Monday, April 16, 2012

241#Ai no Kotoba ~ Makin Lama Makin Tertarik Dengan FIST






FIST? Apa tu? FIST tu Foundation in Science & Technology. Macam yang Hana beritahu dalam entri NI, Hana dapat offer Foundation in Science & Technology - Science. Satu lagi Foundation in Science & Technology - Engineering. Tapi dapat yang Science aje. Parents cam tak kasi aje sebab UniKL ni swasta. Tapi, under MARA. Senang nak buat loan MARA. Sekarang ni, memang Hana berminat sangat dengan offer ni. Dah tak fikir pasal UPU, IPG dan matrik. Makin lama buat survey, makin Hana berminat. Tambah-tambah lepas chatting dengan senior kat Foundation UniKL. Chatting dekat group aje. Sesiapa yang nak tahu info pasal Foundation UniKL, klik aje gambar tu atau SINI. Ask to join group. Semuanya ramah, tak payah malu-malu kalau nak tanya apa-apa.

Apa yang Hana dapat tahu daripada mereka, register fee murah, makan minum, yuran kolej semua free. Kemudahan pun lengkap dan okey. Study tak stress dan lecturer kat sana macam cikgu-cikgu sekolah. Pelajar lemah akan jadi perhatian *Semua U macam ni ke? Hana tak tahu. Someone boleh beritahu?* Mereka kata sepanjang masuk FIST ni, tak pernah serabut kepala fikir pasal yuran semua tu. Boleh kata belanja untuk foundation ni sikit aje. 

Masa degree pulak, boleh apply pinjaman MARA. Macam pinjaman boleh ubah lah. Kalau pointer tinggi atau cukup syarat, pinjaman tu akan jadi biasiswa. Not bad. 

Awal pagi nanti, Hana nak call Centre of Foundation Studies UniKL. Nak tanya macam-macam. Siaplah kalau tak boleh jawab. Ha ha. Lepas tu decide nak pergi atau tak. Next project, misi memujuk mama dan abah untuk benarkan Hana pergi. Teringat kata salah seorang guru Kimia kat sekolah Hana dulu " Kamu yang nak further study, bukan parents kamu. Decide baik-baik even parents kamu yang tanggung study kamu." And everything she said is true. 

Kalau boleh, Hana nak terima dulu offer FIST ni. Try survive kat sana dulu. Kalau boleh follow the flow, Hana nak stay kat situ. Cam nak kill myself aje kan? Tapi, ini lagi baik daripada let go the offer tanpa try dulu padahal nak ramai yang encourage Hana untuk pergi, dan apa yang diberitahu oleh senior kat FIST pun dah banyak membantu Hana untuk decide. 

19 comments:

AMNA said...

Chaiyookkk Hana! ^^

Join contest ni jom ! --> http://cerita-amna.blogspot.com/2012/04/contest-aku-sebuah-blog-by-kamil-kahar.html

NIZAM said...

baguslah dah decide. :)) tp ape2 pun diksas dgn parents ok. restu dorang tu penting. explain elok2, kalo dorang cam keberatan gak, ckp ngn makcik ke pakcik ke suruh dorang tlg diskas ngn parents hana. wah, kasi nasihat cam pengalaman byk je kan. hehe. takde, sharing je.

:))

Haruno Hana 하나 said...

@AMNA thanks! :)

Haruno Hana 하나 said...

@NIZAM haha.. thanks Nizam :) entah kenapa, hati ni cam berminat sgt pd hal masa IPG, Matrik n UPU xde minat camni.. thanks sharing ^_^

✿Gucciey Lavender✿ said...

kalau awak dh tahu kelebihannya , tak salah awak masuk . heee . tapi grab ler betul2 .. :)

aku HaniAsyira said...

mintak2 keputusan yg tepat sis.. =)

aisya said...

after foundation tu boleh further study kat ipta utk degree kan? sbab mcm ada kwn pernah buat.. foundation kat ipts pastu degree kt ipta sbab yuran mahal sgt, bukan UniKL la yg pasti.. yg psl sambung degree tu xsure.. tp kan hana, mana2 kita blajar pun x jd masalah kalau kita rajin usaha.. cuma bnda ni libatkan masa dpan.. discuss dgn parent hana elok2.. =)

Haruno Hana 하나 said...

@✿Gucciey Lavender✿ kalo sya masuk, sya akn paksa diri sya struggle.. haha.. insya-Allah :)

Haruno Hana 하나 said...

@aku HaniAsyira insya-Allah :) amin..

Haruno Hana 하나 said...

@aisya thanks Chipmunk :) tp for UniKL, kalo nk wat degree akn disediakan pinajaman boleh ubah.. sbb tu kena struggle dr awal lg utk jaga pointer ^_^ insya-Allah semuanya dipermudahkan :)

shiema sufian said...

Buat keputusn elok elok, janagan menyesal nanti ; Apepun, dimana pun hana belajar, usaha tu yg penting. kan kan ? (:

mirmashi94 said...

macam bagus aje course ni . gud luck hana nak pujuk parent ^^ . hehe . betol3 , baek menyesal sebab dah cuba dari menyesal sebab x pernah cuba . kan kan kan ? hehe >.<

Teenager Housemaid said...

follow your heart..:D
tapi, ramai gak yang kata unikl memang okay..:)

shera said...

pergilah Hana . Baik untuk Hana jugak . Kalau dah itu minat Hana , pergi je ... hihih . Kita baru form 4 . So , tak perlu fikir lagi semua tu . Just nak bagi semangat je kat Hana ! hihi * merepek :P

shera said...

pergilah Hana . Baik untuk Hana jugak . Kalau dah itu minat Hana , pergi je ... hihih . Kita baru form 4 . So , tak perlu fikir lagi semua tu . Just nak bagi semangat je kat Hana ! hihi * merepek :P

Haruno Hana 하나 said...

@shiema sufian betul tu :) thanks Kak Shiema ^_^

Haruno Hana 하나 said...

@mirmashi94 haha.. pendapat Hana aje tu.. thanks :)

Haruno Hana 하나 said...

@Teenager Housemaid my heart says yes.. sbb tu la sis :( meronta2 nak ke sana.. hehe.. thanks :)

Haruno Hana 하나 said...

@shera haha.. nanti Shera lak yg akan pening camni.. hehe

Post a Comment

Recent Posts