tak cukup ketinggian.

Okey, enough with story. Jom tengok gambar sepanjang perkhemahan tu. He he :D



It's me. Last day. Time jenguk budak-budak ni masa Majlis Penutup. Lama giler layan budak-budak ni bercakap. Orang dok bercakap kat depan, mereka bercakap kat belakang.


















29 comments:

  1. Wowwww, rajinnya semua. Btw, awak comel (:

    ReplyDelete
  2. @shiema sufian suka tngok budak2 ni.. hehe.. thanks Kak Shiema :) akak pon comel la ^_^ perangai dulu yg penting, baru tgok pd fizikal

    ReplyDelete
  3. hey where'[s my pic.. so sadis :(

    ReplyDelete
  4. @Alya Syahirah haha.. so sorry Alya.. mu x perasan ke gambar kita x byk? gambar budak2 ni je yg ada.. ada gambar mu kupas bawang satu.. hehe.. aq masukkan sket aje ni.. bukan sume.. random choice

    ReplyDelete
  5. seronoknya..lama tak g camping..!

    ReplyDelete
  6. @Cik Nur hehe.. sbb tu agak sibuk skrang ni.. alhamdulillah dh settle ^_^

    ReplyDelete
  7. Waaah.. Kemain lagi masak2 smua.. Msti best kan! Sy kat skolah dlu PBSM la pling top n boleh tahan aktif..

    ReplyDelete
  8. wahhh bestnyer. jeles ni jeles :P huhuhu

    ReplyDelete
  9. dapur bergerak.. hehe.. wah bestnyer..

    kira ok la tu hana mereka panggil adik.. nampak mude.. hehe..

    ReplyDelete
  10. @Sis AI haha.. kat skolah hana PBSM bersaing ngan Kadet Polis.. tp PBSM lg aktif sbb NGO.. Kadet Polis xleh pergi smpai antarabangsa.. kami boleh..

    ReplyDelete
  11. @Cik Kay Jue haha.. ok la.. tp kdg2 stress sket bila org fikir kita ni peserta.. haha

    ReplyDelete
  12. http://yayahnasake.blogspot.com/2012/04/segmen-blogjogging-sambil-makan.html

    ReplyDelete
  13. best tgk gambar2 aktiviti cam gini. dulu sy tak suke join sebarang aktiviti koku. haha. dasar pemalas tol. tp pg2 selasa kot. lupe. kena kawad keliling padang skolah. tu je la aktiviti join sbb kena paksa. kalau tak, jgn harap nk berjalan atas pdg. hehe.

    ReplyDelete
  14. haha.. dah bese kena panggil adik tp kdg2 geram jgak.. kite yg patut panggil die adik tp tbalik pulak.. adehh

    ReplyDelete
  15. waa... rajin nye,,, tgok tgok pon best... ahahaa xD

    ReplyDelete
  16. ala.. gambar khemah tido mana... hohoho

    ReplyDelete
  17. @NIZAM haha.. hana x suka kawad.. yg len ok la sket.. hehe :D

    ReplyDelete
  18. @aisya betul! :D mula2 jumpa blog Chipmunk, Hana fikir Chipmunk ni muda lg dr Hana.. hehe :3

    ReplyDelete
  19. Join camping mmg Best!! bnyk pengalaman ~

    ReplyDelete
  20. wahhh.rajinnya join jdi sukarelawan... :)

    best best ^-^

    ReplyDelete
  21. @Cik Farhana betul tu! byk yg kita bleh dpt melalui aktiviti outdoor camni :)

    ReplyDelete
  22. wahh..best nye dpt join sukarelawan ni..

    muka hana xmcm umr 18...nmpk budak2...xpe awet muda gitu..hehehh...

    ReplyDelete
  23. @fazzlim haha.. kdg2 suka, kdg2 x suka org panggil adik.. hehe :D

    ReplyDelete

Finished reading my entry? Why not you drop a comment or two? ;)