Monday, April 23, 2012

260#Ai no Kotoba ~ Segmen : Buku Awesome Terbaik


Segmen yang Hana suka! :DDD Sebab berkait dengan buku. Woohoooo!


Hana suka buku :
Contengan Jalanan by Hlovate *banyak lagi buku fav, tp terpaksa pilih satu*

Tipu lah kalau korang kata korang penggemar novel, tapi tak kenal Hlovate. Hlovate terbaik! Contengan Jalanan ni boleh kata latest novel from Hlovate lah. Publish tahun lepas. Cover buku CJ ni awesome! Sesiapa yang tengok cover belakang mesti fikir kita baca buku terbalik. Ha ha. Ada dua part dalam CJ dan mengisahkan dua sahabat. I - Fend dan II - K-Square. Tapi paling suka I - Fend.

Mengisahkan dua sahabat, Fend dan K-Square yang sama-sama meminati muzik. Tapi Hana nak cerita pasal Part I - Fend. Dah lupa camne, tapi Fend ada jumpa sorang girl ni masa nak balik kampung, kat stesen bas.  Terjumpa dua kali kalau tak silap. Diorang borak then last sekali, girl ni ada kasi CD dengan quote ' The man who decides to changed on 12th hour, dies on 11th'. Ayat yang cukup menggambarkan mati itu bila-bila masa sahaja. 

Paling suka part Chad, sepupu Fend ajak dia backpacking kat Australia masa bulan puasa. Kat situ, Fend khatam Quran yang dah lama dia tak sentuh and blablabla. Dia banyak berubah lepas Chad bawak dia ke Aussie. Tapi, sedih for the last part :'( . Setiap kali baca part last for I - Fend ni, mesti akan menangis. For sure. Tak malu nak mengaku.

Sesiapa yang rasa nak berubah tapi fikir tak sampai seru lagi, Hana cadangkan korang baca Contengan Jalanan. Dengan ayat yang sempoi, mesej yang senang difahami. Bacalah, tak rugi :')

For Contengan Jalanan, I give 5 stars out of five.

Yang ni nak tag :

Done!

15 comments:

  1. jatuh cinta dgn buku buh sedalam2nya
    dah byk kali baca tapi xjemu

    bila terlalai baca jalah buku nih

    btw,,part chad meninggal memang sedih..sedih sgt


    dan,byk jugak yg xkenal hlovate nih..mungkin sebab keluaran jemari seni kowt
    atau entahlah

    ReplyDelete
  2. suka hlovate jugak. suka yang cerita pasal kembar tuh, addin dengan kucai. best sangat novel dia ^_^

    ReplyDelete
  3. wah....cm best cite ni... tp novel ni tbl ke?? hana ni pyh sikit nak bca novel tbl2 ni..tp hana ykn cite ni mmg best sbb bca sinopsis tu pun nmpk mnarik

    ReplyDelete
  4. sbnrny atak kisah berapa bbuku pun...kita berkongsi tak kisahlh

    ReplyDelete
  5. hana akak ada novel ni, contengan jalanan ni... tp entah kenapa sampai sekarang novel tu akak lom baca lagi... huhuhuhu...

    ReplyDelete
  6. hana akak ada novel ni, contengan jalanan ni... tp entah kenapa sampai sekarang novel tu akak lom baca lagi... huhuhuhu...

    ReplyDelete
  7. dah lama tak baca novel....dan tak pernah beli novel..hehe...nmpk sgt sy tak minat novel kan.

    ReplyDelete
  8. Saya dulu pun baca Hlovate gak. tentang Benz Alif dan Addin Shah. tentang sape ntah lupa name dalam versus tu. contengan jalanan tak baca lagi.

    ReplyDelete
  9. anda di tag,
    http://sitinurshamimie.blogspot.com/2012/04/1st-giveaway-by-fatma-fazira.html

    ReplyDelete
  10. same la. .sye pon suke karya HLOVATE, ,hee

    ReplyDelete
  11. minat juga dengan karya hlovate... 5 star ngee~ ^_~

    ReplyDelete
  12. macam best jee sinopsis novel nii :)

    #hye owner blog :) jemput singgah blog saya . ada makan makan sikit :p

    ReplyDelete
  13. Wahh~ cam best ! :) Nak kena carik la. Ngee :DD

    ReplyDelete
  14. pernah nampak buku tu. tapi entah kenapa tak tergerak hati nak beli time tu.. uuuu~~ rasa rugi pulak :( hlovate memang best! rooftop rant pun best~ :D

    ReplyDelete

Finished reading my entry? Why not you drop a comment or two? ;)