About Me
19 Ogos 1994 (22)
Kota Bharu, Kelantan
Bachelor of Clinical Laboratory Science, Semester 6 @ UniKL MESTECH
farhanazukri@gmail.com
A student, freelance writer and blogger

Love Notes

Friday, April 13, 2012

235#Ai no Kotoba ~ Pengalaman Jadi Sukarelawan


Dari 10-12 April Hana berkhemah kat Kem Kijang. Ala, seperti yang Hana beritahu kat previous entries lah. Seriously memang best! Ha ha. Tapi kali ni Hana pergi sebagai sukarelawan, bukan sebagai peserta. Dan Hana ditugaskan kat dapur sepanjang perkhemahan tu. OMO! Dapur? Masak pun malas. He he. Serius cakap Hana memang tak suka memasak, menjahit tak apa. Seru tak sampai lagi nak rajin memasak. Tapi okey aje sepanjang   3 hari 2 malam ni. Potong daging ayam jadi kecil-kecil, blend bahan-bahan yang nak masak, buat air, tahan air mata sebab kupas bawang dll. Enjoy aje kerja memasak ni. Tapi bila dah sampai rumah, M-A-L-A-S lah jawabnya. 

Bukan Hana seorang aje yang join jadi sukarelawan kat dapur ni. Hana ajak kawan Hana sekali, Alya. Dia bersungguh-sungguh nak ikut. Sayangnya, dia terpaksa balik malam last tu kerana perkara tertentu. Tak apalah. Asal boleh merasa. Malam pertama tu Hana tidur dalam khemah, sekali dengan Alya sebab budak-budak ni ajak tidur sekali. I mean, junior Hana dalam PBSM Maher, sekolah Hana dulu. Malam keesokannya, Hana tidur dalam chalet dengan Cikgu Naeimah dll. Sayangnya Alya dah balik.

Asyik tersilap sebagai peserta aje. Then, setiap sekolah menengah yang join kem ni kena hantar 6 orang peserta untuk Dapur Bergerak. Dapur Bergerak tu dapur yang Hana join tolong sekali lah. Nama aje Dapur Bergerak, tak bergerak pun. He he. Mereka ditugaskan untuk menolong kami kat dapur mengikut turn. Tapi, semua peserta Dapur Bergerak mesti fikir Hana ni peserta dan called me 'adik'. What the??? I'm older than all of you okey? (=.=) Asyik kena tanya dia " Adik Form berapa? Akak dah lepas sekolah" kalau nak hentikan dia panggil Hana ni adik. Sadis betul. Tahulah Hana ni tak cukup ketinggian.

Okey, enough with story. Jom tengok gambar sepanjang perkhemahan tu. He he :D



It's me. Last day. Time jenguk budak-budak ni masa Majlis Penutup. Lama giler layan budak-budak ni bercakap. Orang dok bercakap kat depan, mereka bercakap kat belakang.



















Reading Gives Us a Place to Go When We Have to Stay Where We Are

29 book page(s) ♥:

shiema sufian said...

Wowwww, rajinnya semua. Btw, awak comel (:

Haruno Hana 하나 said...

@shiema sufian suka tngok budak2 ni.. hehe.. thanks Kak Shiema :) akak pon comel la ^_^ perangai dulu yg penting, baru tgok pd fizikal

Alya Syahirah said...

hey where'[s my pic.. so sadis :(

Haruno Hana 하나 said...

@Alya Syahirah haha.. so sorry Alya.. mu x perasan ke gambar kita x byk? gambar budak2 ni je yg ada.. ada gambar mu kupas bawang satu.. hehe.. aq masukkan sket aje ni.. bukan sume.. random choice

Cik Nur said...

seronoknya..lama tak g camping..!

Haruno Hana 하나 said...

@Cik Nur hehe.. sbb tu agak sibuk skrang ni.. alhamdulillah dh settle ^_^

AMNA said...

Wahh , cool aaa! ^^

Sis AI said...

Waaah.. Kemain lagi masak2 smua.. Msti best kan! Sy kat skolah dlu PBSM la pling top n boleh tahan aktif..

Detective Fiqa said...

wahhh bestnyer. jeles ni jeles :P huhuhu

Cik Kay Jue said...

dapur bergerak.. hehe.. wah bestnyer..

kira ok la tu hana mereka panggil adik.. nampak mude.. hehe..

Haruno Hana 하나 said...

@AMNA best! ^_^

Haruno Hana 하나 said...

@Sis AI haha.. kat skolah hana PBSM bersaing ngan Kadet Polis.. tp PBSM lg aktif sbb NGO.. Kadet Polis xleh pergi smpai antarabangsa.. kami boleh..

Haruno Hana 하나 said...

@Detective Fiqa hehe.. jgn jeles :p

Haruno Hana 하나 said...

@Cik Kay Jue haha.. ok la.. tp kdg2 stress sket bila org fikir kita ni peserta.. haha

Yayah Nasake said...

http://yayahnasake.blogspot.com/2012/04/segmen-blogjogging-sambil-makan.html

NIZAM said...

best tgk gambar2 aktiviti cam gini. dulu sy tak suke join sebarang aktiviti koku. haha. dasar pemalas tol. tp pg2 selasa kot. lupe. kena kawad keliling padang skolah. tu je la aktiviti join sbb kena paksa. kalau tak, jgn harap nk berjalan atas pdg. hehe.

aisya said...

haha.. dah bese kena panggil adik tp kdg2 geram jgak.. kite yg patut panggil die adik tp tbalik pulak.. adehh

shar90 said...

waa... rajin nye,,, tgok tgok pon best... ahahaa xD

aku HaniAsyira said...

ala.. gambar khemah tido mana... hohoho

Haruno Hana 하나 said...

@NIZAM haha.. hana x suka kawad.. yg len ok la sket.. hehe :D

Haruno Hana 하나 said...

@aisya betul! :D mula2 jumpa blog Chipmunk, Hana fikir Chipmunk ni muda lg dr Hana.. hehe :3

Haruno Hana 하나 said...

@shar90 memang best! XD

Haruno Hana 하나 said...

@aku HaniAsyira haha.. x sempat nk ambil :p hehe..

Cik Farhana said...

Join camping mmg Best!! bnyk pengalaman ~

ecadwinkyasha said...

wahhh.rajinnya join jdi sukarelawan... :)

best best ^-^

Haruno Hana 하나 said...

@Cik Farhana betul tu! byk yg kita bleh dpt melalui aktiviti outdoor camni :)

Haruno Hana 하나 said...

@ecadwinkyasha first time tp agak berpuas hati ;)

fazzlim said...

wahh..best nye dpt join sukarelawan ni..

muka hana xmcm umr 18...nmpk budak2...xpe awet muda gitu..hehehh...

Haruno Hana 하나 said...

@fazzlim haha.. kdg2 suka, kdg2 x suka org panggil adik.. hehe :D

All Rights Reserved by Haruno Hana ;)